Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Znany był już w starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. deser plakous_ został po raz pierwszy wspomniany przez poetę Archestratusa jako deser z sera podawany z suszonymi owocami i orzechami. Składniki na plakous znamy dzięki greckiemu komediopisarzowi Antyfanesowi, który pisał, że wyrabia się z mąki pszennej i sera koziego jako głównych składników. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę_ placenta.
Jakie serniki są najpopularniejsze?
Dziś sernik ma wiele odmian, wariacji i przyrządzany jest z wielu rodzajów twarogu. Najpopularniejsze to:
- Sernik krakowski – tradycyjny, pieczony na białym spodzie, z kratką z ciasta na wierzchu z dodatkiem rodzynek w masie serowej.
- Sernik nowojorski – przyrządzony z kremowego serka Philadelphia ze spodem z krakersów.
- Sernik wiedeński – sama masa serowa, bez spodu i wierzchu z ciasta.
- Sernik królewski – wypiek niemiecki, który charakteryzuje się czekoladowym spodem, pieczoną masą serową i czekoladową kruszonką na wierzchu.
- Sernik baskijski – piecze się go krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Nie dodaje się do niego mąki. Uchodzi za najbardziej kremowy. Ma mocno skarmelizowany wierzch.
- Sernik z rosą – ciasto na kruchym spodzie wykończone miękką bezową pianką, na której po upieczeniu tworzą się kropelki „rosy".
- Sernik japoński - niezwykle delikatny i puszysty o konsystencji sufletu. Przyrządza się go z niewielkiej ilości kremowego serka i dużej liczby jajek.
- Sernik polski – jego masa wykonana jest z tłustego twarogu i dodatkowo zagęszczona mąką, skrobią ziemniaczaną lub kaszą manną.
Co dodać do sernika?
Rodzynki. Jedni je uwielbiają, a drudzy nienawidzą. Spór o to, czy je dodawać czy nie, można porównać do sporu o majonez do sałatki jarzynowej. Jedno jest pewne, rodzynki powinny być dobrze namoczone przed dodaniem do masy serowej. Suszone żurawina, morele czy śliwki, a także świeże owoce np. brzoskwinie, jagody czy truskawki również są świetnym dodatkiem do sernika. Do masy można też dodać orzechy włoskie, laskowe czy nerkowca. Niektórzy dodają także pierniki lub kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Ciekawe pomysły na sernik z polskiego YouTube
Sernik gotowany
Sernik z chrupiącym kokosem na wierzchu
Sernik świąteczny z musem piernikowym
Puszysty i delikatny sernik
Prosty sernik chałwowy z polewą chałwową
Przepis na świąteczny królewski królewski
Expressowy sernik, puszysty i z polewą czekoladową
Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?