Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto ze śliwkami - super przepis! [PLACEK ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS]

Marta Hennig
Ciasto ze śliwkami jest bardzo prosto zrobić
Ciasto ze śliwkami jest bardzo prosto zrobić 123RF
Przepis na ciasto ze śliwkami? Każda gospodyni ma swój sprawdzony. Ale ten przepis jest szczególny – bowiem to ciasto ze śliwkami smakuje wyśmienicie, ale oprócz tego wygląda imponująco, dzięki czemu właśnie ten placek ze śliwkami znakomicie nadaje się na wizytę gości.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI – SKŁADNIKI
Nasz placek ze śliwkami powstanie z trzech części – kremu, ciasta i polewy.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
-¾ szklanki cukru
- 200 g masła
– 6 jajek
– 700 dag śliwek (najlepsze na ciasto ze śliwkami będą węgierki)
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 łyżek mleka
– 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki rumu
Krem: - 200 g masła - 0,5 l mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 5 łyżek cukru pudru
Na polewę, którą ozdobimy nasze ciasto ze śliwkami, potrzebujemy tylko 100 g gorzkiej czekolady.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS
Nasz placek ze śliwkami standardowo zaczynamy od przesiania mąki do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia. W międzyczasie myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki, kroimy je na połówki. Ucieramy masło z cukrem na gładką masę i stopniowo dodajemy po jednym jajku – cały czas mieszając. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko i wszystkie składniki na ciasto ze śliwkami dokładnie mieszamy.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, smarujemy formę do której w której będziemy piec nasze ciasto ze śliwkami masłem i wykładamy papierem. Połowę ciasta przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Resztę ciasta należy zmiksować z kakao oraz rumem. Ciemne ciasto wylewamy na jasne, które wlaliśmy do formy. Następnie układamy śliwki. Wstawiamy ciasto ze śliwkami do piekarnika na 35 minut. Zostawiamy do przestygnięcia.

Aby przygotować krem na nasz placek ze śliwkami, najpierw gotujemy budyń według instrukcji z 0,5 l mleka. Następnie go studzimy, a w międzyczasie ucieramy masło z cukrem. Mieszamy z budyniem i gotowy nakładamy na nasze ciasto ze śliwkami.

Aby przygotować polewę, łamiemy czekoladę i przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Następnie ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i podgrzewamy, aż się rozpuści. Następnie polewamy nią ciasto ze śliwkami (najlepiej łyżką). Na koniec wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska