Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory z Biedronki i Lidla w laboratorium. Wyniki testu pomidorów z najpopularniejszych dyskontów 25.04.2024

Dariusz Gabryelski
Dariusz Gabryelski
Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce.
Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce. Pixabay.com
Fundacja Pro-Test przebadała pomidory sprzedawane w najbardziej popularnych dyskontach w Polsce. Okazało się, że zawierają one pozostałości pestycydów. Według ekspertów fundacji w pomidorach kupionych w Lidlu jest ich więcej niż w tych z Biedronki.

Fundacja Pro-Test przebadała w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych, które kupiono w dwóch największych sieciach handlowych w Polsce: Lidlu i Biedronce.

To już drugi taki test sprawdzający jakość warzyw i owoców w dwóch konkurujących ze sobą dyskontach, które od kilku tygodni prowadzą walkę cenową. Czy oprócz niskich cen Lidl i Biedronka dbają o jakości oferowanych produktów? Fundacja Pro-Test postanowiła sprawdzić to w laboratorium. Wcześniej skontrolowano jabłka sprzedawane w tych sieciach handlowych. Wtedy Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W owocach z Biedronki były cztery pestycydy.

Zbadane pomidory pochodziły z Polski

Kraj pochodzenia badanych pomidorów to Polska. Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium sprawdziło w nich zawartość pozostałości pestycydów. Jaki jest wynik badań? W pomidorach z Lidla były pozostałości trzech pestycydów, a w pomidorach z Biedronki – jednego.
 
Jak podkreśla fundacja Pro-Test, wykryte ilości pestycydów mieściły się w obowiązujących normach. Trzeba jednak pamiętać, że w wielu innych składnikach naszej codziennej diety również znajdują się pozostałości pestycydów. Łącznej ilości tych toksycznych związków, spożywanej przez nas każdego dnia, nie sposób oszacować i nie sposób przewidzieć, jak wpływa na nasze zdrowie.
 
Naukowcy nie znają również skutków współoddziaływania między sobą różnych pestycydów. A jak widać, w samych pomidorach związków może być kilka. Taka mieszanka może wpływać na nasz organizm inaczej niż pojedyncze substancje. Dlatego warto trzymać się zasady: im mniej pestycydów w tym, co jemy, tym lepiej.

Chcą podnieść świadomość konsumentów

Celem testów publikowanych przez Fundację Pro-Test jest podniesienie świadomości konsumenckiej i wyposażenie konsumentów w niezależną wiedzę na temat jakości produktów, niezbędną do podejmowania decyzji podczas zakupów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki