Mollinari Pizza Pasta Spritz, czyli skrawek prawdziwej Italii w centrum Wrocławia

Materiał informacyjny MOLLINARI
Historia zatoczyła koło. Do zabytkowej kamienicy tuż przy wrocławskim Rynku, przy ul. Wita Stwosza 56/57, powrócił włoski styl i szyk. Znajdziemy tu, to co w Italii najważniejsze – radość życia i wspaniałą kuchnię. Radość życia wyraża wielobarwny wystrój wnętrza zabytkowej, wywodzącej się aż ze średniowiecza, budowli. Najwyższą jakość serwowanych tu dań, gwarantują nie tylko wiedza i umiejętności szefa kuchni, ale także fakt, że powstają one ze sprowadzanych do Polski oryginalnych włoskich produktów.

Twórcy nowego włoskiego lokalu Mollinari Pizza Pasta Spritz znakomicie wpisali się w nowy trend na rynku gastronomii, odwołujący się do związków z historią miasta. W efekcie do kamienicy, w należącej w XIX w. do kupca Josefa Molinariego z Genui, w której prowadził tu ekskluzywny dom towarowy i na wyższych piętrach mieszkał właściciel ze swoją rodziną, znowu powróciły włoskie klimaty.

Uczta dla oka

Nowy lokal działa zaledwie kilka tygodni, a już zdobywa sobie grono stałych klientów. Wzrok osób wchodzących do lokalu przyciąga niezwykłe wnętrze. Sklepienie krzyżowo-żebrowe z rzeźbionymi kamiennymi zwornikami świadczy o zabytkowym charakterze budowli. Na ścianach malowidła
roślinne, złote lampy przypominające kształtem liście palmowe, neony, kolorowe stoliki i kanapy – wszystkie te elementy tworzą wyjątkowe wnętrze, łączące współczesność z historią. Aż chce się tu zasiąść na dłużej i wczuwać się w klimat ucztując z rodziną czy przyjaciółmi.

Uczta dla podniebienia

Wrocławianie już dawno pokochali włoskie smaki. Pizza stała się niemal daniem narodowym. W restauracji Mollinari ciasto na pizzę ma specjalną recepturę i jest przygotowywane przez 48 godzin. Goście lokalu mogą śledzić pracę pizzaiolo, a serwowana jest tu klasyczna pizza przypieczona na chrupko. Wszystko to sprawia, że klienci mogą poczuć się tu jak w oryginalnej włoskiej ristorante czy trattorii.

Karta dań jest bogata. Każdy smakosz pizzy na pewno odnajdzie w niej coś dla siebie, do wyboru rodzaj rossa lub bianca. Nazwy odnoszą się do składników wykorzystanych do produkcji sosu, a także sposobu przygotowywania samego ciasta. Od klasycznej Margherity z pomidorami San Marzano DOP, czyli rosnącymi u stóp Wezuwiusza, serami mozzarellą, grana padano DOP, bazylia, oliwa z oliwek, poprzez Marinę, Parmę i Burratellię po Rucolinę. Bianca z łososiem wędzonym, gorgonzolą, ricottą, rucolą i tymiankiem. Pizze - łagodne i ostre! Z owocami morza, grzybami czy kaparami? Co komu smakuje.

emisja bez ograniczeń wiekowych

Kucharze z Mollinari Pizza Pasta Spritz, doświadczeni i pełni kreatywności, nie boją się eksperymentować, ale zawsze z szacunkiem podchodzą do tradycyjnych receptur i składników. Korzystają z najwyższej jakości składników, często importowanych prosto z Włoch, aby zachować autentyczność i smak potraw. Jak oliwa, to tylko z oliwek wyrosłych w zaprzyjaźnionych gajach na południowym słońcu, sery, wędliny tylko z Włoch. Oryginalna jest nawet mąka, która trafia tu z zaprzyjaźnionych upraw w Italii.

W menu lokalu znajdują się również różne sałatki oraz przygotowywane świeżo na miejscu makarony, podawane w wielu odsłonach, jak na przykład Spaghetti Aglio Olio, Lasagne al Ragu, Ravioli ricotta e spinaci czy Tagliatelle al pomodoro. Warto dodać, że środy w lokalu królują dania ze świeżych owoców morza.

Jeśli jesteśmy w Italii, to po daniu głównym obowiązkowo, musi być deser. Do wyboru: tiramisu, creme brulée, cannoli pistacjowe, mus czekoladowy oraz naturalne lody, od których rozpoczęła się gastronomiczna przygoda Mollinari. W karcie napojów można znaleźć m.in. kawę, lemoniadę, a także serwowane przez barmana koktajle. Wieczorem włoska restauracja lokal zmienia swoje oblicze i staje się bardziej barem, gdzie w pięknych wnętrzach można relaksować się przy szotach, szprycerach, dobrym koktajlu, piwie czy włoskim domowym winie.

Stolik w lokalu można zarezerwować z wyprzedzeniem. Dania można także zamawiać online.

Już niedługo tzn od 19.04 będzie możliwość zamówienia śniadań na początku tylko w weekendy w godzinach 9.00-12.30, ale od maja już przez cały tydzień.

Dodatkowo, już od tego tygodnia wprowadzona zostanie oferta lunchowa w dwóch opcjach 35 zł (pizza lub pasta+ napój) lub 40 zł (zupa+ pizza lub pasta+ napój).

Z oferty lunchowej będzie można skorzystać od poniedziałku do piątku w godz. 12.00-16.00

Mollinari Pizza Pasta Spritz
Adres: Wita Stwosza 56/57
Godziny otwarcia:
poniedziałek - czwartek godz. 13.00-23.00
piątek - sobota godz. 12.00-010.0
niedziela godz. 12.00-23.00

Facebook: https://www.facebook.com/MollinariWroclaw
Instagram: https://www.instagram.com/mollinari_pizza_pasta/

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska