Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

HALLOWEEN 2016. Przepisy na Halloween: oryginalne i przerażające [PRZEPISY]

KCZ
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Karolina Misztal, Polska Press
HALLOWEEN 2016. Organizujesz imprezę na Halloween? Nie wiesz, co przygotować, by zaskoczyć swoich gości. Na stół z okazji Halloween powinno się podać wyjątkowo przerażające potrawy. Mamy dla Was kilka propozycji na oryginalne i straszne przekąski i napoje na Halloween. Sprawdźcie i zaserwujcie na Halloween swoim gościom. Oto PRZEPISY NA HALLOWEEN.

HALLOWEEN 2016. PRZEPISY

Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najbardziej przerażających przepisów - Wasi goście na imprezie halloweenowej pospadają z krzeseł. Co zrobić, żeby impreza na Halloween była udana? Możecie przygotować na przykład halloweenowy napój trolla albo serowe miotełki. Zapraszamy do sięgnięcia po garść przepisów na Halloween.

Halloween. Serowe miotełki

Każdy plasterek sera ponacinaj z dwóch stron w cienkie paseczki. Złóż plasterek na pół i owiń go wokół końca jednego słonego paluszka. Zwiąż powstałą serową miotełkę szczypiorkiem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe miotełki, aż do wyczerpania składników.

Resztę szczypiorku posiekaj. Ogórka zetrzyj na tarce i wraz ze szczypiorkiem dodaj do jogurtu. Przypraw sos solą i pieprzem. Miotełki podaj wraz z dipem, który najlepiej przygotować tuż przed postawieniem na stół.

Halloween. Paluchy wiedźmy

Składniki
225 g miękkiego masła
125 g (1 szklanka) cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g całych migdałów
1 tubka czerwonego lukru dekoracyjnego

Połącz w misce masło, cukier, jajko i ekstrakty: waniliowy i migdałowy. Miksuj, a w czasie wykonywania tej czynności stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto powinno być gładkie. Wyrobione gładkie ciasto trzeba przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 do 30 minut. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i posmaruj masłem formę do pieczenia. Wyjmij z lodówki przygotowane ciasto, nałóż czubatą łyżeczkę ciasta na papier woskowy i roluj tak, by uzyskać wałeczek w kształcie palca wskazującego. Lekko przyciśnij w dwóch miejscach tak, aby uformować paznokieć. Na jednym końcu wciśnij migdał (to będzie nasz paznokieć). Można również ponacinać ciasto, tak aby powstały bruzdy (w końcu prawdziwe wiedźmy nie są młode). Ułóż ciastka na blasze i piecz na złoty kolor przez około 20 minut. Na koniec usuń migdały z końca każdego ciasta, wyciśnij w zagłębienie czerwony lukier i ponownie wciśnij migdał. To będą paznokcie na krwisto!

Halloween. Jabłka - szczęki

Umyte jabłka podziel na ćwiartki. Z każdej z nich usuń gniazdo nasienne i wytnij ze skórki środek miąższu, ale uważaj, żeby nie przeciąć ćwiartki na pół. Kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny. Czymś spiczastym ponacinaj jabłka tak, by dało się w tych miejscach umieścić minipianki. Na koniec jeszcze raz wszystko należy skropić sokiem z cytryny.

Więcej przerażających przepisów na Halloween na kolejnej stronie

Halloween. Tosty - duchy

Plasterki sera wytnij tak, by przypominały duchy. Tosty posmaruj masłem i ułóż na blasze do pieczenia. Podpiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie wyjmij z piekarnika i natrzyj ząbkami czosnku. Na ciepłe tosty połóż duchy z sera i polej ketchupem.

Halloween. Parówkowa mumia

Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy. Jeśli istnieje taka potrzeba, to jego powierzchnię wyrównaj wałkiem. Pokrój ciasto na cienkie paski. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z parówek usuń osłonki. Parówki owijaj paskami ciasta, tak jakby to był bandaż. Kiedy już będą owinięte, włóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Mumie będą gotowe, gdy ciasto spuchnie i jego barwa będzie złocista.

Halloween. Koreczki z gałek ocznych

Jajka ugotuj na twardo. Po schłodzeniu uderz łyżką w skorupkę, aby uzyskać pęknięcia. Spękane w skorupkach jajka włóż do garnka i zalej koncentratem z buraków, dodaj jedną łyżkę octu i całość gotuj na wolnym ogniu. Wywar wylej, a jajka umyj i znowu pozostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Gdy masz już gotowe jajka, zajmij się przypieczeniem chleba tostowego, którego kromki należy pokroić na kwadraty (bok powinien mieć mniej więcej 4 cm. Tostowe kwadraty włóż do piekarnika i przypiecz w temp. 200 stopni. Gdy będą gotowe, posmaruj je majonezem, połóż na każdym połówkę jajka, a na niej połówkę pomidora koktajlowego, a na pomidorze z kolei krążek z czarnej oliwki. Przerażające gałki oczne gotowe!

Jeszcze więcej przepisów na Halloween na kolejnej stronie

Halloween. Napój z gałkami ocznymi

Składniki
1 l niesłodzonego mleka skondensowanego
300 g lodów śmietankowych
kakao instant do rozpuszczania na zimno
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta mielonego pieprzu
12 białych pianek marshmallow
barwnik spożywczy w żelu czarny lub brązowy

Na spodzie pianek namaluj barwnikiem spożywczym gałki oczne. Do mleka wsyp kakao i lekko zmiksuj, dodając ziarenka wanilii i szczyptę pieprzu. Na dno wazy włóż lody śmietankowe. Sporządzony napój przelej do wazy z lodami. Pianki z oczami połóż na powierzchni płynu.

Halloween. Napój trolla

Składniki
1 duży banan
70 g szpinaku mrożonego
kilka świeżych listków mięty
250 ml jogurtu naturalnego
50 g miodu
sok z 1 cytryny

Zdobienie szklanek:
150 g cukru
szczypta czerwonego barwnika w proszku
kropla wody
sok z cytryny

Jak ozdobić szklanki? Wydaje się to trudniejsze niż przygotowanie napoju, ale jesteśmy pewni, że i Wam się uda. Cukier należy wsypać do szczelnego woreczka, dodać barwnik i kroplę wody. Następnie trzeba zamknąć woreczek i potrząsać nim, by dokładnie wymieszać cukier z barwnikiem. Używając pędzelka namaluj sokiem z cytryny „zacieki” na szklance. Od razu posyp je czerwonym cukrem. Nie maluj od razu całej szklanki, lepiej zrobić to fragmentami.

A teraz przygotowanie napoju. Banana obierz ze skórki, pokrój na grube plastry i zalej sokiem z cytryny. Szpinak połóż na sitku i polej wrzątkiem. Wrzuć do malaksera banana z sokiem cytrynowym, jogurt, listki mięty, szpinak i miód. Teraz wystarczy tylko to wszystko ładnie zmiksować. Podawać zaraz po zrobieniu w ozdobionych przerażająco szklankach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska