. (13)
nix (213.76.147.xxx)
08.09.10, 11:53
ja tam juz nie jezdzę, bo nie ma gdzie auta zostawic a druga sprawa ze tam jest po prostu drogo.
Jak teraz czytam, ze podniesli czynsze no to sobie wyobrazam, jakie tam ceny musza byc.
A oferta w zasadzie taka sama jak w warzywniaku za rogiem (mysle tu o stoiskach z warzywno-owocowych)

Druga hala
bertsi (79.186.16.xxx)
08.09.10, 11:55
Druga hala
bertsi (79.186.16.xxx)
08.09.10, 11:55
Hala na Kolejowej nadawała się do remontu. Po prostu w czasach komunistycznych jedna hala targowa w pół milionowym mieście wystarczała. Uprawniony profesor napisał opinię, że hala nie ma żadnej wartości i można było wysadzać. Jak wyglądała hala można zobaczyć na stronie Hydralu (http://wroclaw.hydral.com.pl/test.php?obiekt=000035&start=0&tend=8).

HalaTARGOWA
Radex (82.143.167.xxx)
08.09.10, 12:10
HalaTARGOWA
Radex (82.143.167.xxx)
08.09.10, 12:10
To nie wina komunikacji, a drożyźnie jaka tam panuje. W sumie za takie same towary "za rogiem" płaci się dużo mniej już od lat (od ostatniego remontu?).

Ceny odstraszają
gosia (88.156.83.xxx)
08.09.10, 13:23
Ceny odstraszają
gosia (88.156.83.xxx)
08.09.10, 13:23
Dawno temu jeszcze moja babcia, a później mama zaopatrywały się na pl. Nankiera i w hali targowej, bo tam ceny były konkurencyjne. Teraz kupcy narzekają na komunikację, a to drożyzna odstrasza klientów. Do tego obsługa zadziera nosa i to jest powodem, że klienci omijają halę łukiem.

Niech obniżą ceny, to będa mieli klientów
jrk1974 (83.27.163.xxx)
08.09.10, 18:58
Niech obniżą ceny, to będa mieli klientów
jrk1974 (83.27.163.xxx)
08.09.10, 18:58
Dla mnie Hala Targowa to taki skansen dla turystów, którzy przychodzą tam zwabieni zabytkowym charakterem budowli, a kupcy to wykorzystują, narzucając "europejskie" ceny. Są one czasami o 20-30% wyższe niż w innych sklepach. Co prawda towary oferowane przez tak biadolącą panią ze stoiska z artykułami dla zwierząt pod tę prawidłowość nie podpadają, ale mimo to ceny też ma z kosmosu. Oferowaną przez nią karmę dla psów niemal wszędzie można kupić taniej. Ja osobiście kupuję w hali jedynie mięso na "zaufanych" stoiskach i wysyłam totolotka - w nadziei, że kiedyś będzie mnie stać na pozostałe oferowane tam towary po cenach, których żądają tamtejsi kupcy :)
Hale
wrocławianiN (83.27.8.xxx)
08.09.10, 21:05
Hala Targowa ma swój urok a może i nawet swojego specyficznego ducha. Kiedyś była większą atrakcją niż teraz. Tu można było kupić rzeczy gdzie indziej niedostępne ale czasy się zmieniły i dzisiaj w zasadzie wszystko jest w wielu miejscach. Czy ktoś pamięta jeszcze tą dobrze zbudowaną starszą panią stojącą przed Halą w końcu lat 60tych i początku 70tych XX wieklu ze słoikami pijawek, powtarzającą swoją jakby mantrę : pijawki,pijawki, pijawki. To jeden z obrazków Wrocławia z dawnych lat który się pamięta. Może ktoś ma fotografię tego jej przedhalowego stoiska, może ktoś wie kim była jak się nazywała.
A HalaTargowa II na Kolejowej przy Zielińskiego - w jakimś stanie średnim przetrwała działąnia wojenne, przez lata była zimowym magazynem jednego z cyrków ale niestety zamiast odbudowy ,została wysadzona przez wojsko w 1975(chyba) roku decyzją niechlubnej pamięci prezydenta miasta z tamtych lat Mariana Czulińskiego, który zdfecydował też o zniszczeniu murów 18wiecznych młynów św Klary. Było o tych decyzjach głosno nie tylko we Wrocławiu ponieważ podjęte były w roku który ogłoszony był przez UNESCO Międzynarodowym Rokiem Ochrony Zabytków. Patrząc na na fotografię Hali Targowej II przy Kolejowej i Zielińskiego oraz na istniejące w tym miejscu obecnie targowisko możemy porównać jak zmieniły się metody handlu w tym miejscu na przestrzeni 100 lat i to wcale nie na lepsze.
hala targowa
handlarz z Hali (83.27.234.xxx)
08.09.10, 22:09
za dobry towar się płaci, proszę państwa. A gdzie się zaopatrują restauratorzy, kto zgadnie? Jak chcecie kupowac tanio, to macie biedronki i inne lidle. Nawiązując do artykułu p.Garbacza, to co za palant chce puszczac autobusy zastępcze przez ul.św.Ducha i Kraińskiego? A może rozliczymy Dutkiewicza w wyborach?

zmarnowany potencjał...
dmn (195.117.60.xxx)
09.09.10, 14:05
zmarnowany potencjał...
dmn (195.117.60.xxx)
09.09.10, 14:05
w obecnym stanie hala traci swój potencjał, to nie jest tylko kwestia utrudnionego dojazdu. Wydaje się że pss społem nie ma pomysłu na to miejsce, które mogłoby z powodzeniem byc wizytówka miasta. same walory architektoniczne - notabene zeszpecone tu i uwdzie paskudnymi szyladmi, reklamami i innymi "szmatami" - nie wystaczą żeby przyciagnac ludzi na zakupy, dzis to niestety taki skansen w kiepskim stylu, jestem ciekawy czy zarządcy wrocławskiej hali mają świadomośc jak takie mogą wygladac i funkcjonowac w innych miastach w PL (chociażby hala gdańska) nie wspominajac o slynnych halach targowych w Europie (np barcelonska la boqueria). miejmy nadzieje ze to tylko kwestia czasu zanim i nasza hala przejdzie metamorfoze...
hala targowa
wroclawianin (83.4.138.xxx)
09.09.10, 18:57
gadajcie co chcecie ale atmosfere jaka jest na hali nigdzie nie dostanecie .Marketowcy niech nie plota bzdury bo dla nich wszedzie jest drogo a na hali poziom cen jest porownywalny ze sklepami.Obsluga jak wszedzie w marketach tez sa znudzone i odpryskliwe panienki. a co widac za chwile wogole nie bedzie polskiego handlu co juz widac na miescie . Tak ze zycze wam dobrej przyszlosci nabijania kiesy zagranicy bo jak zniknie calkiem polski handel to i znikna hutownicy i producenci a waszym dzieciom przygotowujecie przyszlosc NIEWOLNIKOW . I O TYM WIE DOBRZE CALY ZACHOD TU CTOWANY a skutki juz widac 750 mld zadluzenia.NABIJAJMY DALEJ KIESE ZACHODOWI TYLKO NIOE PLACZCIE JAK NIE BEDZIE Z CZEGO ZYC I ZUS TEZ PRZESTANIE PLACIC.
hala targowa
wroclawianin (83.4.138.xxx)
09.09.10, 18:57
gadajcie co chcecie ale atmosfere jaka jest na hali nigdzie nie dostanecie .Marketowcy niech nie plota bzdury bo dla nich wszedzie jest drogo a na hali poziom cen jest porownywalny ze sklepami.Obsluga jak wszedzie w marketach tez sa znudzone i odpryskliwe panienki. a co widac za chwile wogole nie bedzie polskiego handlu co juz widac na miescie . Tak ze zycze wam dobrej przyszlosci nabijania kiesy zagranicy bo jak zniknie calkiem polski handel to i znikna hutownicy i producenci a waszym dzieciom przygotowujecie przyszlosc NIEWOLNIKOW . I O TYM WIE DOBRZE CALY ZACHOD TU CTOWANY a skutki juz widac 750 mld zadluzenia.NABIJAJMY DALEJ KIESE ZACHODOWI TYLKO NIOE PLACZCIE JAK NIE BEDZIE Z CZEGO ZYC I ZUS TEZ PRZESTANIE PLACIC.

dobre zakupy
kasia (83.4.138.xxx)
09.09.10, 19:05
dobre zakupy
kasia (83.4.138.xxx)
09.09.10, 19:05
A mnie sie podoba robic zakupy na hali dobra jakosc ceny umiarkowane i caly asortyment tylko faktycznie klopotliwy jest brak tramwaju w strone pl.Dominikanskie chyba ze wladze chca upaku hali? Byloby szkoda
autor
wrocławianin (83.27.247.xxx)
09.09.10, 21:15
pan redaktor pisał na czyjeś zamówienie powyższy tekst. Ratusz nie ma pieniędzy na dokończenie remontu pl.Bema, torowiska tramwajowego,mostów młyńskich -i mamy cały ten pasztet. a pani Zdrojewska się mota, i nie wie co ma powiedziec na spotkaniu z najemcami stoisk na Hali. ALE WYBORY TUŻ, TUŻ! Ciekawe, co będzie obiecywała?
HALA TARGOWA
MOCHEROWY BERET (195.246.216.xxx)
10.09.10, 11:37
A JA LUBIE KUPOWAĆ NA HALI. TOWAR JEST SWIEŻY , DOBREJ JAKOŚCI . JAKBYM CHCIALA KUPOWAĆ BYLE CO, TO POSZŁABYM DO HIPERMARKETU POGRZEBAC.
tYLKO NIE MA JAK PODJECHAĆ NA ZAKUPY, BO REJCY MIEJSCY POZAMYKALI MOSTY I SIEDZĄ CICH W SWOICH PIELESZCH RATUSZA. A MY SZARZY LUDZIE DŻWIGAMY CIĘŻKIE SIATKI Z ZAKUPAMI DOMU IDĄC PRZEZ MOSTY. tYLKO DZIWI MNIE, ŻE NA WYSPY DOJEŻDZAJĄ BARDZO CIĘZKIE SAMOCHDY BUDOWLANE, A AUTOBUS JEST ZA CIĘZKI. CZEGOS TU NIE ROZUMIEM. kTO MA W TYM INTERES?????