Grzyby marynowane - jak zrobić? (GRZYBY MARYNOWANE -...

    Grzyby marynowane - jak zrobić? (GRZYBY MARYNOWANE - PRZEPISY)

    WSK

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Grzyby marynowane można przyrządzić na wiele sposobów. Każdy z nich wymaga przede wszystkim zalewy z octu i wody w odpowiednich proporcjach. Pyszne grzyby marynowane to doskonała zakąska do wódki, dobry dodatek do dań z mięsem i kapustą.
    Grzyby marynowane bardzo łatwo przyrządzić

    Grzyby marynowane bardzo łatwo przyrządzić ©Grzegorz Mehring/Polskapresse

    Grzyby marynowane można wykorzystać też do licznych farszów, na przykład do pierogów czy uszek. Jest to alternatywa dla świeżych grzybów. W słoiku na marynowane podgrzybki czy prawdziwki możemy też zamknąć marchewkę czy cebulę i zjeść je ze smakiem.

    Zalewa na grzyby marynowane: - około 2 litry zalewy na ok. 3 kg grzybów
    6 szklanek wody
    2 szklanki octu 10%
    6 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki soli
    krążki cebuli (może być też marchewka)
    ziarna pieprzu
    ziarenka ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    ząbki czosnku

    Grzyby marynowane - przepis
    Grzybki przebrać oczyścić, większe pokroić. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem cebuli. Zagotować. Maślaki gotować około 10 min., twardsze grzyby (podgrzybki, prawdziwki) do pół godziny.

    Nasze składniki na grzyby marynowane włożyć do słoików. Na spód słoika kładziemy ząbek czosnku. Ostudzone grzyby zalać octem z wodą, dodać przyprawy, a liśćmi laurowymi przykryć całość. Gotować kwadrans.

    Grzyby marynowane z chrzanem

    Grzyby marynowane z chrzanem - składniki:
    kilogram grzybów (borowiki, gąski, maślaki, rydze, kurki, opieńki, pieczarki, boczniaki)
    trzy cebule
    korzeń chrzanu
    ziele angielskie
    pieprz
    gorczyca
    goździki
    400 ml wody
    200 ml octu 10%
    10 dag cukru
    2 łyżeczki soli
    kwasek cytrynowy

    Grzyby marynowane z chrzanem – przygotowanie:
    Grzybki przebrać oczyścić, większe pokroić. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego. Gotować 15 minut. Nasze składniki na grzyby marynowane włożyć do słoików - grzyby poprzekładać cebulą i przyprawami. Zalać gorącą zalewą złożoną z wody, octu, soli cukru. Pasteryzować 45 minut.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama