HALLOWEEN. PRZEPISY NA PRZERAŻAJĄCE PRZEKĄSKI
Halloween. Serowe miotełki
Każdy plasterek sera ponacinaj z dwóch stron w cienkie paseczki. Złóż plasterek na pół i owiń go wokół końca jednego słonego paluszka. Zwiąż powstałą serową miotełkę szczypiorkiem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe miotełki, aż do wyczerpania składników.
Resztę szczypiorku posiekaj. Ogórka zetrzyj na tarce i wraz ze szczypiorkiem dodaj do jogurtu. Przypraw sos solą i pieprzem. Miotełki podaj wraz z dipem, który najlepiej przygotować tuż przed postawieniem na stół.
Halloween. Jabłka - szczęki
Umyte jabłka podziel na ćwiartki. Z każdej z nich usuń gniazdo nasienne i wytnij ze skórki środek miąższu, ale uważaj, żeby nie przeciąć ćwiartki na pół. Kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny. Czymś spiczastym ponacinaj jabłka tak, by dało się w tych miejscach umieścić minipianki. Na koniec jeszcze raz wszystko należy skropić sokiem z cytryny.
Halloween. Tosty - duchy
Plasterki sera wytnij tak, by przypominały duchy. Tosty posmaruj masłem i ułóż na blasze do pieczenia. Podpiecz na złoto w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie wyjmij z piekarnika i natrzyj ząbkami czosnku. Na ciepłe tosty połóż duchy z sera i polej ketchupem.
Na następnej stronie przepisy na: parówkową mumię i koreczki z gałek ocznych
Halloween. Parówkowa mumia
Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy. Jeśli istnieje taka potrzeba, to jego powierzchnię wyrównaj wałkiem. Pokrój ciasto na cienkie paski. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z parówek usuń osłonki. Parówki owijaj paskami ciasta, tak jakby to był bandaż. Kiedy już będą owinięte, włóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Mumie będą gotowe, gdy ciasto spuchnie i jego barwa będzie złocista.
Koreczki z gałek ocznych
Jajka ugotuj na twardo. Po schłodzeniu uderz łyżką w skorupkę, aby uzyskać pęknięcia. Spękane w skorupkach jajka włóż do garnka i zalej koncentratem z buraków, dodaj jedną łyżkę octu i całość gotuj na wolnym ogniu. Wywar wylej, a jajka umyj i znowu pozostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Gdy masz już gotowe jajka, zajmij się przypieczeniem chleba tostowego, którego kromki należy pokroić na kwadraty (bok powinien mieć mniej więcej 4 cm. Tostowe kwadraty włóż do piekarnika i przypiecz w temp. 200 stopni. Gdy będą gotowe, posmaruj je majonezem, połóż na każdym połówkę jajka, a na niej połówkę pomidora koktajlowego, a na pomidorze z kolei krążek z czarnej oliwki. Przerażające gałki oczne gotowe!
Na następnej stronie przepisy na: napój z gałkami ocznymi i napój trolla
Halloween. Napój z gałkami ocznymi
Składniki
1 l niesłodzonego mleka skondensowanego
300 g lodów śmietankowych
kakao instant do rozpuszczania na zimno
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta mielonego pieprzu
12 białych pianek marshmallow
barwnik spożywczy w żelu czarny lub brązowy
Na spodzie pianek namaluj barwnikiem spożywczym gałki oczne. Do mleka wsyp kakao i lekko zmiksuj, dodając ziarenka wanilii i szczyptę pieprzu. Na dno wazy włóż lody śmietankowe. Sporządzony napój przelej do wazy z lodami. Pianki z oczami połóż na powierzchni płynu.
Halloween. Napój trolla
Składniki
1 duży banan
70 g szpinaku mrożonego
kilka świeżych listków mięty
250 ml jogurtu naturalnego
50 g miodu
sok z 1 cytryny
Zdobienie szklanek:
150 g cukru
szczypta czerwonego barwnika w proszku
kropla wody
sok z cytryny
Jak ozdobić szklanki? Wydaje się to trudniejsze niż przygotowanie napoju, ale jesteśmy pewni, że i Wam się uda. Cukier należy wsypać do szczelnego woreczka, dodać barwnik i kroplę wody. Następnie trzeba zamknąć woreczek i potrząsać nim, by dokładnie wymieszać cukier z barwnikiem. Używając pędzelka namaluj sokiem z cytryny „zacieki” na szklance. Od razu posyp je czerwonym cukrem. Nie maluj od razu całej szklanki, lepiej zrobić to fragmentami.
A teraz przygotowanie napoju. Banana obierz ze skórki, pokrój na grube plastry i zalej sokiem z cytryny. Szpinak połóż na sitku i polej wrzątkiem. Wrzuć do malaksera banana z sokiem cytrynowym, jogurt, listki mięty, szpinak i miód. Teraz wystarczy tylko to wszystko ładnie zmiksować. Podawać zaraz po zrobieniu w ozdobionych przerażająco szklankach.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?