Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jadłeś frytki z dyni? Spróbuj koniecznie! [PRZEPIS]

JW
Janusz Wójtowicz/Polska Press Grupa
Zupa z dyni? Teraz robią ją wszędzie. A jedliście kiedyś frytki z dyni? Nie? To spróbujcie koniecznie - tak Grzegorz Pomietło, szef kuchni wrocławskiego Art Hotelu podsunął pomysł na pierwszy odcinek nowego programu kulinarnego portalu GazetaWroclawska.pl. Od teraz ten świetny kucharz będzie regularnie podsuwał Wam oryginalne przepisy na dania, którymi zachwycicie wszystkich.

Nadeszła jesień. Za oknem coraz bardziej kolorowo, a na stołach zagościła nie mniej kolorowa dynia. Jest ona warzywem bardzo uniwersalnym i do tego mało kalorycznym (27 kcal/100 g). Przygotujesz z jej miąższu sernik albo zupę, ale również placki, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodać możemy do sałatek, a z oleju dyniowego zrobić do nich dressing. My jednak mamy do zaproponowania dziś potrawę kojarzoną z innym popularnym warzywem - frytki.

Frytki z dyni odbiegają od tych tradycyjnych z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale równie smaczne. Dynia ma do tego mniej węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu.

Wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, prezentujemy Wam krok po kroku jak przygotować pyszne frytki z dyni hokkaido, z dodatkiem ketchupu z czerwonej cebuli

Składniki na 4 osoby:

- 1 dynia hokkaido wyczyszczona z pestek
- 500 ml oleju słonecznikowego do smażenia
Składniki na ketchup z czerwonej cebuli:
- trzy łyżki stołowe cukru
- 2 czerwone cebule
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- dwie łyżki octu jabłkowego
- dwie łyżki stołowe ketchupu
- sól, pieprz gruboziarnisty

Krok 1 - Dynię kroimy w paski razem ze skórką

Krok 2 - Smażymy w rozgrzanym oleju i odsączamy z tłuszczu na serwetce

Krok 3 - Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się skarmelizuje (ok. 15 minut)

Krok 4 - Podlewamy octem jabłkowym i winem, po czym dusimy cebulę aż się zredukuje do konsystencji ketchupu

Krok 5 - Dodajemy dwie łyżki ketchupu i doprawiamy solą oraz pieprzem gruboziarnistym

Krok 6 - Podajemy na talerzu gorące frytki wraz z ketchupem w salaterce

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska