Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs z jajkami

Konrad Gaca
W jaki smaczny i zdrowy sposób można przygotować potrawy z jajek? Nadal czekamy na Państwa pomysły. Te najlepsze nagrodzimy! Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na przepis, dzięki któremu weźmie udział w konkursie "Chudnij ze smakiem", być może inspirację znajdzie w propozycji Jacka Borkowskiego

Poznajecie łodzianina Jacka Borkowskiego? Prawda, że się zmienił? Kiedy zdecydował się rozpocząć przygodę z Gaca System, był u kresu wytrzymałości. Ten wysoki, bo mierzący 181 cm facet ważył aż 264,9 kg. Nosił na sobie górę (170 kg) nikomu niepotrzebnego tłuszczu. Ten balast obciążał w dramatyczny sposób cały jego organizm; nawet taka czynność, zdawałoby się banalna, jak zrobienie kilku kroków, była dla niego ogromnym problemem i wymagała wręcz nadludzkiego wysiłku. Był żywym przykładem całego zła, jakie człowiekowi może wyrządzić otyłość olbrzymia. Jacek Borkowski znalazł gdzieś w sobie siłę, by powiedzieć "nie" dotychczasowemu trybowi życia i zacząć się zmieniać. Jak wygląda dzisiaj, widzicie na zdjęciu obok. Tak, to ten sam człowiek, tyle tylko, że chudszy o 140 kg. Niemożliwe stało się faktem.

W uznaniu dotychczasowego zaangażowania Jacek Borkowski stał się jednym z liderów Gaca System. Liderzy to elitarne grono osób, które nie tylko konsekwentnie realizuje założenia programu dietetyczno-treningowego, ale także jest przykładem dla innych, potrafi motywować ich w walce o zdrowie, lepsze samopoczucie i wygląd. Jacek Borkowski, jak sam wielokrotnie przyznawał, odzyskał radość życia i może robić rzeczy, jakie jeszcze półtora roku temu były dla niego niedostępne. Dodajmy, że dotychczasowe sukcesy nie sprawiły, że sympatyczny łodzianin spoczął na laurach. Jak zapowiada, zamierza schudnąć jeszcze ok. 30 kg. Z takim podejściem, jakie pokazuje dotychczas, to musi się udać.

Dzięki Jackowi Borkowskiemu możemy dzisiaj zaprezentować przepis na sałatkę. To danie znakomite dla wszystkich, którzy nie tylko chcą utrzymywać szczupłą sylwetkę, ale także są w trakcie odchudzania. Potrawa ta sprawi nie tylko, że będziemy najedzeni do syta, ale dostarczy także naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jakież to źródło znakomitych protein, a te spowodują, że długo nie powinniśmy odczuwać głodu.

Łosoś to nie tylko znakomite źródło białka, ale także ogromna dawka dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Osoby, które regularnie śledzą teksty poświęcone konkursowi "Chudnij ze smakiem", na pewno pamiętają, że to one poprawiają odporność organizmu, wzmacniają układ krwionośny oraz nerwowy. W łososiu znajduje się także wiele witamin (A, D, E, PP, z grupy B) oraz składników mineralnych (magnez, selen, jod, wapń).

Wiele dobrego można powiedzieć także o pozostałych składnikach sałatki. Pomidorki koktajlowe to nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także silny antyutleniacz, czyli likopen, słynny ze swojego antynowotworowego działania. Papryka to źródło witaminy C, potasu i wapnia oraz kolejny zdrowy i dietetyczny sposób, aby zyskać uczucie sytości i nie podjadać. Natomiast kiełki rzodkiewki pomogą w pracy wątrobie, mają działanie moczopędne oraz sprawdzą się w walce z przeziębieniami. Jeszcze silniejsze działanie w pokonywaniu różnych dolegliwości spowodowanych przez bakterie i wirusy ma czosnek. Pamiętajmy także, że sprawdza się on także jako środek przeciwzakrzepowy i antynowotworowy, a w połączeniu z pozostałymi przyprawami nada sałatce niezwykły smak. Proszę koniecznie spróbować. Pycha, a wszystko bez szczypty soli.

Składniki:
1/4 główki sałaty lodowej a mała garść rukoli a mała garść kiełków rzodkiewki
2 jajka ugotowane na twardo
4 pomidorki koktajlowe
30 g ogórka a 40 g papryki
100 g świeżego łososia
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki miodu a szczypta pieprzu młotkowanego
3 listki pietruszki
2 listki estragonu.

Wykonanie:
Sos winegret: W małej miseczce mieszamy oliwę z miodem i pieprzem, a następnie dodajemy czosnek, pietruszkę, estragon i rozdrabniamy wszystko blenderem, aby uzyskać konsystencję sosu.
Sałatka: Rozdrobnioną sałatę lodową, kiełki i rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do tego cienkie plasterki ogórka, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, paprykę pokrojoną w cienkie paski, drobne kawałki łososia i jajka pokrojone na 8 części każde. Dokładnie mieszamy składniki, wykładamy na talerz i polewamy sosem winegret.
Ze względu na obecność surowej ryby i jajek sałatkę przyrządzamy bezpośrednio przed spożyciem

Pisz do nas
Na propozycje przepisów czekamy do 25.03.2013. Można je nadsyłać:
a mejlem: [email protected]
a pocztą na adres:
Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2,
20-301 Lublin.
Z grona Czytelników co miesiąc
wybierzemy autora najlepszego
przepisu.
Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska