ZOBACZ KONIECZNIE: GRZYBY 2013 - ZGŁOSZENIA NASZYCH CZYTELNIKÓW, WYSTĘPOWANIE GRZYBÓW 2013
ZBIERASZ GRZYBY W DOLNOŚLĄSKICH LASACH? UWAŻAJ NA CHEMICZNE OPRYSKI! - GRZYBY 2013 - CHEMICZNE OPRYSKI LASÓW - CZYTAJ WIĘCEJ
Na co zwracać uwagę podczas zbierania grzybów i jak odróżnić te jadalne od trujących? Sprawdźcie w naszym poradniku:
Borowik szlachetny
Kapelusz masywny, pókulisty, brązowy, o różnym nasileniu barwy, do 25 cm średnicy. Trzon beczkowaty lub walcowaty. Występuje głównie w dąbrowach i buczynach oraz w borach sosnowych. Jeden z najlepszych grzybów jadalnych, bardzo ceniony za jędrny miąższ, przyjemny smak i zapach. Rzadziej występują borowiki ceglastopore i omglone. Te ostatnie mają żółty miąższ, który po przekrojeniu szybko błękitnieje.
Czubajka Kania
Kapelusz za młodu kulisty lub jajowaty, u starszych okazów płaski, z małym garbem w środku, otoczony brązowymi, odstającymi łuskami.
Trzon walcowaty, z kulistym zgrubieniem pod kapeluszem, na starość pusty w środku. Jadalne są tylko kapelusze.
Kania występuje na polanach leśnych i wrzosowiskach. Łatwo ją pomylić z muchomorem sromotnikowym, toteż można ją polecić doświadczonym zbieraczom.
Koźlarz Babka
Najczęściej spotykany gatunek koźlarza. Kapelusz najpierw półkulisty, potem poduchowaty, ciemnobrązowy, matowy, po deszczu śliski, do 20 cm średnicy. Trzon walcowaty, włóknisty, pokryty brązowoczarnymi kosmkami.
Występuje w lasach mieszanych z udziałem brzóz i w czystych brzezinach.
Inne, rzadziej spotykane gatunki koźlarzy to koźlarz czerwony i koźlarz pomarańczowożółty. Różnią się one głównie kolorem kapelusza.
Kurka
Kapelusz początkowo półkulisty, potem płaski, w końcu lejkowato wklęsły, o brzegu nieregularnym i zmiennym w kształcie, do 8 cm średnicy, ale najczęściej mniejszy. Trzon walcowaty, u starszych okazów rozszerzony u góry. Miąższ ścisły i jędrny, żółty, o nieco gorzkawym smaku. Grzyb pospolity w dąbrowach i lasach iglastych, z przewagą sosny. Nie- porażany przez czerwie i łatwy do rozpoznania, więc chętnie zbierany.
Maślak zwyczajny
Kapelusz najpierw półkulisty, później płasko poduchowaty, żółtobrązowy do ciemnobrązowego, bardzo śliski, do 15 cm średnicy. Skórka kapelusza daje się łatwo oderwać od miąższu. Trzon walcowaty, w starszych okazach z resztką błoniastego, białego pierścienia. Występuje masowo w lasach sosnowych, zwłaszcza w młodnikach. Młode maślaki świetnie nadają się do marynowania, starsze- do smażenia na patelni. Maślaki często są robaczywe.
Podgrzybek brunatny
Kapelusz półkulisty, potem poduchowaty, czekoladowo-brązowy, do 15 cm średnicy. Trzon walcowaty, gładki, z ciemniejszym, podłużnym żyłkowaniem. Miąższ jędrny, biały, po przełamaniu lekko błękitnieje. Występuje w lasach mieszanych i w borach, na ogół pojedynczo i w małych grupach.
Podobne gatunki to podgrzybek zajączek i podgrzybek złotawy.
Podgrzybek Zajączek
Kapelusz półkulisty, następnie płaskopoduchowaty, zamszowaty, brązowo-oliwkowy, do 10 cm średnicy. Trzon walcowaty, niekiedy z rysunkiem siateczki o wydłużonych oczkach. Miąższ białożółty, po przełamaniu czasem lekko błękitnieje.
Występuje pojedynczo w lasach liściastych i mieszanych, rzadziej w iglastych.
Jest o wiele mniej trwały niż jego brunatny kuzyn, ale równie dobry w smaku i o miłym zapachu.
Opieńka miodowa
Kapelusz półkulisty, następnie wypukły lub płaski, miodowobrązowy, pokryty charakterystycznymi łuseczkami, które zagęszczają się w części centralnej. Średnica dorosłych okazów od 4 do 15 cm. Trzon wysmukły, z pierścieniem w górnej części, u starszych okazów w dolnej części rozszerzony.
Pasożyt drzew leśnych, pojawia się w licznych grupach na obumierających pieńkach, na ogół w podmokłych lasach liściastych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?