Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szarlotka, ach ta szarlotka - najlepsze przepisy [PRZEPIS NA SZARLOTKĘ]

Redakcja
fot. sxc.hu
Szarlotka - czy jest ktoś, kto jej nie uwielbia? Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Oto trzy przykładowe przepisy na szarlotkę. Wszystkie pochodzą z Dolnośląskiej Książki Kucharskiej, wydanej przez Gazetę Wrocławską. Proponowane wersje to szarlotka ekspresowa, szarlotka pani Ewy oraz szarlotka z winem. Smacznego!

SZARLOTKA - PRZEPIS 1
Szarlotka Ewy (przepis Pani Ewy Plichty z Bukowiny Sycowskiej)

Szarlotka pani Ewy - Składniki:
* 5 jaj
* 3 szklanki mąki tortowej
* 1,5 szklanki cukru
* kostka margaryny
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* pokrojone jabłka lub marmolada jabłkowa (dodaję do nich odrobinę cynamonu i cukru)

Szarlotka pani Ewy - Sposób przygotowania:
Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki z proszkiem i tłuszczu zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i 2 z nich zamrozić (tak długo trzymać w zamrażalniku, aby ciasto dało się zetrzeć na tarce. Jeśli nam się spieszy, można z tych 2 części robić małe małe kulki i kłaść na ciasto – nie da się ich zetrzeć, bo ciasto jest za miękkie). Ubić białka na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Dodać mąkę ziemniaczaną. Nie zamrożonym ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć owoce, następnie warstwę startego na tarce ciasta zamrożonego (na grubych oczkach, na których trze się marchewkę), na to sztywną pianę z białek. Na pianę wyłożyć trzecią część startego, zamrożonego ciasta. Piec około 40-45 min. Szarlotka gotowa!
Po upieczeniu można posypać szarlotkę cukrem pudrem.

SZARLOTKA - PRZEPIS 2

Szarlotka z winem - przepis Pani Krystyny Hnat z Chełstowa, gmina Twardogóra

Szarlotka z winem - składniki:
* 40 dag mąki,
* 25 dag masła,
* 25 dag cukru,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 2 jajka,
* 10 dag rodzynek,
* 1,5 kg jabłek, sok z cytryny,
* 1\4 l białego wina,
* cynamon,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Szarlotka z winem - przygotowanie:
Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać proszek do pieczenia, jajka, 1/2 cukru i cukru waniliowego, zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć na 30 min do lodówki. Rodzynki sparzyć i odstawić na kilka minut, odsączyć. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować z cynamonem (około 1/2 łyżeczki), resztą cukru i cukru waniliowego. Włożyć jabłka, dusić około 5 min, zagęścić budyniem wymieszanym z wodą. Dodać rodzynki, tortownicę wylepić 2/3 ciasta, wypełnić masą jabłkową, z pozostałego ciasta zrobić na masie kratkę i piec około 50 min w temp. 180. Szarlotka gotowa!

SZARLOTKA - PRZEPIS 3

Ekspresowa szarlotka

Składniki-
* 16 herbatników

Nadzienie:
* 2 jabłka
* cukier waniliowy
* kilka kropli aromatu migdałowego
* 250 g serka mascarpone
* szczypta gałki muszkatołowej

do dekoracji:
* 4 łyżki płatków migdałowych.

Ekspresowa szarlotka - przygotowanie

Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i poddusić do miękkości. Dodać aromat migdałowy i w razie potrzeby odrobinę wody. Ostudzić. Wymieszać z serkiem mascarpone i gałką musztkatołową. Powstałym kremem przekładać herbatniki. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Udekorować nimi wierzch gotowych ciastek. Wstawić do lodówki na 6 - 8 godzin. Szarlotka gotowa!

I jeszcze jedna propozycja
Szarlotka z orzechami i bezą
Ten przepis poleca Agata Ziemnicka, prowadząca program TVN "Rewolucja na talerzu"

Składniki:
- 100 g orzechów włoskich, 100 g drobno mielonej pełnoziarnistej mąki pszennej, 70 g cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 żółtko ugotowane na twardo, 1 laska wanilii, skórka z 1 cytryny, 3 duże jabłka, 2 cm imbiru, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 50 g orzechów włoskich, 1 surowe żółtko, 2 białka jajek (na bezę), 110 g cukru pudru (na bezę), 35 ml wody (na bezę), szczypta soli (na bezę)
 
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto. Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Orzechy zmiel. Ugotowane żółtko jajka przetrzyj przez sito i dodaj do mieszanki mąki i cukru. Dodaj startą skórkę z cytryny i nasiona wyjęte z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę dodaj do mieszanki na stolnicy i za pomocą dużego noża całość dokładnie posiekaj, a następnie szybko zagnieć - nie zagniataj długo, wystarczy by składniki scaliły się. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłóż posmarowaną masłem formę. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut. W między czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - funkcja góra dół.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj przez 15 minut. Przygotuj farsz. Jabłka obierz, wydrąż, pokrój w cienkie cząstki i wrzuć do dużej miski. Imbir zetrzyj. Żółtko jajka roztrzep z sokiem z cytryny i startym imbirem, mieszanką zalej jabłka i odstaw na chwilę by przeszły smakiem imbiru i cytryny. Na podpieczone ciasto wyłóż nasączone mieszanką cząstki jabłek. Całość posyp cynamonem i posiekanymi orzechami. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj bezę. Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą i zagotuj. Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dalej dodawaj powoli gorący syrop cukrowy. Ubijaj, aż piana będzie lśniąca, bardzo sztywna i całkowicie ostygnie. Gotową pianę wyłóż na podpieczoną szarlotkę i zapiekaj przez kolejne 10 minut, aż beza zbrązowieje na wierzchu. Szarlotka gotowa!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska