Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rewolucja w branży piwnej. Naukowcy wykorzystują sztuczną inteligencję do produkcji piwa. Powstała już „ulepszona" wersja kultowego browaru

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
PAP
PAP
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wyobraź sobie, że możesz znać smak piwa, zanim go nawet spróbujesz. To nie jest kolejna science-fiction. Naukowcy z Belgii wykorzystali sztuczną inteligencję do przewidywania oceny smaku piwa przez konsumentów. Na podstawie wyników uzyskanych z SI, powstała już ulepszona wersja typowego belgijskiego jasnego piwa.

Spis treści

SI potrafiła na podstawie składu określić finalny aromat oraz ocenę nadaną przez człowieka.
Sztuczna inteligencja potrafi na podstawie składu określić finalny aromat oraz ocenę nadaną przez człowieka. Na podstawie tych wyników powstała już ulepszona wersja typowego belgijskiego jasnego piwa.

Szymon Starnawski/ polska Press

Sztuczna inteligencja zdecyduje o smaku piwa

Zespół naukowców z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii w Belgii opracował unikalny system Sztucznej Inteligencji (SI), który przewiduje smak konkretnego piwa, ale także sugeruje, jakich składników piwowarzy powinni użyć, aby poprawić jego smak.

– Porównywanie różnych smaków piw jest wyzwaniem, ponieważ jest to proces wysoce subiektywny i zależy od osobistych preferencji. Jak dotąd, opisy smaku piw, takie jak „owocowe", były niezdecydowane i nie mówiły wiele o faktycznym smaku. To dlatego porównywanie piw daje bardzo zaburzone wyniki i trudno jest przewidzieć, jak dane piwo będzie w rzeczywistości smakowało – mówi prof. Kevin Verstrepen.

Jak sztuczna inteligencja może zmienić smak piwa?

Profesor Verstrepen i jego zespół rozpoczęli od analizy chemicznej różnych piw, mierząc setki różnych substancji wpływających na smak. Każde piwo zostało ocenione z uwzględnieniem 50 kryteriów przez panel złożony z 15 osób.

– To było prawdziwie herkulesowe zadanie. Zaczęliśmy projekt od 100 piw i szybko zdaliśmy sobie sprawę, że to nie wystarczy, aby uchwycić niezwykłą różnorodność belgijskich piw. Skończyliśmy więc na analizie 250 piw – opowiada jeden z badaczy, dr Miguel Roncoroni.

Po pięciu latach analiz i gromadzenia danych, naukowcy wprowadzili informacje do systemu SI. Sztuczna inteligencja na podstawie składu potrafiła określić finalny aromat piwa oraz ocenę nadaną przez człowieka.

Co ciekawe, na podstawie wyników uzyskanych z SI, powstała już ulepszona wersja typowego belgijskiego jasnego piwa. – Smak piwa pochodzi ze skomplikowanej mieszaniny substancji aromatycznych. Nie jest możliwe przewidzenie, jak dobre będzie, przez zmierzenie jednego czy kilku składników. Naprawdę potrzebujemy mocy komputerów – twierdzi Michiel Schreurs, jeden z naukowców.

Jednocześnie dodano, że nową metodę można zastosować także do innych produktów. – Naszym największym celem jest uzyskanie lepiej smakującego piwa bezalkoholowego. Z pomocą naszego modelu udało nam się już określić mieszankę aromatów, które naśladują smak i zapach alkoholu, ale nie powodują kaca – mówi prof. Verstrepen.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rewolucja w branży piwnej. Naukowcy wykorzystują sztuczną inteligencję do produkcji piwa. Powstała już „ulepszona" wersja kultowego browaru - Strefa Biznesu

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska