Sanepid nie radzi przeprowadzać prób smakowaych z nieznanymi grzybami. - Jeśli ktokolwiek ma jakiekolwiek wątpliwości dotyczące nazbieranych lub kupionych przez siebie grzybów, powinien zgłosić się z nimi do nas – mów Magdalena Mieszkowska, rzeczniczka prasowa Wojewódzkie Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej we Wrocławiu. - Na miejscu grzyboznawca dokona oceny jego zbiorów. Tak naprawdę cały czas przychodzą do nas osoby, prosząc o opinię fachowca – dodaje rzeczniczka.
Niestety, głównym problemem osób, które się zatruły jest fakt, że były one stuprocentowo pewne, co do spożywanych przez siebie grzybów. Objawy zatrucia pojawiają się od ośmiu do 24 godzin po zjedzeniu. Do najczęstszych objawów należy biegunka, wymioty, bóle brzucha i nóg. Nie należy ich bagatelizować, ponieważ później mamy zazwyczaj do czynienia z tzw. wyciszeniem, w czasie którego dolegliwości mijają, ale następuje uszkodzenie wątroby i nerek.
Na trzeci dzień po zatruciu mogą pojawić się zaburzenia świadomości, drgawki, problemy z oddychaniem i zaburzenia krzepliwości krwi. W skrajnych przypadkach może dojść do śpiączki i martwicy wątroby. Wówczas konieczny będzie przeszczep.
Do badania grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych zaprasza: Dział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku od poniedziałku do piątku w godzinach od 08.00 do 14.00 w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 73/77 – parter, Punkt Przyjęcia Prób, tel. 071/3283041 do 49 (centrala).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?