Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lokalne przysmaki i specjały na jarmarku w Głogowie

Kacper Chudzik
Kacper Chudzik
Za nami pierwszy Jarmark Mieszczański na głogowskiej starówce, na który przyjechali rolnicy, producenci miodów oraz win i rzemieślnicy z całego regionu i nie tylko. Trafili się nawet wystawcy z Warszawy. Przede wszystkim jednak jarmark miał na czele pokazanie lokalnych produktów, a tych nie brakowało.

Na straganach pojawiły się więc sery, wędliny, wypieki, cydry, miody, piwa, wina, pasztety i smalce produkowane przez mieszkańców całego zagłębia miedziowego. Wśród wystawców był Mariusz Kurgał, prowadzący gospodarstwo w Wysokiej, w okolicach Przemkowa. Na jarmarku prezentował on sery własnej produkcji.

- Hoduje kozy i krowy i sam przygotowuje sery z ich mleka. Działalność prowadzę już od ładnych kilku lat, tworzenia serów uczyłem się pracując za granicą - mówi pan Mariusz.

- Samo przygotowanie sera zajmuje kilka godzin, ale już jego dojrzewanie to kwestia od miesiąca w górę.

Przez festyn przewinęły się tłumy mieszkańców miasta. Wielu z nich skorzystało z okazji, by poznać i spróbować lokalnych smaków. Jarmark miał pokazać głogowianom, jak wyglądały podobne wydarzenia na rynku przed wiekami, a także zaprezentować lokalne specjały.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska