Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu. Przysmaki z Dolnego Śląska i 10 krajów [POTRAWY, PROGRAM]

Błażej Organisty
Potrawy z 10 krajów i z Dolnego Śląska, najlepsi kucharze z regionu i tradycyjnie – gotowanie z Robertem Makłowiczem. Jubileuszowa Europa na Widelcu rozpoczyna się 30 maja w Rynku. W tym roku festiwal potrwa do 4 czerwca, kiedy zakończy go śniadanie, na które kucharze zaserwują jajecznicę z blisko 2 tys. jaj.

Mule w sosie kremowym z marchwią z Francji, gulasz z papryki i greckiej kiełbasy, rumuńskie gołąbki, befsztyk ze Szwecji, norweska zupa rybna – to wybrane specjały kuchni europejskich, których skosztują goście Europy na Widelcu, festiwalu kulinarnego, który po raz dziesiąty zagości na wrocławskim Rynku. W tym roku festiwal potrwa od 30 maja do 4 czerwca.

10 edycja to 10 krajów. Oprócz wyżej wymienionych: Wielka Brytania, Niemcy, Austria, Belgia i Włochy. Potrawy z nich pochodzące ugotują kucharze z Dolnego Śląska.

– Postanowiliśmy, że tegorocznymi bohaterami festiwalu będą kuchnie tych europejskich krajów, które w sposób szczególny pomagały nam w czasach walki z peerelowską satrapią – wyjaśnił Robert Makłowicz, pomysłodawca festiwalu, który w tym roku po raz pierwszy współorganizuje Europę na Widelcu bez Piotra Binkota, zmarłego w ubiegłym roku w wypadku samochodowym (odsłonięcie pamiątkowej tablicy 1 czerwca o godz. 15.00 w Przejściu Garncarskim).

Robert Makłowicz zaznaczył, że na festiwalu nie zabraknie przysmaków i potraw przygotowanych na bazie produktów z naszego regionu.

– Solą każdej kuchni są regiony, ale nie można patrzeć na kuchnię Dolnego Śląska jako na kuchnię historyczną czy sentymentalną. To nie jest ani kuchnia Breslau, ani kuchnia lwowska. Kuchnia dolnośląska rodzi się ze szparagów, ryb z Milicza, sudeckich serów czy wołowiny – opowiadał Makłowicz.

Główny dzień festiwalu to sobota, 2 czerwca. To wtedy na Rynek przychodzi najwięcej smakoszy. W tym roku gratka także dla miłośników jedzenia ulicznego. Przy Browarze Mieszczańskim zaparkuje 30 foodtrucków na dwudniowej Inwazji Food Trucków i Zacnego Piwa. Przez cały dzień w Rynku warsztaty, wystawy i koncerty, a gwiazdą wieczoru będzie Kayah.

W niedzielę Piknik Wolności przy Hali Ludowej w konwencji festynu. Z kolei w poniedziałek Europę na Widelcu zakończy Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Na bezpłatną jajecznicę z prawie 2 tys. jaj zaproszeni są wszyscy od godz. 9. do 11.

Europa na widelcu to festiwal przede wszystkim kulinarny ale nie tylko. Wśród wydarzeń towarzyszących: kulinarny dzień dziecka w bibliotekach przy ul. Piłsudskiego 105 i Świdnickiej 19; kulinarna noc w bibliotece przy Krzywoustego 286 (Fama, z 1 na 2 czerwca), przegląd filmów kulinarnych w kinie Nowe Horyzonty (1-3 czerwca).

– Zapraszamy na Rynek, czyli do gościnnego pokoju Wrocławia. Na imprezę bardzo wrocławską, ale europejską – zachęca wiceprezydent Adam Grehl.

Dotychczas w ramach Europy na widelcu zaprezentowanych zostało 376 potraw ugotowanych przez 450 kucharzy, a zaserwowano 360 tys. porcji.

Program festiwalu na następnej stronie.

PROGRAM WYDARZEŃ FESTIWALOWYCH NA RYNKU

30 maja – 3 czerwca (środa – niedziela)
Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych.

1 czerwca (piątek)
Spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu „Wrocławskie Spotkania Nalewkowe”, plac Solny (budynek Starej Giełdy).

2 czerwca (sobota)
Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska - Rynek.

Program wydarzeń na scenie*
12.30 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
12.45 Parada kucharzy
13.00 Prezentacja zespołów kucharskich
13.15 Oficjalne otwarcie festiwalu – Robert Makłowicz
13.20 Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
13.45 Występ zespołu University of Wroclaw Orchestra – unikatowego przykładu studenckiej integracji międzykulturowej
14.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky
14.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz
14.50 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky
15.00 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
15.45 Robert Makłowicz z kamerą na jarmarku
16.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky
16.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz
17.00 Konkurs dla publiczności
17.10 Gotowanie na scenie – Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku.”
17.30 Wręczenie certyfikatów Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
17.40 Gotowanie na scenie – pokaz lodowy – Rafael Derosa, ambasador smaków słonecznej Italii w Polsce i przyjaciel lodziarni Tony
18.00 Koncert Joao De Sousa z Portugalii, muzyka mieszkającego we Wrocławiu
18.30 Konkurs dla publiczności – „Leć z Wro” (rozstrzygnięcie konkursu Air France)
18.40 Pokaz – wina i sery dolnośląskie
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2018
19.15 Tort Europy na widelcu
19.30 „Leć z Wro” - quiz Portu Lotniczego
20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Natalia Lubrano, Paweł Gołębski i gwiazda wieczoru Kayha
22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie
* Podane godziny mają charakter orientacyjny i w związku z dużą dynamiką wydarzeń na scenie mogą ulec przesunięciu.

1, 2 czerwca (piątek, sobota)
Dinner in the Sky – podniebna restauracja - pl. Solny

4 czerwca (poniedziałek)
Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności - Rynek

Szczegółowy program wydarzeń głównych i towarzyszących: http://smakiwroclawia.pl/

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska