Twórcy nowego włoskiego lokalu Mollinari Pizza Pasta Spritz znakomicie wpisali się w nowy trend na rynku gastronomii, odwołujący się do związków z historią miasta. W efekcie do kamienicy, w należącej w XIX w. do kupca Josefa Molinariego z Genui, w której prowadził tu ekskluzywny dom towarowy i na wyższych piętrach mieszkał właściciel ze swoją rodziną, znowu powróciły włoskie klimaty.
Uczta dla oka
Nowy lokal działa zaledwie kilka tygodni, a już zdobywa sobie grono stałych klientów. Wzrok osób wchodzących do lokalu przyciąga niezwykłe wnętrze. Sklepienie krzyżowo-żebrowe z rzeźbionymi kamiennymi zwornikami świadczy o zabytkowym charakterze budowli. Na ścianach malowidła
roślinne, złote lampy przypominające kształtem liście palmowe, neony, kolorowe stoliki i kanapy – wszystkie te elementy tworzą wyjątkowe wnętrze, łączące współczesność z historią. Aż chce się tu zasiąść na dłużej i wczuwać się w klimat ucztując z rodziną czy przyjaciółmi.
Uczta dla podniebienia
Wrocławianie już dawno pokochali włoskie smaki. Pizza stała się niemal daniem narodowym. W restauracji Mollinari ciasto na pizzę ma specjalną recepturę i jest przygotowywane przez 48 godzin. Goście lokalu mogą śledzić pracę pizzaiolo, a serwowana jest tu klasyczna pizza przypieczona na chrupko. Wszystko to sprawia, że klienci mogą poczuć się tu jak w oryginalnej włoskiej ristorante czy trattorii.
Karta dań jest bogata. Każdy smakosz pizzy na pewno odnajdzie w niej coś dla siebie, do wyboru rodzaj rossa lub bianca. Nazwy odnoszą się do składników wykorzystanych do produkcji sosu, a także sposobu przygotowywania samego ciasta. Od klasycznej Margherity z pomidorami San Marzano DOP, czyli rosnącymi u stóp Wezuwiusza, serami mozzarellą, grana padano DOP, bazylia, oliwa z oliwek, poprzez Marinę, Parmę i Burratellię po Rucolinę. Bianca z łososiem wędzonym, gorgonzolą, ricottą, rucolą i tymiankiem. Pizze - łagodne i ostre! Z owocami morza, grzybami czy kaparami? Co komu smakuje.
Kucharze z Mollinari Pizza Pasta Spritz, doświadczeni i pełni kreatywności, nie boją się eksperymentować, ale zawsze z szacunkiem podchodzą do tradycyjnych receptur i składników. Korzystają z najwyższej jakości składników, często importowanych prosto z Włoch, aby zachować autentyczność i smak potraw. Jak oliwa, to tylko z oliwek wyrosłych w zaprzyjaźnionych gajach na południowym słońcu, sery, wędliny tylko z Włoch. Oryginalna jest nawet mąka, która trafia tu z zaprzyjaźnionych upraw w Italii.
W menu lokalu znajdują się również różne sałatki oraz przygotowywane świeżo na miejscu makarony, podawane w wielu odsłonach, jak na przykład Spaghetti Aglio Olio, Lasagne al Ragu, Ravioli ricotta e spinaci czy Tagliatelle al pomodoro. Warto dodać, że środy w lokalu królują dania ze świeżych owoców morza.
Jeśli jesteśmy w Italii, to po daniu głównym obowiązkowo, musi być deser. Do wyboru: tiramisu, creme brulée, cannoli pistacjowe, mus czekoladowy oraz naturalne lody, od których rozpoczęła się gastronomiczna przygoda Mollinari. W karcie napojów można znaleźć m.in. kawę, lemoniadę, a także serwowane przez barmana koktajle. Wieczorem włoska restauracja lokal zmienia swoje oblicze i staje się bardziej barem, gdzie w pięknych wnętrzach można relaksować się przy szotach, szprycerach, dobrym koktajlu, piwie czy włoskim domowym winie.
Stolik w lokalu można zarezerwować z wyprzedzeniem. Dania można także zamawiać online.
Już niedługo tzn od 19.04 będzie możliwość zamówienia śniadań na początku tylko w weekendy w godzinach 9.00-12.30, ale od maja już przez cały tydzień.
Dodatkowo, już od tego tygodnia wprowadzona zostanie oferta lunchowa w dwóch opcjach 35 zł (pizza lub pasta+ napój) lub 40 zł (zupa+ pizza lub pasta+ napój).
Z oferty lunchowej będzie można skorzystać od poniedziałku do piątku w godz. 12.00-16.00
Mollinari Pizza Pasta Spritz
Adres: Wita Stwosza 56/57
Godziny otwarcia:
poniedziałek - czwartek godz. 13.00-23.00
piątek - sobota godz. 12.00-010.0
niedziela godz. 12.00-23.00
Facebook: https://www.facebook.com/MollinariWroclaw
Instagram: https://www.instagram.com/mollinari_pizza_pasta/
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?