Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni - sprawdzony przepis [ZOBACZ]

Redakcja
Zupa z dyni to doskonałe danie na jesień
Zupa z dyni to doskonałe danie na jesień fot. Janusz Kubik
Zupa z dyni to mało popularne, choć pyszne danie. Na dodatek zupa z dyni jest dość łatwa do przygotowania. Oto nasz sprawdzony przepis na zupę z dyni. Sprawdzony!

Zupa z dyni - przepis

Zupa z dyni - co będzie potrzebne?
1 kg dyni, obranej, pokrojonej w kawałki
1 średnia cebula (najlepiej biała, ta delikatniejsza)
2 łyżki masła
1 duża czerwona papryka
Kostka rosołowa
Miód, chili, groszek ptysiowy (opcjonalnie)

Zupa z dyni - sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wrzucamy do garnka, dodajemy masło. Całość należy zeszklić.
Dodać dynię, paprykę, kostkę rosołową, podlać odrobinę wody i dusić do miękkości

Następnie zmiksować wszystko blenderem.

Zupa z dyni gotowa! Doprawiamy ją miodem, musi by słodko-słona. Niektórzy dodają jeszcze chili (to dla tych, którzy lubią słodko-ostry smak). Tak naprawdę, każdy może znaleźć swój ulubiony posmak. Podajemy z groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami dyni, grzankami lub bez niczego. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska