Prosty przepis na makowiec na święta
Sposobów na pyszny makowiec na święta jest tyle, ile gospodyń, jednak najszybszym i najprostszym przepisem jest ten bez zaczynu. Dlatego przygotowanie jest szybkie. Mimo tego makowiec cudownie prezentuje się na świątecznym stole i jest przepyszny w smaku - ciasto jest puszyste a masa makowa wilgotna i pełna bakalii.
Wilgotny makowiec zawijany - co zrobić, aby makowiec zawsze się udał?
Makowiec zawijany - jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca?
Składniki:
- 500g mąki pszennej (tortowa lub uniwersalna)
- 100 g masła
- 100 g cukru (1/3 szklanki)
- 2 żółtka średnich lub dużych jajek
- 1/2 szklanki mleka (może być więcej)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść masło, mleko oraz cukier i powoli podgrzewaj do roztopienia się masła. Powstałą masę ostudź do około 40 stopni Celsjusza.
- Do dużej miski wbij dwa żółtka i dodaj drożdże oraz przestudzoną masę z słodkim masłem i mlekiem. Przesiej do miski mąkę i wyrabiaj przez około 5 minut. Ciasto musi gładko odklejać się od ręki. Możesz wyrabiać ciasto dłonią lub mikserem z hakami.
- Kulkę ciasta zostaw w misce przykrytej ścierką lub folią spożywczą i odłóż do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
Co zrobić, aby makowiec na święta zawsze się udał? Sprawdź te triki naszych babć:
Jak przygotować mak do makowca zwijanego?
Domowa masa makowa - składniki:
- 500 g niebieskiego suchego maku
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 70 g orzechów włoskich
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki miodu (około 80 g)
- 2 łyżki masła (około 20g)
Sposób przygotowania:
- Mak umieść w garnku i zalej trzema szklankami wody. Zagotuj całość i gotuj przez pięć minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Wylej całość na drobne sitko. Umieść sitko w szerokiej misce i odstaw na około 20 minut, by mak ostygł i ociekł. Jeśli uważasz, że mak nadal jest mokry, należy wycisnąć nadmiar wody w ścierkę lub gazę.
- Przestudzony i osuszony mak zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.
- Przygotuj bakalie - suszone morele i większe owoce oraz orzechy pokrój na mniejsze części.
- Do zmielonego i przestudzonego maku w garnku dodaj bakalie, cztery łyżki miodu, cukier, masło oraz orzechy. Garnek umieść na małym palniku i podgrzewaj powoli do rozpuszczenia masła i połączenia się składników.
- Masy makowej wyjdzie więcej niż jest ci to potrzebne, jednak możesz ją wykorzystać do innych potraw wigilijnych.
- Do makowca użyj około 600-700g masy. Dodaj do niej ubite na sztywno trzy białka.
Jak zawinąć makowiec?
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na placek grubości około centymetra. Placek posmaruj równomiernie makową masą. Makowiec zawiń w rulon. Zanim włożysz go do blaszki zawiń go luźno w papier do pieczenia, tak by zostawić około 1,5 cm luzu z obu stron. Pieczony w ten sposób nie rozklei się w piekarniku.
Przepis na makowiec babci, który zawsze się udaje. Sprawdź rady doświadczonych gospodyń:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?