Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepyszny świąteczny żurek. Łatwy przepis, który zachwyci Twoich gości. Sprawdzony wielkanocny przepis

Paulina Schulz
Paulina Schulz
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, białej kiełbasy, wędlin, wielkanocnej babki, mazurka a nade wszystko żurku. Jak przygotować tradycyjny polski żur?
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, białej kiełbasy, wędlin, wielkanocnej babki, mazurka a nade wszystko żurku. Jak przygotować tradycyjny polski żur? Mikolaj Nowacki / Polska Press
Święta wielkanocne to czas malowania pisanek, święcenia pokarmów i rodzinnych spotkań. Wielkanoc kojarzy się także z tradycyjnymi potrawami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, białej kiełbasy, wędlin, wielkanocnej babki, mazurka a nade wszystko żurku. Jak przygotować tradycyjny polski żur?

Wielkanoc 2023 - jak wypada?

Wielkanoc jest świętem ruchomym. W 2023 roku przypada w drugą niedzielę kwietnia, tj. 9 kwietnia. Poniedziałek, 10 kwietnia (lany poniedziałek) to drugi dzień Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Jest to jedyny dzień wolny od pracy dla osób pracujących od poniedziałku do piątku.

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole?

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt chrześcijańskich. W tym czasie malujemy pisanki i udajemy się do kościołów, aby poświęcić pokarmy, które spożywamy drugiego dnia na wielkanocnym śniadaniu. To także czas spotkań w rodzinnym gronie, przy suto zastawionych stołach. Obfitość stołu, zgodnie z dawnymi przekonaniami, ma zwiastować dobrobyt na pozostałą część roku, tak więc w święta każdy powinien najeść się do syta.

Czego zatem nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Z pewnością przygotowywanych na różne sposoby jajek, białej kiełbasy, wędlin, pasztetów, babki wielkanocnej, mazurka a przede wszystkim tradycyjnego żurku. Podpowiadamy, jak go przygotować?

Składniki na żur z jakiem i białą kiełbasą:

  • 2 litry wody
  • 2 białe kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 0,5 l zakwasu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • garść suszonego majeranku
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Jak z wybranych składników przygotować żur krok po kroku? Zajrzyj do naszej galerii zdjęć >>

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska