w
w (93.181.188.xxx)
23.10.11, 11:42
w
w (93.181.188.xxx)
23.10.11, 11:42
nienawidzę klechów, przez takich jak on kosciol zamordowal miliony ludzi. slonce sie krecilo wokol ziemi i dobrze bylo, ale oczywiscie kazdego myslacego inaczej trzeba bylo zabic. pogratulowac bo jest sie czyms chwalic, przeklety klecho. zobaczysz klecho jak to jest w piekle
Nauka
Jura (83.27.24.xxx)
23.10.11, 12:05
Nauka
Jura (83.27.24.xxx)
23.10.11, 12:05
Uczmy się słuchać wszystkich,bo z ich wypowiedzi wynika jakaś nauka dla nas. Słuchajmy wszystkich, nawet wroga,bo i on ma nam coś do przekazania. A potem pomyślmy co z tego dla nas jest dobre. I to pozostawmy.to jest sztuka myślenia i życia.
pol
w (93.181.188.xxx)
23.10.11, 13:38
pol
w (93.181.188.xxx)
23.10.11, 13:38
ten sukienkowy 100 letni nie jest zadnym autorytetem. jakie on ma podstawy zeby nauczac kogokolwiek w 21 wieku skoro jak sam mowi tkwi jeszcze mentalnie w 20 wieku i to raczej w pierwszej polowie?
pomijam fakt ze typ nie mial nigdy rodziny, nie mial dzieci, za nikogo nigdy nie byl odpowiedzialny - chyba ze za to zeby napelnic swoj pazerny brzuch.
w
w (93.181.188.xxx)
23.10.11, 13:42
w
w (93.181.188.xxx)
23.10.11, 13:42
"Z jednym uchem mam problem, ale aż tak źle nie jest. Szczególnie dobrze słyszę, kiedy ktoś mówi "masz". Bo jak mówi "daj", to głuchnę. "
i wszystko jasne ;] tak wlasnie spelnia swoja posluge i dzieli sie z innymi tym co ma.
No tak, stary zaklamany cwaniaku
Weredyk (83.21.63.xxx)
23.10.11, 17:28
No tak, stary zaklamany cwaniaku
Weredyk (83.21.63.xxx)
23.10.11, 17:28
......jak sie zyje jak pijawka na garnuszku glupiego spoleczenstwa, pracy nie szuka by przezyc i zyje z gadania ludziom glupot to trudno narzekac.
Te komentarze pisze jedna i ta sama osoba która nienawidzi księży i jest wyborcą ruchu palikota.
Żal mi cię wyborco zboczonego Palikota. (89.78.179.xxx)
23.10.11, 21:36
Ksiądz Kanonik Franciszek Rozwód pomaga w mojej parafii św. Franciszka z Asyżu i jest wspaniałym kapłanem którego poważają i szanują wszyscy parafianie. Nikt na Ks. Kanonika słowa złego nie powie. Ks. Franciszek nic nie ma z tego że pomaga w parafii bo mieszka już w domu księdza emeryta i nie dostaje pensji od parafii jak proboszcz i wikariusze więc Jego posługa jest w pełni bezinteresowna. I należy podziwiać 100 letniego księdza który mógłby sobie odpoczywać w domu księdza emeryta gdzie mieszka ale Ks. Kanonik nie idzie na łatwiznę i nie oszczędza siebie tylko w każdą niedziele pomaga swoją posługą w parafii chociaż jako ksiądz emeryt nie musiałby bo nic z tego nie ma i robi to w pełni bezinteresownie. Jak można być taką kanalią żeby oceniać kogoś kogo się nie zna. Ten który pisał te wszystkie posty a to jasne że to jedna i ta sama osoba jest wyborca partii tego degenerata i zboczeńca Janusza Palikota. Ten który w kilku postach krytykuje Ks. Kanonika nie dorasta mu do pięt. Każdy kto chodzi do parafii św. Franciszka przy ulicy Borowskiej bardzo poważa Ks. Kanonika i Ten ksiądz cieszy się wśród ludzi z Tej parafii wielkim szacunkiem. Podobnie zresztą jest z byłych parafii gdzie był proboszczem i wikarym ludzie w dalszym ciągu odwiedzają Go zapraszają, nawet Ci ze Lwowa przyjechali na uroczystą mszę z okazji Jego 100 urodzin.
wspaniala rocznica
mecenas (79.110.197.xxx)
24.10.11, 01:03
wspaniala rocznica
mecenas (79.110.197.xxx)
24.10.11, 01:03
piękne życie, tyle lat kapłańskiej posługi, jak dobrze ze sa tacy Bohaterowie, Ateisci ti smiecie to gowno
to swiety
katol (79.110.197.xxx)
24.10.11, 01:09
to swiety
katol (79.110.197.xxx)
24.10.11, 01:09
głupi dzieciaku, z rrodziny ubecko-zydowsko-wok=jskowej. Ksiadz jest siwety a ty glupi, pewnie masz w rodzinie zydow
Polak - katolik - obywatel
tantus (156.17.6.xxx)
24.10.11, 09:47
Polak - katolik - obywatel
tantus (156.17.6.xxx)
24.10.11, 09:47
Widzę, że wykazujesz typową dla katolików miłość bliźniego :P
zwyrodnialcy
gość (93.105.82.xxx)
24.10.11, 10:47
zwyrodnialcy
gość (93.105.82.xxx)
24.10.11, 10:47
To są zwyrodnialcy i hieny dla złotówki gotowi są zabić drugiego człowieka. Jestem ich ofiarą i daj Boże, żeby moja sprawa ujrzała światło dzienne, może ludziom się otworzą oczy na tych bandziprów.
Kaplanskiej poslugi ?
Weredyk (79.186.182.xxx)
24.10.11, 13:15
Kaplanskiej poslugi ?
Weredyk (79.186.182.xxx)
24.10.11, 13:15
A ile w tym lat pracy kretynie katolicki?
Do wszsytkich obrażających księdza Rozwoda.
Parafianin Parafii Św. Franciszka z Asyżu przy ulicy Borowskiej (89.78.179.xxx)
24.10.11, 15:42
Daj Boże żeby wszyscy księża byli tak porządni i bezinteresowni jak ksiądz Rozwód. Dlatego jakim prawem ludzie chorzy z nienawiści do kościoła tak obrażacie tego wspaniałego kapłana, który mimo starości i tego, że od 30 lat jest już na emeryturze to w dalszym ciągu pomaga w parafii św. Franciszka przy ulicy Borowskiej odprawiając msze, spowiadając czy pomagając udzielać komunii podczas mszy. To wspaniały człowiek od którego wy marnę istoty moglibyście się wiele nauczyć.
"Z jednym uchem mam problem, ale aż tak źle nie jest. Szczególnie dobrze słyszę, kiedy ktoś mówi "masz". Bo jak mówi "daj", to głuchnę. " - osoba inteligentna wie, że to był żart i każdy kto zna księdza Rozwoda wie, że słynie on mimo wieku z poczucia humoru. Dla mnie to zaszczyt i wielkie wyróżnienie, że Ten 100 letni ksiądz posługuje w parafii do której chodzę i należę rejonowo.
200 lat dla Księdz Kanonika
Rodzina Hendzel z wrocławia ,jesteśmy bratankami księdz Stanisława Hendzla (87.99.39.xxx)
24.10.11, 16:29
Znamy księdza Rozwoda osobiście i ten kto z Nim nie rozmawiał ,nie przebywał ten nie wie co to za człowiek. Jest bardzo miłym księdzem i mozna porozmawiać z księdzem na wszystkie tematy , potrafi rozmawiac tak że człowiek zapomina że rozmawia z kimś przed kim się czuje respekt ze względu na różnice wieku i poglądu na rózne tematy. Mieliśmy okazję być z księdzem Rozwodem na wycieczce w górach i mimo złej pogody i swojego już wtedy wieku dotrzymał nam kroku i wszedł z nami aż do schroniska- godne podziwu naprawdę to czlowiek wzór dla wszystkich słabeuszy . Ma poczucie humoru i jest naprawdę wspaniałym człowiekiem. Życzymy księdzu wielu łask od Boga na dalsze życie.
boże widzisz i nie grzmisz
chłopiec (89.72.24.xxx)
25.10.11, 00:46
boże widzisz i nie grzmisz
chłopiec (89.72.24.xxx)
25.10.11, 00:46
to powyżej to jakaś marna prowokacja, bo ja nie wierzę, że Katolik może napisać tak o drugim człowieku
amnezja
terminator (83.27.16.xxx)
27.10.11, 19:00
Nie znacie człowieka a rzucacie kamieniami? Ładne z was kanalie!
A jak was - antyklerykałów okradają politycy i to w biały dzień zasłaniając się czym/kim tylko można a najczęściej immunitetem to siedzicie cicho. Żenada! Spadać kolesie! Księży rozliczy Bóg a jak który zło uczyni, to prędzej czy później będzie żałował.
Ilu to zapomniało, że przez wieki Kościół w Polsce był ostoją tego narodu? Brzydzę się wami komuchami. Już więźniowie potrafią wykrzesać z siebie naturalnej refleksji.
ks RozwÓd
ela (83.27.194.xxx)
30.10.11, 23:10
ks RozwÓd
ela (83.27.194.xxx)
30.10.11, 23:10
Czemu, tak nienawidzisz? gardzisz człowiekiem, którego nie znasz, każdy ma prawo wybrać swój los i jeśli wybrałeś założenie rodziny - to jest twój wybór - mogłeś zostać księdzem. Mając w sobie tyle jadu, to nie wiem czy ty będziesz kiedyś stary. 100 lat to piękny wiek i każdy by sobie tego życzył i Tobie też tego życzę.
Ks. Kanonik to wspaniały człowiek w przeciwieństwie do proboszcza
Parafianin (193.46.186.xxx)
31.10.11, 10:53
Ks. Kanonik to wspaniały człowiek w przeciwieństwie do proboszcza
Parafianin (193.46.186.xxx)
31.10.11, 10:53
Podziawiam ks. Franciszka, że przez tyle lat wytrzymuje z tak beznadziejnym proboszczem.
Niech biskup w końcu zlituje się nad tą parafią i zmieni proboszcza. Ks. Sroka wyjątkowo skutecznie zniechęca wiernych przed chodzeniem do kościoła. Bardzo dobrze to widać np. podczas niedzielnych mszy świętych. Wiele osób chodzi na msze do innych kościołów tylko dlatego, że nie chcą słuchać ględzenia ks. Sroki.
Zaraz odezwą sie obrońcy proboszcza, których koronnym argumentem będą głupawe teksty o wyborcach PO lub Palikota. Zamiast ślepo bronić proboszcza przetrzyjcie oczy i obiektywnie oceńcie sytuację.
Mam nadzieję, że biskup w końcu zlituje się nad tą parafią i przeniesie ks. Srokę w inne miejsce. Niech tam "uszczęśliwia" wiernych.
ATEIŚCI ŁĄCZCIE SIĘ !
T. (89.72.25.xxx)
01.11.11, 15:19
ATEIŚCI ŁĄCZCIE SIĘ !
T. (89.72.25.xxx)
01.11.11, 15:19
TY NIETOLERANCYJNY I SZOWINISTYCZNY RELIGIANCIE !
WIĘCEJ TOLERANCJI DLA LUDZI O ODMIENNYCH POGLĄDACH.
KLERYKALIZM,TO NIE JEST TO CO JEST NAM POTRZEBNE.
T. (89.72.25.xxx)
01.11.11, 15:24
KLERYKALIZM,TO NIE JEST TO CO JEST NAM POTRZEBNE.
T. (89.72.25.xxx)
01.11.11, 15:24
BOICIE SIĘ CO ?
WIĘCEJ WIARY ,ALE MNIEJ POLITYKI W WIERZE.
TO BĘDZIE DOBRZE.
WIĘCEJ TOLERANCJI !
T. (89.72.25.xxx)
01.11.11, 15:28
WIĘCEJ TOLERANCJI !
T. (89.72.25.xxx)
01.11.11, 15:28
A TY JESTEŚ Z POLSKIEGO CIEMNOGRODU.
PRZECZYTAJ SOBIE W ENCYKLOPEDII CO TO ZNACZY,
JAK JESZCZE NIE WIESZ.
jak być szczęśliwym?
gg (83.10.85.xxx)
03.11.11, 08:43
jak być szczęśliwym?
gg (83.10.85.xxx)
03.11.11, 08:43
wziąć rozwód ;)
Księża wikariusze z parafii św. Franciszka z Asyżu mają dziwne podejście do księdza kanonika Francis
Parafianka (89.79.244.xxx)
05.11.11, 09:49
Księża wikariusze z parafii św. Franciszka z Asyżu mają dziwne podejście do księdza kanonika Francis
Parafianka (89.79.244.xxx)
05.11.11, 09:49
Księża wikariusze z parafii św. Franciszka z Asyżu tj, ksiądz Tomasz Gospodaryk i ksiądz Michał Małkiewicz mają dziwne podejście do księdza kanonika Franciszka Rozwoda i traktują go jak osobę zniedołężniałą. A najlepiej można to zaobserwować podczas niedzielnych i świątecznych mszy świętych koncelebrowanych z udziałem księdza kanonika Franciszka Rozwoda podczas których nigdy nie dopuszczają księdza Franciszka aby mógł on przewodniczyć tym mszom i tylko zawsze siebie sami się pchają do przewodniczenia mszy czyli bycia głównym celebransem tym samym księdza kanonika Franciszka spychają na drugi plan bo oczywistym jest że to zawsze ksiądz który jest głównym celebransem mszy jest najważniejszy i jest zawsze na pierwszym planie a ten który koncelebruje msze jest zawsze dopiero na drugim planie. Moim zdaniem wynika to z tego że ksiądz Gospodaryk i ksiądz Małkiewicz po prostu uważają księdza Franciszka za osobę zniedołężniałą choć taką wcale nie jest bo jest w pełni sprawny zarówno fizycznie jak i intelektualnie, głos ma bardzo donośny i czyta bez okularów pomimo swoich 100 lat ale widocznie księża wikariusze z tej parafii uważają że jak ksiądz kanonik ma 100 lat to ma mniejsze prawa jako ksiądz i jest mniej wartościowym księdzem z racji swojego wieku i według nich ma jakby mniejsze prawa lub w ogóle nie ma prawa w ich mniemaniu do tego aby podczas mszy koncelebrowanej być głównym celebransem czyli przewodniczyć mszy. Ciekawe co powiedzą jak kiedyś sami będą w podeszłym wieku i ich inni młodzi wikariusze też będą traktować tak jak oni teraz traktują księdza kanonika Franciszka Rozwoda. Dodam, że w wakacje z racji małej ilości księży gdzie wszystkie msze były odprawiane przez jednego księdza to ksiądz kanonik Franciszek Rozwód wówczas odprawiał samodzielnie praktycznie w każdą niedziele msze świętą i radził sobie bardzo dobrze. A często w ciągu roku jak ksiądz kanonik odprawiał msze wspólnie z księdzem proboszczem Srok to podczas tych mszy to ksiądz kanonik był głównym celebransem podczas tych mszy wiec dziwi mnie to ze ksiadz proboszcz siedzi biernie i nie zwroci uwagi ksiezom wikarym na to aby lepiej traktowali ksiedza kanonika. Kolejnzm przykladem jest np fakt ze 11 wrzesnia w parafii w Bierutowie ksiadz kanonik z racji swojego jubileuszu nie tylko przewodniczyl mszy koncelebrowanej z 3 ksiezmi ale rowniez podczas tej mszy wyglosil kazanie i poradzil sobie bardzo dobrze i to swidczy o jego swietnej kondycji psychofizycznej. Skoro w parafii sw. Franciszka ks. Franciszek nie glosi kazan prawie w ogole a tylko w parafiach do ktorych jest zapraszany to przynajmniej powinien miec On zawsze mozliwosc w niedziele i swieta albo odprawiania mszy samodzielnie albo przewodniczenia mszom koncelebrowanym jako 100 letni kaplan z 75letnim stazem kaplanskim, 20 letnim stazem poslugi w tej parafii i tytulem kanonika honorowego kapituly katedralnej ktory jest bardzo wysokim odznaczeniem w hierarchii koscielnej. Podobnego zdania jest wiele moich sasiadow i znajomych ktorzy podobnie jak ja chodza i naleza do tej parafii od poczatku jej istnienia.
JA TEŻ TO ZAUWAŻYŁAM.
ANNA (89.79.244.xxx)
05.11.11, 14:11
JA TEŻ TO ZAUWAŻYŁAM.
ANNA (89.79.244.xxx)
05.11.11, 14:11
I DODAM, ŻE NIE PODOBA MI SIĘ TO BARDZO. WEDŁUG MNIE KS. MICHAŁ I KS. TOMASZ DYSKRYMINUJĄ KS. KANONIKA Z RACJI JEGO PODESZŁEGO WIEKU. JA TEŻ , UWAŻAM, ŻE JEŻELI KS. KANONIK FRANCISZEK NIE GŁOSI KAZAŃ W PARAFII ŚW. FRANCISZKA TO NIECH PRZYNAJMNIEJ MOŻE PRZEWODNICZYĆ MSZOM KTÓRE ODPRAWIA LUB NAJLEPIEJ SAMODZIELNIE JE ODPRAWIAĆ. W SUMIE TO NIE DZIWIĘ SIĘ, ŻE KS. FRANCISZEK W OSTATNIE 3 NIEDZIELE Z RZĘDU NIE BYŁ W NASZEJ PARAFII TYLKO CHĘTNIE PRZYJĄŁ ZAPROSZENIE DO INNYCH PARAFII BO SKORO TAM MOŻE ODPRAWIAĆ MSZE JAKO GŁÓWNY JAKO GŁÓWNY PROWADZĄCY I GŁOSIĆ HOMILIĘ TO JA NA JEGO MIEJSCY TEŻ WOLAŁABYM JEŹDZIĆ TAM GDZIE MNIE DOCENIAJĄ I LEPIEJ TRAKTUJĄ. A NIE OSZUKUJMY SIĘ PRZYWILEJ BYCIA GŁÓWNYM CELEBRANSEM PODCZAS MSZY W PRZYPADKU KS. KANONIKA FRANCISZKA POWINNA BYĆ OCZYWISTA BO W TEJ PARAFII NIE MA DRUGIEGO TAK ZASŁUŻONEGO I ODZNACZONEGO KSIĘDZA JAK KS. KANONIK FRANCISZEK ROZWÓD. JA GDYBYM BYŁA PROBOSZCZEM TEJ PARAFII TO ROBIŁABYM WSZYSTKO ABY KS. FRANCISZEK MÓGŁ MSZE ODPRAWIAĆ SAMODZIELNIE, NATOMIAST KAŻDEJ ODPRAWIANEJ MSZY KONCELEBROWANEJ MÓGŁ ZAWSZE PRZEWODNICZYĆ I NAMAWIAŁABYM GO DO JAK NAJCZĘSTSZEGO GŁOSZENIA HOMILII CZEGO W TEJ PARAFII KS. FRANCISZEK NIE ROBI OBECNIE A JEDYNIE TYLKO TAM GDZIE ZOSTANIE ZAPROSZONY. PROBOSZCZ SROKA JEST DOBRYM CZŁOWIEKIEM ALE POWINIEN ON UPOMNIEĆ I NAKAZAĆ KSIĘŻOM WIKARYM ABY LEPIEJ TRAKTOWALI KSIĘDZA FRANCISZKA I PODCZAS MSZY KONCELEBROWANYCH ABY TO KSIĄDZ FRANCISZEK MIAŁ ZASZCZYT PRZEWODNICZYĆ TYM MSZOM.
Ks. Franciszek Rozwód zawsze powinien być na mszy w roli głównej czyli jako głowny celebrans.
Ewa (89.79.244.xxx)
11.11.11, 13:30
Ks. Franciszek Rozwód zawsze powinien być na mszy w roli głównej czyli jako głowny celebrans.
Ewa (89.79.244.xxx)
11.11.11, 13:30
Skoro parafia św. Franciszka ma ten zaszczyt, że w niedziele i święta posługuje w niej tak wspaniały ksiądz jak ksiądz Franciszek to proboszcz powinien odgórnie wprowadzić zasadę, że ks. Franciszek jeżeli odprawia mszę koncelebrowaną wspólnie z innymi księżmi to zawsze On jako 100 letni ksiądz senior ma przywilej przewodniczenia tej mszy i do tego musieliby się dostosować zarówno ks. Tomasz jak i ks. Michał a proboszcz ma prawo jako zarządca parafii wprowadzić takie zarządzenie. To rzeczywiście śmieszne że ktoś Rozwód z takim wspaniałym życiorysem ,nagrodami i swoim tytułem kanonika podczas mszy jest tylko koncelebransem zamiast głównym celebransem a księża zamiast ustąpić przywileju bycia głównym celebransem księdzu Franciszkowi to zawsze oni pchają się do przewodniczenia mszy co świadczy o braku ich klasy i ich strasznym zarozumialstwie co księdzu nie wypada. A gdyby to wszystko co osiągnął ksiądz kanonik porównać do tego co osiągnęli księża Tomasz i Michał to wychodzi na to, że ci wikariusze bez żadnych osiągnięć to wychodzi na to, że ci wikariusze do pięt nie dorastają księdzu Franciszkowi który jest kanonikiem seniorem kapituły katedralnej.
Rzeczywiście dziwnie to wygląda.
JJ (89.79.244.xxx)
12.11.11, 14:03
Rzeczywiście dziwnie to wygląda.
JJ (89.79.244.xxx)
12.11.11, 14:03
Jak np. odprawia mszę ks. Tomasz który ma 33 lata z ks. kanonikiem Franciszkiem, który ma 100 lat i tej mszy przewodniczy ks. Tomasz a przecież powinien przewodniczyć według mnie starszy wiekiem, stażem kapłańskim i tytułem kościelnym ksiądz czyli w tym przypadku głównym celebransem powinien być ks. kanonik Franciszek a ks. Tomasz tylko koncelebransem ale jak widać ks. Tomasz ze skromnością ma niewiele wspólnego bo takie zachowanie świadczy o braku jego skromności. Ks.kanonik Franciszek czytać umie i jest w pełni sprawny fizycznie i intelektualnie i nie potrzebuje i nie oczekuje na taryfę ulgową ze strony księży wikariuszy zwłaszcza że bycie głównym celebransem nie jest przykrym obowiązkiem tylko zaszczytem i przywilejem a takowy należy się sto razy bardziej ks. kanonikowi Franciszkowi niż wikariuszom którzy niczym wielkim się jeszcze nie zasłużyli.
Dzisiejszej mszy św. koncelebrowanej o godzinie 10.00 przewodniczył ks. Franciszek.
Ulka (89.78.203.xxx)
13.11.11, 16:55
Dzisiejszej mszy św. koncelebrowanej o godzinie 10.00 przewodniczył ks. Franciszek.
Ulka (89.78.203.xxx)
13.11.11, 16:55
A w koncelebrze odprawiał razem z księdzem Franciszkiem odprawiał ks. Andrzej który w przeciwieństwie do księży wikariuszy z tej parafii ma klasę i potrafi ustąpić przewodniczenia mszy starszemu księdzu czego nie można powiedzieć o młodych wikariuszach ale po księdzu Andrzeju widać klasę i to jak bardzo szanuje i poważa księdza kanonika Franciszka. Ks. Tomasz i ks. Michał powinni uczyć się od księdza Andrzeja.
Ja też byłam na tej mszy o 10.
UMJ (89.79.244.xxx)
16.11.11, 15:12
Ja też byłam na tej mszy o 10.
UMJ (89.79.244.xxx)
16.11.11, 15:12
I ksiądz kanonik Franciszek poradził sobie bardzo dobrze jako główny celebrans więc powinien to robić zawsze kiedy odprawia msze w koncelebrze ale jak widać w tej parafii tylko ksiądz proboszcz i ksiądz Andrzej dopuszczają księdza kanonika do przewodniczenia mszy bo księża wikariusze nie chcą a oni powinni wręcz zachęcać i motywować księdza kanonika aby jako kapłan 100 letni który cieszy się tak świetną formą fizyczno-intelektualną chciał przewodniczyć mszom.
Ks. Franciszek Rozwód ma wigoru więcej niż nie jeden młody ksiądz.
abecadło (89.79.244.xxx)
19.11.11, 16:04
Ks. Franciszek Rozwód ma wigoru więcej niż nie jeden młody ksiądz.
abecadło (89.79.244.xxx)
19.11.11, 16:04
I dlatego powinien On jak najczęściej przewodniczyć mszom oraz głosić kazania bo kazania młodych wikariuszy wieją nudą a ksiądz Franciszek głosi kazania rzadko ale za to są świetne że aż chce się ich słuchać z chęcią.
Potencjał księdza Franciszka Rozwoda za mało wykorzystany jest w parafii św. Franciszka z Asyżu w kt
doktor (89.78.176.xxx)
01.12.11, 16:37
Potencjał księdza Franciszka Rozwoda za mało wykorzystany jest w parafii św. Franciszka z Asyżu w kt
doktor (89.78.176.xxx)
01.12.11, 16:37
Przede wszystkim ks. Franciszek powinien przewodniczyć wszystkim mszom które odprawia w koncelebrze a także odprawiać msze samodzielnie. Poza tym powinien w każdą niedzielę najlepiej na mszy sumie o godzinie 13.00 głosić homilię być może wtedy gdyby odprawiał tę mszę w niedziele i głosił by homilię na tej mszy w każdą niedziele to frekwencja na tej mszy by znacznie wzrosła bo każdy by chciał posłuchać kazania wygłoszonego przez 100 letniego kapłana który jest najstarszym księdzem na Dolnym Śląsku a możliwe że i w Polsce. To proboszcz powinien to zainicjować i poprosić ks. Franciszka żeby zechciał głosić kazania w każdą niedziele i święta na mszy sumie o 13 wtedy przyniosłoby to duże korzyści parafii bo frekwencja na mszy o 13 jest katastrofalna a to właśnie na tej mszy jako sumie powinno być najwięcej wiernych a jest najmniej z wszystkich mszy.
W obronie wikariuszy
obiektywnie (95.160.204.xxx)
08.02.12, 20:00
W obronie wikariuszy
obiektywnie (95.160.204.xxx)
08.02.12, 20:00
Ja mam całkiem odmienne wrażenie, jeżeli chodzi o wikariuszy, nie uważam, że traktują księdza kanonika jak zniedołęzniałego, taka opinia jest niesprawiedliwa. Zawsze z ogromnym szacunkiem odnoszą się do ks.Franciszka, na procesji Bożego Ciała bardzo się nim opiekowali, był to bardzo miły widok. Ksiądz kanonik jest człowiekiem, który nie pozwoliłby sobie na takie zachowanie ze strony wikariuszy, a i proboszcz rónież nie dał by na to przyzwolenia!!! Brawo dla księży Tomasza i Michała, dobrze Was mamy wychowały :) i dziękujemy za troskliwą opiekę nad księdzem kanonikiem :)