Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Posiłki w więzieniach, czyli jak są karmieni więźniowie w polskich zakładach karnych. Czy jest lepiej jak w szpitalach?

Red.
Nad właściwym przygotowaniem posiłków w każdej jednostce czuwa funkcjonariusz Służby Więziennej - szef kuchni. To on sprawuje także nadzór nad zatrudnionymi w kuchni osadzonymi.
Nad właściwym przygotowaniem posiłków w każdej jednostce czuwa funkcjonariusz Służby Więziennej - szef kuchni. To on sprawuje także nadzór nad zatrudnionymi w kuchni osadzonymi. zasoby OISW Kraków
Posiłki w polskich więzieniach - jak wyglądają? W niektórych przypadkach zaskakująco dobrze. Co więcej jeżeli osadzeni mają zaleconą dietę przez lekarza, lub ich wiara tego wymaga - otrzymają specjalny tok żywieniowy. Jak wygląda kwestia karmienia więźniów w aresztach i zakładach karnych? Przeczytasz poniżej - z kolei w galerii zdjęcia konkretnych posiłków jakie można zjeść "za kratami". Lepiej niż w szpitalach? Sprawdźcie!

Co jedzą więźniowie?

Wyżywienie w polskich zakładach karnych i aresztach śledczych nie jest tematem tak często podnoszonym jak kwestia wyżywienia np. w szpitalach. Wyżywienie osadzonych jest uregulowane prawem. Jak wygląda wyżywienie "za kratami" opisuje kodeks karny wykonawczy oraz odpowiednie rozporządzenia.

Zobacz też: Posiłki w szpitalach wcale nie są złe! Zobaczcie najnowsze zdjęcia z dolnośląskich placówek służby zdrowia

- Skazany przebywający w zakładzie karnym lub areszcie śledczym otrzymuje trzy razy dziennie napój i posiłki o odpowiedniej wartości odżywczej, w tym co najmniej jeden posiłek gorący, z uwzględnieniem rodzaju wykonywanej pracy i wieku skazanego, a w miarę możliwości także wymogów religijnych i kulturowych. Skazany, którego stan zdrowia tego wymaga, otrzymuje wyżywienie według wskazań lekarza - czytamy w pierwszym paragrafie 109 art. KKW.

Nad właściwym przygotowaniem posiłków w każdej jednostce czuwa funkcjonariusz Służby Więziennej - szef kuchni. To on sprawuje także nadzór nad zatrudnionymi w kuchni osadzonymi. Więźniowie są zaangażowani w każdy etap przygotowywania posiłków - od obierania warzyw, po serwowanie gotowych dań.

Dalsza część tekstu - pod zdjęciem

Gęsta zupa na I danie. Na II danie - kotlet mielony z ziemniakami, do tego surówka z ogórków i kompot.
Gęsta zupa na I danie. Na II danie - kotlet mielony z ziemniakami, do tego surówka z ogórków i kompot. Facebook - Posiłki w więzieniach

Ostatecznie za to co znajduje się na talerzach osadzonych odpowiada funkcjonariusz działu kwatermistrzowskiego. Wartość energetyczna posiłków, w ramach dziennego wyżywienia osadzonych zawiera nie mniej niż 2800 kcal dla osadzonych do 18-go roku życia oraz 2600 kcal dla pozostałych osadzonych.

Dieta muzułmańska dla osadzonego w polskim więzieniu? Nie ma problemu

Nie jest tak, że wszyscy więźniowie otrzymują identyczne posiłki. W rozporządzeniu dotyczącym wyżywienia w zakładach karnych możemy przeczytać o siedmiu rodzajach przygotowywanych posiłków. Są to:

  • posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku powyżej 18-go roku życia,
  • posiłki przygotowane dla osadzonych w wieku do 18-go roku życia,
  • posiłki lecznicze lekkostrawne,
  • posiłki lecznicze cukrzycowe,
  • posiłki lecznicze indywidualne,
  • posiłki przygotowane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych,
  • posiłki przygotowane dla osadzonych wykonujących pracę w warunkach szczególnie uciążliwych.

Skazani mają możliwość otrzymywania posiłków uwzględniających wymogi religijne czy kulturowe, jest to na przykład norma żywieniowa bez mięsa wieprzowego (tzw. „muzułmańska”) lub wegetariańska.

Ile kosztuje wyżywienie polskiego więźnia?

Minimalny dzienny koszt posiłków i napojów wydawanych osadzonym jest również klarownie opisany w prawie. W przypadku jednego posiłku podstawowego to 4 zł. Posiłek dla małoletnich to już 4,4 zł. Posiłek lekkostrawny to minimum 4,8 zł, a dla osób z cukrzycą - 5,7 zł.

Do kalkulacji wysokości minimalnych stawek dziennych przyjmuje się ceny zakupu produktów spożywczych. Poniżej przykładowe posiłki w diecie podstawowej:

  1. Śniadanie - herbata, chleb, margaryna, kiełbasa golonkowa,
  2. Obiad - zupa koperkowa z ryżem, gulasz wołowy, ziemniaki, surówka z ogórków, kompot,
  3. Kolacja - herbata, chleb, margaryna, mielonka prasowana.
Nad właściwym przygotowaniem posiłków w każdej jednostce czuwa funkcjonariusz Służby Więziennej - szef kuchni. To on sprawuje także nadzór nad zatrudnionymi w kuchni osadzonymi.

Posiłki w więzieniach, czyli jak są karmieni więźniowie w po...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska