“Europa na widelcu”, której twarzą jest jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny i wyjątkowy Robert Makłowicz, powraca do Wrocławia po dwuletniej nieobecności spowodowanej pandemią. Festiwal kulinarny rozpocznie się w piątek, 27 maja, i potrwa do 5 czerwca.
Oto menu tegorocznej edycji
Na przystawkę: posiłki w restauracjach, które na festiwal przygotują karty specjalne. Dań będzie można skosztować najprawdopodobniej od pierwszych dni “Europy na widelcu”.
Danie pierwsze: jarmark produktów regionalnych – dolnośląskich i wrocławskich. Domki ze smakołykami zostaną rozstawione w Rynku, obok kramów Jarmarku Świętojańskiego.
Danie główne: Biesiada Europejska w Rynku, czyli finał festiwalu zaplanowany na sobotę, 4 czerwca. W tym dniu będzie można posmakować specjałów z 12 krajów Europy. Specjalnością kuchni mają być potrawy z Ukrainy i Polski.
Na deser, lecz niekoniecznie na koniec: wydarzenia towarzyszące – konkursy, spotkania, warsztaty, pokazy, degustacje, rozmowy, występy na scenie.
Szczegółowy program poznamy w piątek, 27 maja, w dzień inauguracji “Europy na widelcu” 2022. Festiwal organizowany jest od 2009 roku.
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?