Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie pod kontrolą sanepidu. Na Dolnym Śląsku zbadano już 215 próbek, znaleziono groźne bakterie!

Karolina Kwiatek
Karolina Kwiatek
Sanepid przeprowadza kontrole wrocławskich lodziarni.
Sanepid przeprowadza kontrole wrocławskich lodziarni. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu
Pracownicy sanepidu przeprowadzają kontrole dolnośląskich lodziarni. Okazuje się, że już w około 4,6% przebadanych próbek znaleziono bakterie z grupy Enterobacteriaceae, do której należy m.in. Salmonella.

Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawdzają, czy dolnośląskie lodziarnie przestrzegają warunków higienicznych i sanitarnych podczas produkcji. Okazuje się lody, desery lodowe czy sorbety są idealnym środowiskiem do namnażania niebezpiecznych bakterii, jak np. Salmonella czy Listeria monocytogenes.

Niestety badania laboratoryjne wykazały pojawienie się bakterii w blisko 4,6% przebadanych próbek. Były to lody z automatu:

- Do badań mikrobiologicznych pobrano 215 próbek lodów, które zostały zbadane w laboratoriach woj. dolnośląskiego. Zdyskwalifikowano 10 próbek lodów z automatu z uwagi na obecność bakterii z rodziny Enterobacteriaceae - przekazują pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zobaczcie, jak wyglądają szalki z posiewem bakteryjnym:

Badania laboratoryjne wykazały pojawienie się bakterii w 10 pobranych próbkach.
Badania laboratoryjne wykazały pojawienie się bakterii w 10 pobranych próbkach. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu

***

Zobacz też:

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska