Szybkie ciasto świąteczne z kilku składników
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 1,3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
- Utrzyj masło na pulchną masę, dodaj do niego cukier i żółtka. Ucieraj, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
- Wsyp do masy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wlej do masy rum, dodaj ubitą z białek pianę i posiekaną czekoladę.
- Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni Celsjusza. Piecz 1 godz.
Ciasto migdałowe
Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej
- 20 dag migdałów
- 9 jajek
- 6 łyżek cukru
- płatki migdałowe do dekoracji
- tłuszcz i bułka tarta
Wykonanie:
- Obierz migdały, posiekaj je, utrzyj z cukrem i żółtkami.
- Do masy dodaj przesianą mąkę, ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszaj wszystko delikatnie.
- Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy, posyp je płatkami migdałowymi.
- Piecz 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Szybka zupa grzybowa na Święta
Składniki:
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół małego selera
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 0,3 szklanki śmietanki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 l bulionu warzywnego
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 ziarna jałowca
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Grzyby opłucz, zalej 2 szklankami zimnej wody, pozostaw na 30 min. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wlej do garnka bulion, dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Wszystko gotuj na małym ogniu ok. 30 minut.
- Odcedź grzyby, pokrój je w paski. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę z liściem laurowym i ziarnami jałowca. Dodaj grzyby. Całość duś na małym ogniu, podlewając winem aż woda wyparuje.
- Dodaj do zupy grzyby z cebulą (odłóż 2 łyżki do dekoracji). Śmietankę wymieszaj z mąką, wlej do zupy. Całość zdejmij z ognia. Dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.
- Pozostałe grzyby dodaj do zupy na końcu jako dekorację.
Szybka rybka na Święta. Przepis
Pstrąg pieczony w folii
Składniki:
- 4 sprawione pstrągi
- 2 cytryny
- 1 pęczek pietruszki
- 4 łyżki masła
- sól, biały pieprz
- olej do wysmarowania folii
Wykonanie:
- Pstrągi opłucz zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstaw całość na 10 minut.
- Cytryny wyszoruj i pokrój w plasterki, jedną połówkę zostaw w całości. Opłucz natkę pietruszki i otrząśnij z wody.
- Ryby oprócz solą i pieprzem (z wierzchu i w środku), ułóż na natłuszczonych arkuszach folii aluminiowej. Do każdej ryby włóż łyżkę masła i kilka gałązek pietruszki, na wierzchu umieść 3-4 plasterki cytryny.
- Zawiń szczelnie folię i wstaw ryby do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz 30 minut.
Źródło: Kuchnia rodzinna, wyd. Olesiejuk, 2017.
Wideo
Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera