RZEŻUCHA KROK PO KROKU
Zanim zabierzemy się za sianie rzeżuchy powinniśmy przygotować nasiona, watę bawełnianą i talerz lub doniczkę.
- Jeśli chcemy mieć „zieloną górę”, owijamy wilgotną watą doniczkę odwróconą do góry dnem, jeśli płaską łączkę – talerz.
- Na tak przygotowany podkład wysiewamy nasiona – dość gęsto i równomiernie. Inaczej będziemy mieli rzeżuchę z łysieniem plackowatym.
- Talerzyk/doniczkę stawiamy w nasłonecznionym miejscu i podlewany. Ostrożnie, by nie spłukać wysianych nasion. Można do tego celu użyć spryskiwacza.
- I to właściwie koniec, jeśli będziemy pilnować, by wata była stale wilgotna, po tygodniu – dziecięciu dniach rzeżucha wspaniale nam się zazieleni.
Stawiając ją na stole, możemy ożywić rzeżuchową „łąkę” lub „górę” stawiając na niej baranka, kurczaka czy rozsypując czekoladowe jajeczka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?