Centrum Poznania zmieniło się w suto zastawiony stół z potrawami z całej Polski. Gwarantuje to między innymi stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku, na którym odbywają się codziennie od godziny 11 do 19 pokazy i degustacje produktów z europejskimi oznaczeniami jakości.
FESTIWAL DOBREGO SMAKU W POZNANIU. ZOBACZ PROGRAM NA NAJBLIŻSZE DNI
Wśród setek wystawców z całej Polski swoje stoisko ma także firma Międzychód, która po 2 letniej nieobecności wraca na rynek. Wszystkich produktów z Międzychodu będzie można spróbować codziennie podczas degustacji o godzinie: 12, 14, 16 i 18. Oferta została rozszerzona o linię dań zbilansowanych, wśród których znajdują się nowe, niedostępne wcześniej na rynku smaki oraz potrawy wegetariańskie, jak na przykład ciecierzyca w warzywach. W ofercie nie zabraknie także kultowych i oczekiwanych pozycji takich jak ketchup, koncentrat pomidorowy czy ogórki konserwowe.
Organizatorzy Festiwalu Dobrego Smaku obiecują, że w tym roku znajdziemy stragany nie tylko z tradycyjnymi produktami i daniami Polski. Czekają na smakoszy również bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, francuskie oliwki, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich Starego Kontynentu.
Na odwiedzających Festiwal Dobrego Smaku czekają liczne atrakcje m.in. warsztaty i pokazy kulinarne prowadzone przez takie gwiazdy jak: Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Grzegorz Łapanowski i Katia Roman - Trzaska oraz konkursy. Specjalne warsztaty smaku przygotowano dla najmłodszych.
Festiwal Dobrego Smaku wystartował. Program imprezy na najbliższe dni:
Czwartek:
- od godziny 17 do 21 na festiwalowej scenie wystąpią: Marysia Ogórkiewicz i Adam Glinka, Kwartet Smyczkowy ANOVA
Piątek:
- 11-19 - pokazy i degustacje produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG, GTS.
- 11:30-13:30 - prezentacje taneczno-muzyczne uczestników Festiwalu Folkloru INTEGRACJE.
- 12 - warsztaty plastyczne: malowanie talerzy
- 12-18 - zasmakuj Międzychodu – degustacje i animacje
- 13:30-17 pokazy Kulinarne.
- 14, 17 - wypiek wiejskiego chleba
- 16 - Życie pszczół – warsztat dla dzieci
- 17-22 - koncerty: Marysia Ogórkiewicz, Malwina Paszek i Tomasz Grdeń, Tzingunz Fanfara Avantura.
- 20 - ogłoszenie wyników konkursu Polska Nalewka Roku 2014.
Sobota:
- 11-10 Europejskie Dni Produktu Tradycyjnego i Regionalnego – pokazy i degustacje
- 11, 14, 17 - wypiek wiejskiego chleba
- 11, 13, 15 - magiczna podróż po Biskupinie (warsztaty taneczno-plastyzne dla dzieci)
- 11:30-13:30 - V Poznański Bieg Kelnerów Vine Bridge, rozgrzewka i ceremonie. Stary Rynek.
- 12 Życie pszczół – warsztat dla dzieci
- 12-18 - Zasmakuj Międzychodu – degustacje i animacje
- 13 - warsztaty plastyczne – zakładki do książek
- 17 - ogłoszenie wyników konkursu dla Restauratorów „Golonka po Wielkopolsku 2014”.
- 17-20 - koncerty: Jarek Buczkowski Trio, Pierwsza Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele, HOT LIPS.
Niedziela:
11-19 Europejskie Dni Produktu Tradycyjnego i Regionalnego
11-17 - pokazy kulinarne, konkursy z nagrodami i prezentacje
11, 14, 17 - wypiek wiejskiego chleba
12-18 - zasmakuj Międzychodu – degustacje i animacje
17-19 - koncert: Kapela z Orliczka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?