Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czego nie wrzucać do kompostownika? Poznaj zasady dobrego kompostowania. O czym trzeba pamiętać, robiąc kompost?

Anna Gandecka
Anna Gandecka
Wideo
od 16 lat
Kompost to wartościowy i ekonomiczny nawóz, który możemy wyprodukować samodzielnie na własnej działce lub w ogrodzie. Niestety, często popełniamy błąd, wrzucając do kompostownika wszystko, co wpadnie nam w ręce. To spory błąd, ponieważ przez tak nierozważne działanie możemy zaszkodzić roślinom. Dowiedz się, czego nie wolno wrzucać na kompost.

Spis treści

Dlaczego warto mieć kompostownik?

W procesie kompostowania materiał organiczny ulega rozkładowi, tworząc naturalny nawóz, który można wykorzystać do poprawy struktury gleby i dostarczania roślinom niezbędnych składników odżywczych. Ponadto kompostowanie pozwala zmniejszyć ilość odpadów organicznych trafiających na składowiska śmieci. Odpady organiczne, takie jak resztki warzyw, kawa, skorupki jaj itp. mogą być przetwarzane w kompostowniku na wartościowy nawóz, zamiast kończyć swój żywot na wysypisku. Kompost działa również jako naturalna bariera przeciwko chorobom glebowym, dzięki czemu rośliny są bardziej odporne.

kompost
Kompostowanie to świetny sposób na utylizację odpadów organicznych i uzyskanie naturalnego nawozu do gleby. 123RF/rafaelbenari

Czego nie wolno wrzucać do kompostownika?

Kompostowanie to dobry sposób na zmniejszenie ilości odpadów organicznych i stworzenie naturalnego nawozu do gleby. Jednak nie wszystko, co organiczne, nadaje się do kompostowania. Jest sporo rzeczy, które nigdy nie powinny znaleźć się w kompostowniku, o czym nie wszyscy wiedzą. Są to:

  • rośliny zainfekowane przez choroby – istnieje ryzyko, że mogłyby one przetrwać proces kompostowania i rozprzestrzenić się po całym ogrodzie wraz z gotowym kompostem. Zamiast tego zainfekowane rośliny powinny być odpowiednio zutylizowane, np. poprzez umieszczenie ich w workach na odpady organiczne i dostarczenie do właściwego Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK),
  • mięso i ryby – produkty te mogą przyciągać szkodniki, np. szczury. Ponadto, podczas rozkładu mięso i ryby wydzielają nieprzyjemne zapachy, a namnażające się w nich drobnoustroje mogą zanieczyścić glebę,
  • chwasty z nasionami i korzeniami – kompostownik stanowi idealne środowisko do kiełkowania nasion, istnieje zatem ryzyko, że nasiona chwastów rozprzestrzenią się wraz z kompostem, zanieczyszczając naturalny nawóz. Nie zaleca się również kompostowania chwastów wieloletnich, które łatwo odradzają się z korzeni, np. pokrzywy lub skrzyp polny. Jest to dopuszczalne tylko wtedy, gdy korzenie te zostaną odpowiednio wysuszone na słońcu przed dodaniem do kompostownika. Wówczas nie będą stanowić zagrożenia dla kompostu, a nawet wzbogacą go o cenne składniki mineralne,
  • nabiał i produkty mleczne – podobnie jak mięso, mogą one przyciągać szkodniki i wydzielać nieprzyjemne zapachy,
  • tłuszcze – w kompostowniku nie powinny się znaleźć także olej oraz inne tłuszcze, które utrudniają dostęp tlenu do kompostu. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu kompostowania,
  • gazety i plastik – materiały takie jak folie, kolorowe gazety, laminaty, foliówki lub połyskujący papier zawierają m.in. substancje chemiczne i metale ciężkie,
  • igliwie – w kompostowniku nie ma miejsca też na rośliny iglaste. Powodem jest obecność żywic, które mogą spowolnić proces kompostowania. Natomiast jest to dobry materiał na osobny kwaśny kompost. Jednak jego przygotowanie przebiega nieco inaczej. Sprawdź, jak zrobić kwaśny kompost, np. dla hortensji, różaneczników i borówek.

Co można kompostować? Te produkty możesz bez obaw wrzucić do kompostownika

Ogólnie rzecz biorąc, większość odpadów organicznych, czyli materiałów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, nadaje się do kompostowania. Zaliczamy do nich m.in.:

  • skoszoną trawą – jest ona bogata w azot,
  • liście – ale tylko te, które szybko się rozkładają, np. miękkie liście jabłoni, kasztanowca lub leszczyny. Dużo wolniej rozkładają się liście dębu, olchy i gruszy,
  • obierki z warzyw i owoców – jeżeli chodzi o skórki cytrusów, to przed wrzuceniem ich do kompostownika, warto je wcześniej sparzyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, aby usunąć pestycydy. Warto wspomnieć, że do kompostu nie wolno dodawać warzyw gotowanych w mięsnym wywarze,
  • popiół drzewny – wzbogaca pryzmę kompostową w potas, wapń, magnez i fosfor.
  • fusy z kawy,
  • skorupki jaj.

Materiały o wysokiej zawartości węgla, np. suche liście, ścięte gałęzie i papier, zapewniają strukturę kompostu, podczas gdy materiały o wysokiej zawartości azotu (np. obierki z warzyw i owoców,) dostarczają niezbędnych składników odżywczych dla mikroorganizmów rozkładających materię organiczną.

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czego nie wrzucać do kompostownika? Poznaj zasady dobrego kompostowania. O czym trzeba pamiętać, robiąc kompost? - RegioDom.pl

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska