Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W niedzielę dolnośląskie święto sera i wina

PJ
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Janusz Wójtowicz, Polska Press
W najbliższą niedzielę w Pawłowicach będzie można skosztować najlepszych serów i win produkowanych na Dolnym Śląsku. Będzie nie tylko smacznie, ale też zdrowo.

To już czwarta edycja "Święta Sera i Wina". Kiermasz regionalnych produktów rozpocznie się o godz. 10.00.

Sera i wina w każdej odmianie będzie oczywiście pod dostatkiem, ale pojawią się również lokalni producenci kiszonek, soków i przetworów owocowych, wędlin jagnięcych, olejów tłoczonych na zimno, cydrów, ziół, miodów, a nawet konfitur z cytryn i kiszonych śledzi.

Eksperci wybiorą najlepszy ser i wino, sommelier Krzysztof Porębski nauczy rozpoznawać smaki i aromaty wina, a dr Marek Szołtysik – sera. Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza, poprowadzi natomiast pokaz kulinarny, a swoimi kulinarnymi umiejętnościami widzów z pewnością zadziwi też Julka Cymbaluk, zwyciężczyni MasterChefa Juniora.

Stowarzyszenie Slow Food Dolny Śląsk organizuje warsztaty mączne, deserowe i sałatkowe. O 13.30 w sali balowej pałacu odbędzie się panel dyskusyjny, poświęcony „Kuchni polskiej – kosmosowi lokalnych smaków”, w którym wezmą udział: Aleksander Baron, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, gwiazda młodego pokolenia kulinarnego świata, który do gotowania wykorzystuje przede wszystkim produkty polskie i regionalne oraz dr Maciej Oziembłowski z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, członek kapituły szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”.

IV Święto Sera i Wina odbędzie się w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – pałac w Pawłowicach, ul. Pawłowicka 87/89.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska