Twórcą serwisu Taste Atlas jest Chorwat Matija Babic. Na stronie www.tasteatlas.com możemy wybrać konkretny kraj i dowiedzieć się, co warto zjeść w określonym regionie.
Jakie wyroby i dania z Dolnego Śląska poleca Matija Babic?
Dziennikarz rekomenduje miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich zebrany z pobliskich lasów. Według autora serwisu jest to najsłynniejszy miód województwa dolnośląskiego.
Z dań Chorwat poleca wodzionkę, czyli zupę z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Danie to było tradycyjnie serwowane jesienią lub zimą, kiedy mleko było rzadkością. Wyróżniono też makówki. Ten słodki poczęstunek składa się z nasączonego białego chleba i kremowej mieszanki gotowanych i aromatyzowanych maków.
A z jaką potrawą kojarzy mu się Polska? Tu zaskoczenie. Wygrały... zapiekanki. Chorwat poleca też ruskie pierogi, kluski śląskie, piernik z Torunia i oscypki.
Na Taste Atlas udostępnionych jest ponad pięć tysięcy potraw regionalnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?