NALEWKA ZIOŁOWA – SKŁADNIKI
Nalewka ziołowa to mieszanka najlepszych dla naszego organizmu ziół.
- duża garść mięty
- garść kwiatu lipy
- garść estragonu
- kilka gałązek ruty
- 5 dkg kminku
- 5 dkg drożdży
- 50 dkg cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 l wody źródlanej
NALEWKA ZIOŁOWA – PRZEPIS
Wysuszone zioła przekładamy do dużego garnka. Zagotowujemy wodę, odlewamy 2 szklanki, a resztą zalewamy zioła i odstawiamy na 3-4 godziny. Nalewka ziołowa i jej przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Następnie gotujemy zioła na maleńkim ogniu przez 10-20 minut. Przecedzamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Pozostałą wodę (2 szklanki) zagotowujemy z cukrem, cukier wanilinowy dodajemy do wywaru razem z drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bo nalewka ziołowa musi zostać poddana procesowi fermentacji. Gdy ten się zacznie, nalewamy do butelek, zamykamy szczelnie i odstawiamy nasze naczynia, w których jest nalewka ziołowa w chłodne miejsce. To trunek bardzo dobrze gaszący pragnienie w czasie upału. Nalewka ziołowa jest gotowa do spożycia już następnego dnia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?