ZIELONEJ FALI NIE MA
omcy (195.182.9.xxx)
16.06.10, 08:45
ZIELONEJ FALI NIE MA
omcy (195.182.9.xxx)
16.06.10, 08:45
Cieszę się, że ktoś wreszcie o tym napisał.
To, że stoi się na Jana Pawła II przed samym centrum to rozumiem - do centrum wjazd autem powinien być utrudniony. Ale dlaczego stoję na pl. Strzegomskim, skoro i tak Legnicka nie krzyżuje się tam z żadną obwodnicą, która pozwoliła by mi ominąć Stare Miasto? Dlaczego jadąc Obwodnicą Śródmiejską ruch zatrzymuje wyjazd z parkingu sklepu Carrefour? Dlaczego zatrzymuję się na skrzyżowaniu z Gajowicką - jest ważniejsza niż Hallera? Dlaczego jadąc Powstańców Śląskich od Swobodnej zatrzymują mnie światła dla pieszych? Czy nie powinny być skorelowane i przepuścić pieszych, gdy przejedzie czoło "zielonej fali"? Przejazd "zieloną falą" na odcinku Obwodnicy Śródmiejskiej od Bytrzyckiej do Szkockiej wymaga niebagatelnej prędkości 100km/h (myślicie, że ktoś jechałby tam szybciej, gdyby jadąc 50km/h przejeżdżałby zawsze na zielonych? Podsumowując zielonej fali nie ma ani na trasach prowadzących do miasta z przedmieść ani na naszej jedynej obwodnicy - nie ma jej wcale. Ani w przypadku skrzyżowań dużych tras ze sobą, ani dużych z małymi, ani nawet z parkingami sklepowymi. Budujmy więc za setki milionów szersze ulice, zamiast zsynchronizować kilka sygnalizatorów! Ale taka synchronizacja to przecież nie jest sukces na miarę wybudowania kolejnego pasa ulicy, więc nie byłoby czym się pochwalić...

Komunikacją miejską jeździ biedota.
Piotr (82.143.157.xxx)
16.06.10, 08:53
Komunikacją miejską jeździ biedota.
Piotr (82.143.157.xxx)
16.06.10, 08:53
Każdy pracujący i w miarę zaradny człowiek posiada samochód. Auto to obecnie żaden luksus. Transportem zbiorowym jeżdżą obecnie trzy grupy ludzi:
1. pijaczki, bezdomni, drobni krymininaliści, chuligani, "dzieci ulicy - bezprizorne"),
2. tzw. młodzież ucząca się (co często nie dotyczy studentów bo ci mają bardzo często swoje auta)
3. emeryci, osoby stare, biedne, najniżej uposażone, niewykfalifikowani pracownicy fizyczni, pracownicy "przy taśmie",
choć tu wystarczy przejechać się do wrocławskich Biskupic Podgórnych i popatrzeć na parkingi przed LG, Innotec, czy inną Toschibą, Setki aut, wszystkie zatrudnionych tam robotników. Autobusy 607 i 602 często jeźdzą pustawe a jak są "zabite" to dominuje głównie młodociana gówniażerka tam pracująca na oko 19-20parę lat
Żeby "normalny" człowiek kożystał z miejskiej komunikacji to jest wyjątek. Ot czasem, sporadycznie, podjechać np. odcinek Powstańców Śląskich Skodą z Krzyk do Rynku. Ale to pojedyncze wyjątki. To żadna przyjemność tłoczyc się w pojeździe wdychać czyjeś smrody, czuć czyjś cuchnące oddech, ocierających się przepychających co chwila ludzi, w ęku torba z laptopem, w drugiej druga teczka w zębach siatki z zakupami. Narażać się na kradzież, pobicie, oplucie, wyzwiska.
Pomijając grupę tzw. miłośników komunikacji (co za śmieszna nazwa) tworzoną przez dzieci z biednych rodzin dla których przejaźdzka autobusem to jedyna dostępna rozrywka w życiu i kilku innych równie szajbnietych, nie do końca emocjonalnie rozwiniętych pracujących już "dorosłych" ( w tym jednego pedofila praawie księdza po wyroku który już na szczęście w mpk nie pracuje ale dalej ostro kręci i wozi ludzi w innej firmie) nikt poważny nie będzie z własnej woli korzystał z KM odrzucając własne jakie by nie było autko>

Do Piotra...
czechofil (83.27.104.xxx)
16.06.10, 09:18
Do Piotra...
czechofil (83.27.104.xxx)
16.06.10, 09:18
Twoja analiza na temat korzystania z MPK jest nic nie warta, ponieważ oparta jest na twoich subiektywnych, niczym nie popartych założeniach. Posiadam auto, nieźle zarabiam, a wolę po mieście przemieszczać się rowerem, ewentualnie właśnie komunikacją zbiorową. Autem jeżdżę po Wrocławiu tylko wtedy, kiedy nie mam już innego wyjścia i czynię to niezbyt chętnie. Pod pracą nie mam gdzie zaparkować, nie lubię stać w korkach, lubię po pracy pójść czasami z kolegami na piwo - to wszystko dyskwalifikuje samochód jako mój optymalny środek lokomocji. Do tego jeszcze dochodzą koszty paliwa... Jak więc widzisz, rzeczywistość nie jest czarno-biała, posiada ona również inne odcienie...

czechofil daj spokoj
lan (78.8.74.xxx)
16.06.10, 09:24
czechofil daj spokoj
lan (78.8.74.xxx)
16.06.10, 09:24
piotr ma 15 lat i zamiast siedziec w szkole jest trollem na forach

Na Grabiszyńskiej też kiepsko
oporowianin (195.182.9.xxx)
16.06.10, 09:43
Na Grabiszyńskiej też kiepsko
oporowianin (195.182.9.xxx)
16.06.10, 09:43
W niedzielę jechałem Grabiszyńską. Na odcinku FAT - Legionów miałem tylko raz zielone światło (przy Tęczowej), a jedno było wyłączone (przejście dla pieszych przy stadionie Śląska). Ale po za tym co chwilę musiałem się zatrzymywać - czy to na przejściach, czy na skrzyżowaniach. Zielonej fali w tym mieście nie ma i niestety muszę zarzucić pani Nosek z WIM głoszenie nieprawdy.
Odnośnie komentarza Piotra - myślę, że dobrze ilustruje on świadomość komunikacyjną istotnej części naszego społeczeństwa. Ale to tylko kwestia czasu - w perspektywie kilku lat miasta staną się do tego stopnia niedrożne, że już nawet idioci nie będą w stanie wychwalać samochodów.

KM
tantus (156.17.73.xxx)
16.06.10, 10:20
KM
tantus (156.17.73.xxx)
16.06.10, 10:20
Komentarz Piotra praktycznie idealnie ilustruje podejście władz naszego miasta do tematu komunikacji miejskiej...

zieloan fala siedzxiba radia granica miasta..
gosc_nty (156.17.14.xxx)
16.06.10, 11:50
zieloan fala siedzxiba radia granica miasta..
gosc_nty (156.17.14.xxx)
16.06.10, 11:50
tez mi odcinek.
przejazd w miescie liczy sie od centru a nie od oplotek do granic
zrobcie ten test od skrzyzowania pilsudskiego/swidnicka do granicy miasta
twierdzenie ze trzeba obowdnicy aby zatrzymac fale, zgoda, ale nie tylko
o synchornizacji decyduje takze ilosc pojazdow wlaczajacych sie do ruchu, a centra handlowe przy drogach glownych to skuteczne dlawiki fali
do Piotra
ciekaw jestem czy tak myslisz w piatki miedzy 15: a 17

@Piotr - zgoda
Alojzy (195.254.156.xxx)
16.06.10, 12:00
@Piotr - zgoda
Alojzy (195.254.156.xxx)
,dodałbym jeszcze jedno - KM mogą jeździć ludzie, którzy mają czas i nigdzie się nie spieszą (emeryci, studenci). Przejazd tramwajem od pętli do pętli (głównie po wydzielonym torowisku - np. 17) trwa ok 50 minut. Doliczając dojście do przystanku oraz losowy czas (od 5 do 35 minut) oczekiwania na tramwaj wychodzi grubo ponad godzinę jazda w JEDNĄ STRONĘ. Dystans ten pokonuje rowerem w 40 minut. Samochodem w ok 30. I to nie jest wina niewydzielonych torowisk i braku priorytetu dla tramwajów. Problemem są same tramwaje. Tylko metro ma jakiś sens dla KM.

Do "Piotr"
SirAdi (87.99.52.xxx)
Do "Piotr"
SirAdi (87.99.52.xxx)
Pisze się korzystać a nie kożystać. Taki z ciebie mądrala a pisać w języku ojczystym nie potrafisz. Propouje wróć do szkoły, zmądrzej ...
Co do tematu to faktycznie, kiepsko we wro z tą zieloną falą, a słyszałem już pomysły o wprowadzeniu czerwonej. Skomentuje to krótko - A to polska właśnie ...

kierowcom w tym mieście jest za dobrze!
booo (87.207.146.xxx)
16.06.10, 16:11
booo (87.207.146.xxx)
16.06.10, 16:11
Ja jestem zdania że kierowcy w tym mieście mają się nadzwyczaj dobrze: sygnalizacja faworyzująca samochody, darmowe parkingi w centrum na chodnikach, opieszała straż miejska i policja itd. Niech się szanowni redaktorzy przejadą tramwajem - tutaj mamy piękną czerwnoną falę. Na każdym skrzyżowaniu tramwaj stoi i traci czas. Sygnalizacji dającej priorytet na skrzyżowaniu tramwajowi nie ma. O pieszych nie wspominam - 5 sekund między jednym czerwonym a drugim na przejście przez ulicę i potem czekać kilka minut jak się nie zdąży. Często pasy zastawione przez wspaniałych kierowców, albo co gorsza niektórzy sobie jeżdżą przez nie, jakby piesi w ogóle mieli tam permamentne czerwone.
Co do wypowiedzi Piotra - naucz się odmieniać przez przypadki dzielnice miasta w którym mieszkasz: nie Krzyk tylko KrzykÓW. Komentować twoich chorych przemyśleń nie ma sensu, nie masz zielonego pojęcia o komunikacji miejskiej.

Komunikacja miejska
Mariusz (87.105.190.xxx)
16.06.10, 16:18
Komunikacja miejska
Mariusz (87.105.190.xxx)
16.06.10, 16:18
A ja bym chciał jeździć komunikacją miejską gdyby:
* Czas przejazdu tramwaju np. 7 z Trzebnickiej do przystanku Urząd Pracy w dzień powszedni w okolicach godziny 15-16 trwał 20min tak jak jest napisane na rozkładzie a nie 40 minut.
* Motorniczy ruszył dupę i przeganiał wszystkich śmierdzieli z gównem na spodniach.
* Klimatyzacja była włączana kiedy za oknem panuje totalna duchota.
* Nie musiałbym tykać się cycami z innym pasażerem.
Za to jadę sobie samochodem z klimatyzacją. Drożej? drożej ale przede wszystkim cenie sobie komfort.

Wszystko robi się dla kierowców, nic dla pasażerów
pasażer mpk (81.168.139.xxx)
16.06.10, 16:19
Wszystko robi się dla kierowców, nic dla pasażerów
pasażer mpk (81.168.139.xxx)
16.06.10, 16:19
A tramwaje jeżdżą z roku na rok coraz wolniej i coraz dłużej stoją na światłach, szczególnie na świeżo wyremontowanych ulicach - Grabiszyńska, Lotnicza, Plac Grunwaldzki. Skończmy z samochodową ideologią urzędników. Postawmy wreszcie na komunikację miejską!

Zróbcie czerwoną falę.
wieszcz 16.06.10, 19:08
Zróbcie czerwoną falę.
wieszcz
16.06.10, 19:08
Od kilkudziesięciu lat co jakiś czas słyszę (czytam) jak to dzielni wrocławscy specjaliści od organizacji ruchu ustawiają zieloną falę na ulicach naszego miasta. I za każdym razem prawie im wychodzi. Tylko, że prawie robi różnicę - mówi pewna reklama.
APEL! Drodzy organizatorzy ruchu na wrocławskich ulicach - weźcie się w garść i porządnie ustawcie CZERWONĄ falę. Ponieważ zawsze wychodzi wam na odwrót, więc będzie O.K.

Wieszczu:
życzliwy (188.121.4.xxx)
16.06.10, 20:10
Wieszczu:
życzliwy (188.121.4.xxx)
16.06.10, 20:10
Chcesz czerwoną falę - zapraszam do mpk. Będziesz miał to na co czekasz :) Tylko nie wkurzaj się jak przez 2 km 6 razy postoisz po minucie. Ale wtedy zobaczysz jak bardzo miasto faworyzuje auta kosztem tramwajów. Wytrzymałbyś to w samochodzie na Legnickiej na przykład?

Do Redaktorów
życzliwy (188.121.4.xxx)
16.06.10, 20:13
Do Redaktorów
życzliwy (188.121.4.xxx)
16.06.10, 20:13
Szkoda, że Gazeta Wrocławska traktuje pasażerów mpk trochę jak ludzi mniej ważnych i niemal w ogóle nie zauważa ich problemów, a o problemach kierowców trąbi na okrągło.

zmienić ekipę projektującą
wrocławianiN (83.27.33.xxx)
16.06.10, 23:12
zmienić ekipę projektującą
wrocławianiN (83.27.33.xxx)
16.06.10, 23:12
Należy całkowicie wymienić pracewniuków wydziąłu projektującego system sygnalizacji ulicznej we Wrocławiu. Te osoby udowodniły wielokrotnie że nie potrafią tego robić. Przykłady: Krakowska, Grabiszyńska po remontach. Zresztą remont tej ostartniej spowodował tylko wydłużenie korków bo teraz zaczynaja się już od wiaduktu za placem Srebrnym a kiedyś były od LIdla. Na miejsce zwolnionych nalezy przyjąć młodych niewypaczonych , jeżdżących po mieście i samochopdami i tramwajami. Najlepiej pasjonatów świeżo po Politechnice na przykład a nawet na wrocławskich forach internetowych widać zę tacy są.

Do życzliwego.
wieszcz 17.06.10, 08:59
Do życzliwego.
wieszcz
17.06.10, 08:59
Żałuję, że nie zrozumiałeś ironii zawartej w moim apelu do projektantów sygnalizacji.

Zmienić ekipę projektującą? Nic to nie da!
wieszcz 17.06.10, 09:10
Zmienić ekipę projektującą? Nic to nie da!
wieszcz
17.06.10, 09:10
Nie sądzę, że postulowana zmiana ekipy projektującej coś tu poprawi. Moim zdaniem należałoby raczej zmienić zasady wynagradzania. Nie może być tak, że im gorszy projekt tym lepiej, bo zaraz będzie kaska za kolejny projekt poprawiający (ale nie do końca bo źródełko by wyschło) poprzedni projekt.

Niedawno zmienili światla na
byrcyn (78.8.131.xxx)
17.06.10, 11:59
Niedawno zmienili światla na
byrcyn (78.8.131.xxx)
17.06.10, 11:59
skrzyżowaniu Pułaskiego/Kościuszki i ktoś tam odtrąbił nawet jakiś sukces w związku z tym. Rzeczywiście teraz jest super, szczególnie dla tych jadących Kościuszki. Najpierw zapala się światło dla tych którzy jadąc Kościuszki (od Krakowskiej) chcą skręcić w Pułaskiego - nie mogą, bo auta stoją na skrzyżowaniu, ale co tam wjeżdżamy, bo nie będziemy stać do usranej śmierci i teraz my z kolei blokujemy skrzyżowanie, dla tych jadących ul. Kościuszki od Kołłątaja. Ci już nie maja żadnych szans bo, gdzie - w stojące samochody ? Tak przelatują ze 2-3 cykle świetlne - koreczek rośnie. Więc ci na Kościuszki (w kierunku Krakowskiej) się wkurzają i na chama wychylają się, blokując przejazd dla tych na Pułaskiego w kierunku Małachowskiego - teraz ci stoją przynajmniej jeden cykl - a co ! A że nie ma kultury jazdy, że sami sobie ... Jaka kultura ? - to przecież piszę, że ci z Kościuszki NIGDY by nie wjechali na to skrzyżowanie, gdyby nie stanęli na jego środku - oczywiście blokując innym - taki cykl ! A gdzie Policja - no gdzie w d...., to znaczy ma pełno innych obowiązków służbowych, poza tym brak benzyny ( z Hubskiej jakieś 600 m.) itd., itp. Ale zaraz zaraz, a gdzie Straż Miejska, - tu władze miasta mają coś to powiedzenia. A no widać nie jeżdżą tamtędy. A poza tym Straż też ma ważniejsze zadania - blokady kół, babcie handlujące przy placach, pilnowanie fontanny w rynku, itd., itp. Usprawnienie ruchu w mieście, to już nie ich działka, to urzędników .... I tak; "karuzela trwa, muzyka wciąż w głośnikach gra, czuje jak w jej takt kołyszę się caaaała ..."
P.S. Niech każdy wpisze sobie inne bliżej siebie skrzyżowanie głupoty świetlnej, które go bardziej wkurza - pozdrawiam władze miasta.

Nawąchał się etyliny ?
marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 19:50
Nawąchał się etyliny ?
marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 19:50
Cytat:
piotr ma 15 lat i zamiast siedzieć w szkole jest trollem na forach
Nie wiedziałem. Pisze jakby miał 17-18 .
Sądziłem że to czysta prowokacja ale skoro go znasz to możliwe że jest tak bezdennie głupi.
Nawet w wieku 15 lat nie powinien już pisać takich idiotyzmów.

A bedzie tylko gorzej
marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 19:55
A bedzie tylko gorzej
marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 19:55
Cytat:
Odnośnie komentarza Piotra - myślę, że dobrze ilustruje on świadomość komunikacyjną istotnej części naszego społeczeństwa. Ale to tylko kwestia czasu - w perspektywie kilku lat miasta staną się do tego stopnia niedrożne, że już nawet idioci nie będą w stanie wychwalać samochodów.
zawsze beda idioci którzy tego nie beda rozumiec.
Nawet jak stana beda wygrazac urzednikom ze to przez nich.

Jak mam auto to jestem zwolniony z myslenia
Marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 19:58
Jak mam auto to jestem zwolniony z myslenia
Marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 19:58
Cytat:
Komentarz Piotra praktycznie idealnie ilustruje podejście władz naszego miasta do tematu komunikacji miejskiej...
Bo liczy sie kazdy głos w wyborach.A jesli idiotów jest wiecej niz normalnych to robi sie komunikacje pod idiotów.

Marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 20:04
Marko (82.143.166.xxx)
31.07.10, 20:04
Cytat:
Co do wypowiedzi Piotra - naucz się odmieniać przez przypadki dzielnice miasta w którym mieszkasz: nie Krzyk tylko KrzykÓW. Komentować twoich chorych przemyśleń nie ma sensu, nie masz zielonego pojęcia o komunikacji miejskiej.
Wystarczy ze jak małpa wie który pedał w aucie do czego.
On mając auto uważa się za kogoś lepszego od tych co jeżdzą MPK.
To najwyraźniej jakiś kompleks osoby która wychowywała się w nędzy.
Tata i dziadek tylko mówili o aucie i Piotr wreszcie znalazł jakieś auto którego nie opłacało się złomować w Holandii więc za 1200 Euro wysłali je do Polski.
Trafiło na Piotra , który jest teraz dumą rodziny.