Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bistro Zawijane - zobacz menu Magdy Gessler

Weronika Skupin
Bistro Zawijane Pruszcz Gdański
Bistro Zawijane Pruszcz Gdański źródło: naszemiasto.pl
Bistro Zawijane - to nowa nazwa dawnej restauracji Kaskada Smaku w Pruszczu Gdańskim. Lokal przeszedł właśnie Kuchenne Rewolucje - odwiedziła go Magda Gessler z ekipą TVN. Zmieniła menu i dała właścicielom nowy pomysł na restaurację. Co serwuje Bistro Zawijane?

Bistro Zawijane Pruszcz Gdański
Przed rewolucją restauracja Kaskada Smaku oferowała klasycznego schabowego, golonkę, czy pierś z kurczaka z ziemniakami, tradycyjne zupy, a także pizze i bardziej wyszukane potrawy. Brakowało jednak wspólnego mianownika, a menu było niespójne. Nie było klientów, a produkty się marnowały. Restauracja popadała w długi. Mimo, że w menu każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a lokal położony jest w dogodnym miejscu, właścicielka nie mogła znaleźć przyczyny swoich problemów. Na ratunek przybyła Magda Gessler

Restauratorka od razu skrytykowała smak potraw i butnego szefa kuchni nie przyjmującego słów krytyki. Jak się okazało, właścicielka za bardzo mu pobłażała i odbijało się to na jakości menu. W Bistro Zawijane ma być inaczej.

Bistro Zawijane Pruszcz Gdański

Teraz lokal jest po rewolucjach. Bistro Zawijane ma w menu potrawy w średnich cenach. Zjemy tu m.in. dania pomysłu Magdy Gessler: zawijany śledź po tatarsku z marynowanymi warzywami i gotowanym jajkiem serwowany na kisielu z dodatkiem czerwonego wina kosztuje 16 zł, wędzony łosoś nadziewany szczypiorkowym twarożkiem z sosem musztardowym 22 zł, krem z białych warzyw z dodatkiem koziego sera i gałki muszkatołowej 13 zł, bulion wołowy gotowany ze świeżymi pomidorami, podany z wkładką z mięsa z ogonów wołowych i domowym makaronem 12 zł, kulebiak z ciasta drożdżowego faszerowany łososiem, podany z bulionem – 32 zł.

W lokalu Bistro Zawijane można zamówić też kotlet de volaille smażony na maśle klarowanym w zestawie z tłuczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem za 24 zł, zawijasy z polędwicy wołowej faszerowane wędzonką i prawdziwkami kaszą jęczmienną i buraczkami zasmażanymi ze skwarkami za 49 zł. Pierogi z cielęciną i sosem z prawdziwków w śmietanie kosztują 22 zł za 6 sztuk.

Na deser Magda Gessler w Bistro Zawijane poleca naleśniki wypełnione paschą z bakaliami i rodzynkami gotowanymi w rumie,polane koglem-moglem (2 sztuki za 15 zł).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska