To już czwarta edycja "Święta Sera i Wina". Kiermasz regionalnych produktów rozpocznie się o godz. 10.00.
Sera i wina w każdej odmianie będzie oczywiście pod dostatkiem, ale pojawią się również lokalni producenci kiszonek, soków i przetworów owocowych, wędlin jagnięcych, olejów tłoczonych na zimno, cydrów, ziół, miodów, a nawet konfitur z cytryn i kiszonych śledzi.
Eksperci wybiorą najlepszy ser i wino, sommelier Krzysztof Porębski nauczy rozpoznawać smaki i aromaty wina, a dr Marek Szołtysik – sera. Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza, poprowadzi natomiast pokaz kulinarny, a swoimi kulinarnymi umiejętnościami widzów z pewnością zadziwi też Julka Cymbaluk, zwyciężczyni MasterChefa Juniora.
Stowarzyszenie Slow Food Dolny Śląsk organizuje warsztaty mączne, deserowe i sałatkowe. O 13.30 w sali balowej pałacu odbędzie się panel dyskusyjny, poświęcony „Kuchni polskiej – kosmosowi lokalnych smaków”, w którym wezmą udział: Aleksander Baron, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, gwiazda młodego pokolenia kulinarnego świata, który do gotowania wykorzystuje przede wszystkim produkty polskie i regionalne oraz dr Maciej Oziembłowski z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, członek kapituły szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”.
IV Święto Sera i Wina odbędzie się w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – pałac w Pawłowicach, ul. Pawłowicka 87/89.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?