Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich pochodzi jeszcze z czasów pogańskich. W XIX wieku została odnowiona i trwa do dziś. Szacuje się, że dziś rocznie w Wielkopolsce produkuje się kilkaset ton rogali marcińskich. To naprawdę imponujące.
Rogale marcińskie: przepisy [JAK ZROBIĆ MASĘ]
Na początek zaparzamy mak. Gdy już ostygnie, przepuszczamy go przez maszynkę. Do zmielonego maku musimy dodać cukier i margarynę, a następnie delikatnie go podsmażyć. Do podsmażonej masy wsypujemy według uznania dodatki. Mogą to był orzechy, rodzynki, daktyle, może być trochę wanilii. Możemy także dodać jakąś esencję, na przykład migdałową. Gotową masę zostawiamy, by się wystudziła.
Rogale marcińskie: przepisy [JAK ZROBIĆ CIASTO]
Potrzebujemy mąki, drożdży rozpuszczonych w mleku, cukru, soli i jajek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Pod koniec dolewamy oleju. Gotowe ciasto formujemy w prostokąt i pod folią chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu, ponownie je rozwałkowujemy.
Prostokąt składamy na trzy części i sklejamy brzegi. Następnie ciasto musi kilkanaście godzin odstać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroimy wzdłuż na 2 części, a potem każdą część na trójkąty.
Masę układamy na ciasto i zwijamy w rogaliki. Pieczemy je na blaszce w temperaturze 180 C. Ciepłe rogale można polukrować lub czymś posypać.
Rogale marcińskie przepis - co potrzeba? [SKŁADNIKI]
Aby zrobić nadzienie:
- Biały mak
- Biszkopty
- Cukier
- Orzechy
- Wanilia
- Daktyle
- Rodzynki
- Margaryna
- Skórka z pomarańczy
Aby zrobić ciasto
- Mąka pszenna
- Jajka
- Drożdże
- Cukier
- Mleko
- Olej
- Sól
- Margaryna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?