Spis treści
Marnowanie jedzenia to problem po Bożym Narodzeniu
Marnowanie świątecznego jedzenia to duży problem. Aż 39 proc. ankietowanych osób (badanie dla aplikacji Too Good to Go) przyznaje się, że po Bożym Narodzeniu zapełnia swój kosz żywnością, która się zepsuła (52 proc. przypadków marnotrawienia) lub której przygotowano za dużo (51 proc.) albo po prostu nie zjedzono (15 proc.).
Co wyrzucamy najczęściej? Kliknijcie w galerię, by się dowiedzieć.
[galeria_przycisk]
Rozsądne zakupy przed Bożym Narodzeniem
W grudniu na sklepowych półkach można znaleźć tony świątecznych produktów. Wszystko kusi kolorami, dlatego co roku wpadamy w przedświąteczny szał kupowania. Warto jednak na chwilę się zatrzymać, wziąć głęboki oddech i odpowiedzieć sobie na pytanie: „czy ja na pewno tego potrzebuję”?
Rozwiązanie jest proste należy wcześniej przygotować listę zakupów, policzyć, ile i jakie produkty będą potrzebne na daną liczbę gości oraz potem: sumiennie się tych zapisków trzymać.
Dokonując przedświątecznych zakupów, warto również zwrócić uwagę na opakowania produktów. Jeżeli to możliwe warto sięgać po asortyment dostępny w opakowaniach biodegradowalnych lub pochodzących z recyklingu.
Czytaj także
Jak nie marnować jedzenia, które zostało po świętach
Jeśli po okresie spotkań z najbliższymi, w kuchni nadal będzie nadmiar jedzenia, warto zastanowić się, jak zarządzić nadwyżką.
- Jeśli mamy możliwość obdarowania kogoś świątecznymi przysmakami – warto to zrobić. Nie każdy spędza Boże Narodzenie przy suto zastawianym stole. Są też ci, którzy na święta wyjeżdżają i wracają do domu i pustej lodówki – może to sąsiedzi, może przyjaciele?
- Można skorzystać z tzw. lodówek społecznych – te stoją w dostępnych miejscach i mają służyć osobom potrzebującym.
Pamiętajmy, żeby podrzucać do tych miejsc tylko jedzenie, które jeszcze nada się do spożycia – radzi Zygmunt Łopalewski z Whirlpool Corporation firmy, która jest fundatorem kilkunastu lodówek społecznych w Łodzi, Wrocławiu czy Radomsku
.
- Część dań można mrozić, część przerobić na inne – nie bójmy się eksperymentować.
Tu znajdziesz adresy lodówek społecznych
Świąteczny zestaw porad na święta bez marnowania jedzenia
- Mądrze zaplanuj menu, z uwzględnieniem liczby gości
- Stawiaj na potrawy, które domownicy i goście lubią
- Nie gotuj dań, które – choć należą do wigilijnej klasyki – nie mają zwolenników wśród Twoich bliskich
- Nie zadręczaj się wigilijnym menu. Podaj to co lubicie jeść
- Poproś rodzinę, by na świąteczną wizytę zabrała pojemniki wielokrotnego użytku na jedzenie na wynos
- Nawet jeśli wszyscy domownicy są zmęczeni po spotkaniu świątecznym, pamiętaj, by ktoś odstawił jedzenie do lodówki, spiżarni lub na balkon – odpowiednie przechowywanie pomoże utrzymać świeżość na dłużej
- Zastanów się, które dania możesz zamrozić, by się nie zmarnowały
- Przygotuj dania do lodówki społecznej
- Nie przesadzaj z ilością – czy pamiętasz jakąkolwiek imprezę rodzinną, na której zabrakło jedzenia?
Czytaj także
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?