PLACKI Z CUKINII – PRZEPIS
Takie danie to dobra alternatywa dla placków ziemniaczanych.
PLACKI Z CUKINII – SKŁADNIKI
- trzy łyżki mąki pszennej (około 30 g)
- 1 jajko
- 1 spora cukinia
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia
PLACKI Z CUKINII – WYKONANIE
Pamiętajmy, aby nasza cukinia była świeża – najlepiej kupić ją w ten sam dzień. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy szczyptę soli i jajko. Mieszamy lekko, a następnie powoli wlewamy mleko, ciągle mieszając nasze ciasto. Dodajemy startą na grubych oczkach cukinię oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Następnie rozgrzewamy patelnię z małą ilością oliwy z oliwek. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia (około 2-3 minut).
Takie placki z cukinią podajemy z sosem pomidorowym. Możemy użyć do tego kupny, lub wykonać go sami: pomidory z puszki, czosnek i bazylię smażymy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
CUKINIA FASZEROWANA – SKŁADNIKI
- 4 cukinie
- czerwona papryka
- dwie cebule
- jajko
- 12 dag sera mozzarella
- przyprawa vegeta
Sos:
-jogurt grecki
-czosnek
-szczypiorek
- sól i pieprz
FASZEROWANA CUKINIA -WYKONANIE
Każda cukinia musi być przecięta wzdłuż. Następnie wydrążamy z nich pestki i posypujemy je przyprawą vegeta. W kostkę kroimy ser mozzarella, paprykę i cebulę. Wsypujemy do miski i mieszamy z jajkiem. Wypełniamy cukinie farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy 50 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: jogurt grecki mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Gdy minie czas pieczenia, zdejmujemy folię i wkładamy cukinie do piekarnika na kolejne 10 minut. Faszerowana cukinia to znakomity pomysł na lekki, zdrowy obiad.
Podajemy z sosem.
CUKINIA Z GRILLA – SKŁADNIKI
- 1 spora cukinia
- czosnek (2 ząbki)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- sól morska i pieprz
CUKINIA Z GRILLA – WYKONANIE
Miksujemy czosnek z oliwą, solą i pieprzem, aż masa stanie się jednolita. Cukinia musi zostać przecięta na cztery części, następnie podziurkowana widelcem. Wysmarowujemy ją marynatą i odstawiamy na około pół godziny. Rozgrzewamy grill (lub patelnię grillową), układamy naszą cukinię i grillujemy przez 10 minut z każdej strony. Cukinia będzie gotowa, kiedy lekko zbrązowieje, stanie się miękka, ale dość jędrna.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?