Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na jesienne ciasto ze śliwkami (PRZEPISY)

Hanna Wieczorek
Wakacje już za nami. Na poprawę humoru warto zjeść coś słodkiego

Każda z nas ma swój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami. Kruche, z kruszonką, bezą, ucierane... Do wyboru i do koloru. Mam nadzieję, że wypieki według podanych receptur będą Państwu smakować.

Zacznę od tradycyjnego przepisu na drożdżowy i kruchy placek ze śliwkami Marii Ochrowej-Monatowej z Ilustrowanej książki kucharskiej (odznaczonej na wystawie „hygenicznej” w Warszawie w 1910 roku). A potem przypomnę kilka przepisów Marii Disslowej z książki „Jak gotować. Praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Oprócz placków drożdżowego, kruchego i biszkoptowego, zaproponuję także dwie leguminy ze śliwkami, tyle że już przerobionymi.
Od razu przypomnę Państwu, że funt to 0,45 kilograma, i uprzedzę, że w starych przepisach nie zawsze podane są dokładne miary. Teraz możemy się już zabrać do roboty.

Drożdżowy placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami zawsze będzie doskonałym deserem lub zakończeniem rodzinnego obiadu. Smacznego!

Składniki:

1/3 litra kwaśnej śmietany
łyżka masła
6 jajek
2 łuty (3 dag) drożdży
mąki tyle, by ciasto było dość 
gęste
3 łyżki cukru
skórkę z połówki cytryny otartą na tarku
przekrojone na pół śliwki bez pestek

1.

Łyżkę masła ucieramy na pianę, wbijając po jednym żółtku, dodajemy drożdże rozpuszczone w odrobinie śmietany, kwaśną śmietanę, mąkę, cukier oraz skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrabiamy, a na koniec dodamy pianę z sześciu białek. Teraz ciasto odstawiamy, by wyrosło.

2.

Gdy wyrośnie, wałkujemy je „na palec grubości” i kładziemy na blachę. Placek smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem, a na wierzchu kładziemy w niewielkich odstępach (skórką do spodu) połówki śliwek.

3.

Ciasto pieczemy 20-15 minut w nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypujemy „miałkiem” cukrem (cukrem pudrem).

Kruchy placek ze śliwkami
Przepis interesujący, ale od razu uprzedzam: do kruchego ciasta dodajemy paczkę „suchych drożdży”. Warto spróbować. Smacznego!

Składniki:

0,5 litra mąki
0,25 funta masła
2 żółtka
kwaśna śmietana (tyle, ile przyjmie mąka)
paczka drożdży instant
przekrojone na pół śliwki bez pestek

1.

Wszystkie składniki zarabiamy na stolnicy i długo wyrabiamy. Potem wałkujemy ciasto na „pół palca grubości” i układamy na blasze.

2.

Placek smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem, a na wierzchu kładziemy w niewielkich odstępach (skórką do spodu) połówki śliwek.

3.

Ciasto pieczemy 20-15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypujemy „miałkiem” cukrem (najlepiej cukrem pudrem).

Legumina piaskowa z powidłam
i
Trochę się przy leguminie piaskowej z powidłami napracujemy, ale chyba warto. Smacznego!

Składniki:

6 dag masła
1/4 litra tartej bułki
1/8 l śmietany
6 jaj
12 dag powideł śliwkowych
skórka pomarańczowa

1.

Tartą bułkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone masło i śmietanę, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy.

2.

Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy powidła, skórkę pomarańczową i mieszamy masę z tartą bułką, ucierając. Na koniec dodajemy pianę ubitą (na sztywno) z sześciu białek.

3.

Leguminę przekładamy do foremki i pieczemy przez godzinę w niezbyt nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu przekładamy na półmisek, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną śmietaną.

Legumina z suszonych śliwek
Suszone śliwki są dostępne przez cały rok. Może więc warto przygotować z nich leguminę? Smacznego!

Składniki:

1/2 kg suszonych śliwek z pestkami
6 białek
1/4 kg cukru
1/2 cytryny
1/4 l wina (można zastąpić wodą)

1.

Umyte śliwki gotujemy w winie lub wodzie. Wyjmujemy z nich pestki, które rozbijamy, obieramy ze skórek i drobno siekamy.

2.

Ugotowane śliwki przecieramy przez sito, dodajemy skórkę i sok z 1/2 cytryny, posiekane pestki i pianę ubitą (na sztywno) z sześciu białek.

3.

Tak przygotowaną masę układamy w kopczyk na metalowym półmisku, posypujemy cukrem i suszymy w piekarniku.

Placek biszkoptowy ze śliwkami
Najczęściej pieczemy kruchy placek ze śliwkami. Teraz proponuję placek biszkoptowy. Jak się Państwo za chwilę zorientują, placek jest prosty w wykonaniu. Smacznego!

Składniki:

5 jaj
tyle mąki, masła i cukru, ile ważą jajka
1/2 łyżeczki soli
3 dag cukru
skórka z cytryny
cukier waniliowy
1/2 kilograma śliwek

1.

Ucieramy masło „w śmietanę”, dodając kolejno cukier, po jednym żółtku, skórkę cytrynową otartą na tarce. Szczyptę soli i pianę ubitą (na sztywno) z białek.

2.

Kiedy masa będzie gotowa, dodajemy do niej mąkę, mieszamy i rozprowadzamy na blasze do pieczenia. Na cieście układamy rzędami połówki śliwek (bez pestek) skórką na spód. Wcześniej jednak nacinamy każdą połówkę dwa razy nożem wzdłuż do połowy połówki śliwki.

3.

Placek posypujemy ziarnistym cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po upieczeniu posypujemy dodatkowo cukrem waniliowym i kroimy przed podaniem na stół.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska