Nadeszła jesień. Za oknem coraz bardziej kolorowo, a na stołach zagościła nie mniej kolorowa dynia. Jest ona warzywem bardzo uniwersalnym i do tego mało kalorycznym (27 kcal/100 g). Przygotujesz z jej miąższu sernik albo zupę, ale również placki, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodać możemy do sałatek, a z oleju dyniowego zrobić do nich dressing. My jednak mamy do zaproponowania dziś potrawę kojarzoną z innym popularnym warzywem - frytki.
Frytki z dyni odbiegają od tych tradycyjnych z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale równie smaczne. Dynia ma do tego mniej węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu.
Wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, prezentujemy Wam krok po kroku jak przygotować pyszne frytki z dyni hokkaido, z dodatkiem ketchupu z czerwonej cebuli
Składniki na 4 osoby:
- 1 dynia hokkaido wyczyszczona z pestek
- 500 ml oleju słonecznikowego do smażenia
Składniki na ketchup z czerwonej cebuli:
- trzy łyżki stołowe cukru
- 2 czerwone cebule
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- dwie łyżki octu jabłkowego
- dwie łyżki stołowe ketchupu
- sól, pieprz gruboziarnisty
Krok 1 - Dynię kroimy w paski razem ze skórką
Krok 2 - Smażymy w rozgrzanym oleju i odsączamy z tłuszczu na serwetce
Krok 3 - Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się skarmelizuje (ok. 15 minut)
Krok 4 - Podlewamy octem jabłkowym i winem, po czym dusimy cebulę aż się zredukuje do konsystencji ketchupu
Krok 5 - Dodajemy dwie łyżki ketchupu i doprawiamy solą oraz pieprzem gruboziarnistym
Krok 6 - Podajemy na talerzu gorące frytki wraz z ketchupem w salaterce
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?