Spis treści
Dzień Pizzy 2023
Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. Miłośników tej potrawy nie brakuje na całym świecie. W kalendarzu znajdziemy jednak jeszcze inne daty, a mianowicie 17 stycznia i 31 sierpnia. W styczniu święto tej kultowej potrawy obchodzą Włosi, a w sierpniu Brazylijczycy.
Z jakiego kraju wywodzi się pizza?
Pizza to płaski placek z ciasta drożdżowego, który posmarowany jest sosem pomidorowym, posypany ziołami i serem. Mimo powszechnego przekonania pizza nie powstała we Włoszech. Danie to było już bowiem znane w starożytnej Grecji. Wówczas był to jednak placek z dodatkiem oliwy oraz ziół. Forma, którą znamy obecnie, powstała w XVIII w. we Włoszech i uznawana była za główne danie Neapolitańczyków. Biedni mieszkańcy doceniali ją ze względu niskie koszty i szybkość przygotowania. Obecnie wśród najbardziej znanych są:
- Pizza Margherita
- Pizza Pepperoni
- Pizza Funghi
- Pizza Quattro Formaggi
Domowa pizza - jak ją przygotować?
Zwolennicy pizzy z pewnością delektują się jej smakiem znacznie częściej. Niektórzy jednak sięgają po nią tylko od święta. To przypadające 9 lutego celebrować można zarówno w restauracji, jak i domu, zamawiając ją na dowóz, lub sięgając po swoje ulubione dodatki, stworzyć własną kompozycję. Sekret stanowi jednak dobre ciasto. Jak przygotować je w domu? Podajemy przepis na domową pizzę, który zawsze się sprawdza:
Domowa pizza - przepis na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół kostki drożdży
- szczypta soli
W szklance ciepłej, ale nie gorącej wody rozpuścić pół kostki drożdży. Dodać szczyptę soli. Wszystko łączymy z mąką (można ją wcześniej przesiać, wtedy ciasto będzie bardziej pulchne). Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną lekko oliwą i smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Reszta składników zależy już od indywidualnego gustu.
Jak przygotować sos do pizzy? Przepis
Do przygotowania sosu do pizzy potrzebujemy:
- Cebula szalotka - 1 szt.
- Ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku w proszku
- Puszka pomidorów pelati
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- oregano - 1 łyżeczka
- szczypta soli
Cebulę kroimy, czosnek wyciskamy przez praskę i smażymy to na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pomidory i łyżeczkę koncentratu i przyprawy. Gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie gęsty.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczmy 20 minut w temp. 200 stopni.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?