Spis treści
Pokrzywa zwyczajna. Właściwości i efekty
Dzika roślina, popularna w naszej szerokości geograficznej, od wieków wykorzystywana jest w leczeniu i wspomaganiu właściwej pracy różnych narządów. W medycynie naturalnej wykorzystywane są nie tylko liście, ale i łodygi oraz korzenie, z których przygotowuje się soki, napary, a także tonik do przemywania twarzy. Pokrzywa występuje na całym świecie poza Antarktydą i znanych jest aż 68 gatunków tej rośliny. W średniowieczu używano jej jako panaceum na wszelkie dolegliwości. Dziś wykorzystywana jest głównie do łagodzenia chorób nerek oraz do walki z anemią. Kiedy jeszcze warto po nią sięgnąć?
Pokrzywa ma szerokie zastosowanie i zbawienny wpływ na organizm. W czym pomaga?
- w łagodzeniu infekcji
- w łagodzeniu zapaleń
- w łagodzeniu chorób alergicznych
- w łagodzeniu chorób nerek, w tym głównie kamicy nerkowej
- w zmniejszaniu poziomu stresu
- we wzmacnianiu układu kostnego i krwionośnego
Jakie właściwości ma pokrzywa zwyczajna?
Pokrzywa jest bogata w witaminy A, B, C oraz K, ale także w żelazo, magnez, fosfor i wapń. Oczyszcza i odtruwa organizm, bo działa moczopędnie, dzięki czemu pozwala także pozbyć się złogów oraz nadmiaru wody w organizmie. Jeśli potrzebujemy wzmocnić nasz układ odpornościowy i wspomóc się naturalnym antybiotykiem, to zielone liście powinniśmy mieć zawsze pod ręką.
Jak pić pokrzywę? Czy można ją przedawkować? Pomysły na herbatki ziołowe
Do przygotowania naparu z pokrzywy potrzebujemy świeżych lub ususzonych liści pokrzywy, które zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, najlepiej pod przykryciem. Herbatę można "przedawkować", dlatego najlepiej pić jej nie więcej niż 3-4 szklanki dziennie.
Herbata ze świeżej pokrzywy
Do jej przygotowania potrzebujemy 2 gałązki pokrzywy, które wkładamy do kubka lub szklanki i zalewamy gorącą wodą, a następnie przykrywamy spodkiem i czekamy kilka minut aż herbata się zaparzy. Liście możemy odcedzić. Herbata będzie miała specyficzny trawiasty smak.
Herbata z suszonej pokrzywy
Do jej przygotowania potrzebujemy jedną łyżkę ususzonej pokrzywy, którą umieszczamy w szklance lub kubku i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i czekamy kilka minut aż się zaparzy. Herbatę warto odcedzić. Można skorzystać też z ekspresowych torebek, dostępnych w sklepach lub aptekach, choć ich smak różni się nieco od własnoręcznie zebranej pokrzywy.
Herbata z pokrzywy z dodatkami
Do herbaty z pokrzywy możemy dodać mięty i cytryny w wersji na lato lub imbiru, miodu, goździków czy kardamonu na zimę.
Jakie są minusy picia pokrzywy?
Pokrzywa bywa nazywana królową wśród ziół z uwagi na swoje różnorodne właściwości prozdrowotne, a jej picie i spożywanie właściwie nie ma minusów. Zebraliśmy dla was najważniejsze zalety, wynikające z jej spożycia i stworzyliśmy listę. Dowiecie się z niej również, kto nie powinien spożywać pokrzywy i czy można ją przedawkować. Sprawdźcie.
Zobacz także:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?