Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania po staropolsku z kaszą

Materiał Partnera Zewnętrznego
Tradycyjna kuchnia polska, która może się kojarzyć z niedzielnym schabowym z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, kryje w sobie wiele różnorodnych smaków, będących dziedzictwem rozmaitych kuchni regionalnych. Wśród prostych składników, na których bazowały kuchnie regionalne, pojawiała się kasza – często z mięsami czy gęstymi zupami, tworząc treściwe danie.

Kasza wiodła prym między innymi w kuchniach regionalnych: Pojezierza Pomorskiego, Podhala, Mazowsza, ale przede wszystkim – w kuchni staropolskiej, w której używano kaszy z jęczmienia, gryki czy owsa. Jakimi potrawami kuchni staropolskiej możesz się inspirować dzisiaj?

Zupa staropolska z kaszą
Jedną ze staropolskich zup – gęstych, rozgrzewających i sycących - jest krupnik staropolski z kaszą gryczaną. Przygotowywany z żeberkami, ziemniakami, gotowany na bulionie warzywnym i przyprawiany liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Do przyrządzenia tego aromatycznego staropolskiego krupniku z kaszą potrzebujesz:

•0,5 szklanki kaszy gryczanej (lub 1 woreczek równy 100 g kaszy),
•0,5 kg żeberek wieprzowych,
•0,5 selera,
•1,5 l bulionu warzywnego,
•2 marchewki,
•4 ziemniaki,
•liści laurowych, ziela angielskiego i ulubionych przypraw – do smaku.

Kaszę gryczaną przepłucz (jeśli nie jest w woreczku) i gotuj w szklance bulionu warzywnego – aż zmięknie, czyli przez ok. kwadrans. W drugim garnku zalej oczyszczone i pokrojone żeberka litrem wody i gotuj z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i dobranymi ziołami.

Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę – w cienkie plasterki, a selera ponacinaj. Wrzuć warzywa do garnka po 30 minutach gotowania żeberek. Gotuj przez ok. 10 minut i dodaj do całości ugotowaną kaszę wraz z pozostałą wodą.

Jeżeli zupa będzie bardzo gęsta, dolej wrzącej wody i gotuj kolejne 10 minut. Każdą porcję zupy udekoruj ziołami bądź posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Danie główne po staropolsku z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną możesz podać jako osobny dodatek do staropolskiego obiadu z mięsem, ale również jako nieodzowny składnik dania głównego: na przykład kotletów z kaszy gryczanej (polanych gęstym sosem), pierogów z kaszą gryczaną i grzybami (rewelacyjnie smakują nieco chrupiące, zrumienione w wyniku podsmażenia na patelni przed podaniem) czy staropolskich gołąbków z dodatkiem słoniny.

Aby przygotować kotlety z kaszy gryczanej z grzybami, miej pod ręką:
•30 dkg suszonych grzybów,
•1 szklankę lub 2 woreczki kaszy gryczanej,
•1 cebulę,
•1 łyżkę masła,
•2 jajka,
•3 łyżki bułki tartej,
•sól i pieprz do smaku,
•olej do smażenia,
•składniki na ulubiony sos do mięs.

Suszone grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, a przed przygotowywaniem dania odsącz je i posiekaj. Jeśli nie używasz kaszy w woreczku, przepłucz ją. Na 200 g kaszy przeznacz dwie szklanki wody i ugotuj ją do miękkości (15 minut) – z grzybami, jeżeli nie masz kaszy w woreczkach. W przeciwnym razie dopiero po ugotowaniu wymieszaj kaszę z grzybami.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na patelni. Dodaj ją następnie do kaszy. Wbij do niej jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Z masy formuj kotleciki, obtocz je w tartej bułce i smaż na oleju. Podawaj z ulubionym sosem i dodatkami.

Obiad po staropolsku składający się z dwóch treściwych dań z pewnością nasyci wszystkich zgromadzonych przy stole, a także (podobnie jak inne rodzaje kaszy) dostarczy ważnych składników odżywczych. Kasza gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy, w 100 g zawiera 13 g białka i dostarcza również składników regulujących działanie insuliny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska