POTRAWY NA SYLWESTRA - SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ANANASEM
Sałatka z kurczakiem i ananasem to świetna potrawa na sylwestra. Można ją łatwo i szybko przygotować samemu. Ma dodatkowy plus. Zyskujemy przy okazji obiad na Nowy Rok. Wystarczy ugotować rosół z dwiema, trzema piersiami z kurczaka. Zupa pozostanie nam np. na kolejny dzień (świetnie sprawdzi się na poranny ból głowy). Tymczasem ugotowane w rosole piersi kroimy w kostkę. Następnie otwieramy puszkę z ananasem i odsączamy plastry lub kawałki. Kroimy również w kostkę i dosypujemy do miski. Odsączamy kukurydzę z puszki i dodajemy do potrawy. Danie sylwestrowe prawie przygotowane. Następnie bierzemy mały jogurt i rozrabiamy go z dwiema/trzema łyżkami stołowymi majonezu w osobnej miseczce. Łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy sól i pieprz dla smaku. Sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce (przynajmniej 15 minut przed podaniem). Potrawa sylwestrowa gotowa. Niektórzy dodają ugotowaną torebkę ryżu (ryż po ugotowaniu schłodzić) dla zwiększenia objętości. Kurczaka możemy ugotować także samego. Wystarczy garnek z wodą, trochę przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) i kostka rosołowa. Trzymamy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut od zagotowania wody.
POTRAWY NA SYLWESTRA - SAŁATKA Z GYROSEM
Sałatka z gyrosem to świetna potrawa na sylwestra. Proste i sycące danie sylwestrowe, do którego składniki znajdziemy w każdym markecie. Jak przygotować sałatkę z gyrosem?
Potrzebne będą: kukurydza, papryka, ogórek konserwowy (lub zielony),cebula, piersi z kurczaka, majonez, jogurt, przyprawa gyros, kapusta pekińska, keczup. Przygotowanie: piersi z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą kebab/gyros. Smażymy na oleju ok. 15 - 20 minut. Jednocześnie kroimy warzywa w kostkę lub małe paski. Poszczególne warstwy będą się powtarzać. Dobrze jest mieć dużą, przezroczystą miskę, aby warstwy były widoczne. Przygotowujemy sos czosnkowy. Ugniatamy 2-3 ząbki czosnku, wkładamy do miski i rozcieramy razem z łyżeczką soli. Następnie dodajemy jogurt i kilka łyżek majonezu.
Układamy składniki w misce. Na dno kładziemy warstwę kapusty pekińskiej, na to cebulka, ogórek i trochę kurczaka. Pokrywamy warstwą sosu czosnkowego. Następnie warstwa kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy. Warstwę pokrywamy keczupem lub sosem pomidorowym. Warstwy powtarzamy jedną po drugiej, aż wypełnimy miskę po brzegi (dobrze jest zakończyć kapustą pekińską). Kolejność układania dań jest tak naprawdę dowolna. Wszystkie składniki po nałożeniu na talerz i tak się przecież wymieszają.
PRZEPISY NA SYLWESTRA. DANIA SYLWESTROWE. MAŁE KANAPKI Z KRAKERSÓW
Proste przekąski na Sylwestra to m.in. małe kanapki z krakersów. Potrzebujemy paczki krakersów, sera, zielonego ogórka, rzodkiewki i wędliny. Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczkę. Krakersy dobrze jest posmarować serkiem topionym.
PRZEPISY NA SYLWESTRA. SYLWESTROWE POTRAWY - KANAPKI Z ŁOSOSIEM I KRAKERSAMI:
POTRAWY SYLWESTROWE - KORECZKI
Koreczki to świetna przekąska na Sylwestra. Składniki mogą być dowolne: grzybki marynowane, ogórek, wędlina (najlepiej wędzona), żółty ser pokrojony w kosteczki (może być też wędzony lub pleśniowy ser). Wszystkie składniki nabijamy kolejno na wykałaczki, układamy na talerzu lub tacy. Gotowe!
PRZEPISY NA SYLWESTRA - NUGGETSY Z KURCZAKA
Nuggetsy z kurczaka to świetna przekąska na sylwestrową imprezę. Czego potrzebujemy? Wystarczy piersi z kurczaka pokroić w paski. Następnie rozbijamy jajko do głębokiego talerza lub miseczki i rozbijamy widelcem. Na osobnym talerzu rozsypujemy bułkę tartą, do której dodajemy starty żółty ser i przyprawy (np. paprykę ostrą, pieprz, sól, gyros, czosnek). Paski kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ok. 10-15minut. Danie sylwestrowe gotowe. można je podać z dipem czosnkowym lub pomidorowym.
POTRAWY SYLWESTROWE - SMAŻONE WARZYWA Z KURCZAKIEM
Wystarczą podstawowe składniki: cebula, czosnek, papryka, kukurydza, ananas, groszek albo paczka mrożonych warzyw na patelnię. To najszybsze i niewymagające dużo uwagi danie. Potrzebujemy dwie patelnie. Na jednej z nich smażymy warzywa. Gdy zrobią się miękkie, dolewamy pół szklanki wody i dalej mieszamy. Dorzucamy przyprawy (np. zioła prowansalskie, paprykę). Na drugiej patelni smażymy pokrojonego kurczaka obsypanego przyprawą (na przykład gyros, chińska). Gdy mięso się usmaży, dorzucamy je do usmażonych warzyw. Aby zagęścić lekki sos, który utworzył się z warzyw i wody, możemy dorzucić topiony serek. Całość mieszamy w garnku z ugotowanym makaronem (najlepiej świderki, muszelki), ryżem, kaszą jęczmienną lub kuskusem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?