Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawdzają, czy dolnośląskie lodziarnie przestrzegają warunków higienicznych i sanitarnych podczas produkcji. Okazuje się lody, desery lodowe czy sorbety są idealnym środowiskiem do namnażania niebezpiecznych bakterii, jak np. Salmonella czy Listeria monocytogenes.
Niestety badania laboratoryjne wykazały pojawienie się bakterii w blisko 4,6% przebadanych próbek. Były to lody z automatu:
- Do badań mikrobiologicznych pobrano 215 próbek lodów, które zostały zbadane w laboratoriach woj. dolnośląskiego. Zdyskwalifikowano 10 próbek lodów z automatu z uwagi na obecność bakterii z rodziny Enterobacteriaceae - przekazują pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zobaczcie, jak wyglądają szalki z posiewem bakteryjnym:
***
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?