Spaghetti Carbonara - PRZEPIS:
Carbonara - składniki:
- makaron spaghetti 400 g makaronu spaghetti
- 4 jajka
- 200g płynnej śmietany 30%
- 200g boczku wędzonego
- 100g startego parmezanu (opcjonalnie startego sera żółtego)
- sól, pieprz czarny, oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Carbonara - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z paroma kroplami oliwy. Odcedzamy, hartujemy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, doprawiając go do smaku. Następnie miksujemy jajka, ser, śmietanę i przyprawy, by potem zalać powstałym sosem podsmażony boczek.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu carbonara i wszystko mieszamy.
Na talerzu możemy posypać naszą carbonarę startym żółtym serem i udekorować listkiem bazylii.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?