Chcesz upiec ciasto z truskawkami i nie możesz się zdecydować jakie? Zobacz, jak zrobić ciasto z truskawkami i kruszonką,. Przeczytaj, jak upiec szybki placek z truskawkami. Podajemy też przepisy internautów: szybkie i proste przepisy na ciasto truskawkowe z bitą śmietaną; ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI - PRZEPIS 1.
Ciasto z truskawkami – składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder i cukier wanilinowy do posypania
- pół kostki masła
Ciasto z truskawkami – przygotowanie:
Mikserem ubij jajka z cukrem. Roztop masło w garnuszku. Do ubitych jajek z cukrem dodaj przesianą mąkę i proszek, a następnie masło. Wymieszaj. Prostokątną blachę wysmaruj masłem, obsyp tartą bułką. Wlej ciasto i zatop w nim całe truskawki. Piecz około 40 minut w średnio gorącym piekarniku. Upieczone ciasto z truskawkami posyp cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
PLACEK Z TRUSKAWKAMI i GALARETKĄ - PRZEPIS 2.
Placek z truskawkami – składniki:
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- truskawki
- galaretka truskawkowa
- cukier
- powidła morelowe
- bita śmietana
- listki świeżej mięty
- cukier
- woda
Placek z truskawkami – przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z trzema łyżkami cukru, żółtka utrzyj z dwiema łyżkami wody oraz łyżką cukru. Połącz masy z białek i żółtek z mąką. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ciasto do przestygnięcia. Kiedy ostygnie posmaruj je cienką warstwą powideł morelowych. Ułóż na nim truskawki i zalej wcześniej przygotowaną galaretką. Ciasto z truskawkami przed podaniem możesz ozdobić bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Gotowe!
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: PROSTY PRZEPIS NA TORCIK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI
Torcik bezowy z truskawkami
Torcik bezowy z truskawkami - składniki:
- Kilkanaście bez
- 80 dag truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Składniki na krem:
- 25 dag masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- pół szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny.
Torcik bezowy z truskawkami - przygotowanie:
Ugotuj budyń, według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Rozpuść galaretkę. Budyń, żelatynę i galaretkę odstaw do przestudzenia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawaj po jednej łyżce budyniu i soku z cytryny. Pod koniec ucierania wlej przestudzoną żelatynę. Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłóż bezami, wolne przestrzenie wypełnij bezowymi okruchami. Na bezach ułóż mniejsze truskawki, a na nich - krem.
Większe truskawki przekrój na pół i wypukłą stroną do góry ułóż na kremie. Zalej truskawki tężejącą galaretką i wstaw torcik do lodówki.
Torcik można udekorować bitą śmietaną.
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: CIASTO Z TRUSKAWKAMI - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY
Ciasto z truskawkami
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką
Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?