Polędwiczka z grilowanymi warzywami (PRZEPIS)

Artykuł sponsorowany
Polędwica uważana jest za najlepszą część tuszy wieprzowej. Dobrze przyrządzona ma soczysty, kruchy i delikatny smak oraz stosunkowo małą ilość tłuszczu. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
Polędwica uważana jest za najlepszą część tuszy wieprzowej. Dobrze przyrządzona ma soczysty, kruchy i delikatny smak oraz stosunkowo małą ilość tłuszczu. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Dobrze przyrządzona polędwiczka ma soczysty, kruchy i delikatny smak oraz stosunkowo małą ilość tłuszczu. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. W kolejnym odcinku programu kulinarnego "Od Kuchni" szef kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło, zdradza nam jak przygotować delikatną i wykwintną polędwiczkę zawiniętą w aromatyczny boczek z grilowanymi warzywami.

Boczek wędzony poza wyjątkowym aromatem, który nadaje pieczonej polędwicy, zawiera sporo białka oraz potasu i kwasu foliowego. Jeśli uzupełnimy to grillowanym warzywami, których wartości odżywczej nie musimy nikomu przypominać, mamy smaczną, zdrowo, pożywną i wykwintną potrawę, idealną na początek wiosny.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z boczkiem i grillowanymi warzywami

Składniki:
180 g polędwiczki wieprzowej
50 g boczku wędzonego
30 g cukinii
30 g papryki kolorowej
20 g białej cebuli
10 g czosnku
30 g oleju roślinnego
20 g bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:
Krok 1 - Polędwiczki wieprzowe myjemy, oczyszczamy z błon i przerostów, po czym dzielimy na trzy równe części. Następnie marynujemy przez kilka godzin w sosie sojowym jasnym z dodatkiem czosnku, tymianku i cebuli.
Krok 2 - Z boczku wędzonego wycinamy trzy plastry o takiej długości, która pozwoli owinąć każdy kawałek mięsa.
Krok 3 - Polędwiczki wyciągamy z marynaty i smażymy z obu stron przez około 3 minuty. Następnie owijamy boczkiem spinamy wykałaczką i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez ok. 5 minut.
Krok 4 - Warzywa grillujemy na patelni do miękkości, po czym przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso układamy na warzywach i podajemy.

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał
Tartinki - pyszna przekąska na karnawał
Afrodyzjak na Walentynki. Zobacz co poleca szef kuchni
Zrób własne pączki!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska