Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

JAJKA WIELKANOCNE. Sposoby barwienia jajek. Jak uzyskać poszczególne kolory?

KCZ
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Magda Weidner, Gazeta Lubuska
JAJKA WIELKANOCNE - NATURALNE SPOSOBY BARWIENIA JAJEK. Zobaczcie, jak zrobić kraszanki. Jakie naturalne barwniki można wykorzystać, by uzyskać poszczególne kolory jajek wielkanocnych? Prezentujemy sposoby na uzyskanie poszczególnych kolorów jajek wielkanocnych. Można uzyskać wiele barw - wystarczy wiedzieć, jakich barwników użyć. Prezentujemy nasz poradnik o tym, jak barwić jajka.

JAJKA WIELKANOCNE. NATURALNE SPOSOBY BARWIENIA JAJEK

Zbliżają się święta wielkanocne. Sprawdź, jakich składników użyć, by zabarwić jajka. Jak uzyskać poszczególne kolory? Poniżej znajdziecie informacje o tym, jak uzyskać barwę białą, brąz, czerń, czewień, fiolet, granat, niebieski, pomarańcz, róż, zieleń i złoto.

JAKA WIELKANOCNE. JAK UZYSKAĆ POSZCZEGÓLNE KOLORY? NATURALNE BARWNIKI

Biały - należy włożyć ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu
Brązowy - wystarczy esencja z herbaty, swieże hipiny orzecha wioskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać ciemnobrązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z
kawy.
Czarny - wystarczą młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.
Czerwony - wystarczą owoce czarnego bzu, kora kruszyny, hiski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z
krokusa.
Fioletowy - owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.
Granatowy - wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty
i kilka kropli octu.
Niebieski - borówka amerykańska, owoce tarniny, borówka amerykańska.
Pomarańczowy - dynia, sok z marchwi z kroplą octu.
Różowy - rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).
Zielony - szpinak, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiolka,
wywar z widlaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.
Złoty - wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin
cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).
Żółty - curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek,
trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska