Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY]

Weronika Skupin
fot. Mikołaj Suchan/Polskapresse
Domowe wino można zrobić z porzeczek, wiśni, winogron, jeżyn, truskawek a nawet rabarbaru czy pomidorów! Choć produkcja wina domowego jest czasochłonna, nie powinna być problemem nawet dla początkującego winiarza. Jak zrobić wino domowe? Co należy kupić? Jakie owoce wybrać na wino domowe? Podpowiadamy.

WINO DOMOWE - CO BĘDZIE NAM POTRZEBNE

By zacząć domową produkcję wina domowego, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia i akcesoria: gąsiory, rurkę fermentacyjną, którą odprowadza się gazy, korek do butli, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy nasze domowe wino. Kupmy specjalne drożdże do produkcji wina. Owoce mają na sobie naturalne drożdże, jednak nie zawsze one wystarczą.

JAKIE OWOCE WYBRAĆ NA WINO DOMOWE?
Przede wszystkim - zdrowe i dorodne. Gdy sfermentujemy zgniłe jabłka czy gruszki, powstanie nam ocet. Nie ograniczajmy się tylko do sezonowych owoców. Również z warzyw może powstać pyszne wino domowe, np. z pomidorów czy rabarbaru. Możemy śmiało dodać też jarzębiny, czy bakalii: rodzynek, czy suszonych moreli. Miody także wzbogacą domowe wino. Najpopularniejsze do produkcji domowego wina są winogrona, wiśnie, porzeczki, borówki, czarny bez, agrest, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czy czereśnie.

WINO DOMOWE - PRZYGOTOWANIE
Produkcję zacznijmy od przygotowania moszczu. Gdy sporządzamy wino domowe z winogron i nie chcemy pozbywać się naturalnie występującym na nich drożdży, nie myjmy owoców. Każdy przepis precyzuje, czy należy opłukać owoce na wino domowe, czy też nie. Owoce na domowe wino pozbawmy szypułek, liści i pestek.

Następnie przyrządzamy moszcz, który będzie podstawą naszego wina. Zgniatamy w tym celu owoce, np. maszynką do mięsa z odpowiednim wkładem albo sokowirówką. Moszcz na domowe wino przekładamy do gąsiora.

Pora na syrop z wody i cukru. Zazwyczaj przyrządza się go w proporcji litr cukru na litr wody. Taką mieszankę należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry cukru. Szczegóły precyzują przepisy na domowe wino. Im więcej cukru, tym trunek mocniejszy i słodszy. Do moszczu można dodać też kwasku, który zakwasi owoce (jeśli są zbyt słodkie) i pożywki dla drożdży (dostępna w sklepach).

Zakupione drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. Uważajmy jednak na ich rodzaj - w sklepie ogrodniczym czy winiarskim sprzedawca podpowie nam, które nadają się do przyrządzenia wytrawnego trunku, a które na słodkie domowe wino. Rozmnażamy je gotując w szklance soku z owoców na wino z dodatkiem łyżki cukru - wsypujemy opakowanie drożdży i odstawiamy na około 4 dni. Możemy też wsypać je do butelki (np. po małym Kubusiu) z letnią wodą, dodać dwie łyżeczki cukru i pożywkę. Wlot butelki zatykamy watą, a zawartość potrząsamy kilka razy dziennie przez trzy dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu.

Drożdże dolewamy do gąsiora, by połączyły się z moszczem i cukrem. Cukier można dodawać też stopniowo - na przykład drugą połowę po kilku tygodniach. Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 20 stopni Celsjusza.

Należy kilkukrotnie podczas dojrzewania zlać nasze domowe wino do mniejszego balona nie naruszając osadu. W tym celu gąsior stawiamy wyżej, a naczynie, do którego zlewamy domowe wino - niżej. Sterylną gumową rurkę wkładamy do wina z większego gąsiora (tak, by nie dotykała osadu) i ostrożnie zasysamy wino, po czym wkładamy drugi koniec rurki do sterylnego szklanego gąsiora poniżej.

Teraz pozostaje nam czekać. Jak długo? W zależności od rodzaju wina jakie chcemy uzyskać. Niektóre domowe wina są gotowe po kilku miesiącach, na te ciężkie, deserowe, musimy czekać nawet i dwa lata. Będziemy wiedzieć, że domowe wino jest gotowe do zlania, jeśli zauważymy, że dwutlenek węgla, który wydziela się w butli, wypycha wodę z rurki. Następnie zlewamy wino do butelek (z ciemnego szkła), korkujemy je i przechowujemy np. w piwnicy szyjką lekko w dół - by korek był mokry i rozszerzał się, a butelka była szczelna.

WINO DOMOWE - PRZEPISY

Domowe wino z winogron - przepis

To bardzo proste do przyrządzenia wino. Jeśli nie umyjemy owoców, nie musimy nawet dodawać drożdży. Możemy też zrezygnować z cukru i wody, jeśli nie potrzebujemy wina mocniejszego niż 10-procentowe. Mocniejsze wino domowe z winogron także da się łatwo przyrządzić.

Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12 proc. i 1800 g na wino 15 proc.

Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

Wino domowe z jagód i wiśni

Przepis na wino 15-procentowe
drożdże i pożywka
5 l moszczu z jagód
5 l moszczu z wiśni - 5,0 l
dwie łyżki kwasu cytrynowego
3 kg cukru
3 l wody

Wino domowe z malin

drożdże, pożywka
3 l moszczu
2 litry wody
2 kg cukru - 1 litr cukru na 1 litr wody od razu, a druga połowa w drugim, trzecim tygodniu

Mocne domowe wino agrestowe

drożdże (opakowanie na 20 l), pożywka
10 l moszczu z agrestu
5 litrów wody
4 kg cukru - około 3 kg od razu, 1 kg po tygodniu

można też zrobić wino agrestowe z dodatkiem miodu i rodzynek
7,5 l moszczu z agrestu
1,5 l moszczu z białych porzeczek
1 l moszczu z jabłek
250 g rodzynek
600 g miodu
4 kg cukru
9.5 l wody

Słabe wino domowe z czerwonych porzeczek

drożdże, pożywka
10 l moszczu porzeczkowego
4,5 kg cukru
17 l wody

Wino domowe z jabłek

3 kg jabłek
1 kg cukru
2 litry wody
drożdże, pożywka
5 dag rodzynków

inny przepis - ze słodkich jabłek
6,5 kg jabłek
1,6 kg cukru
drożdże, pożywka
woda (pół szklanki na litr moszczu)
5 g kwasu cytrynowego

Wino domowe z gruszek

10 l moszczu z gruszek
300 g cukru
drożdże
40 g kwasku cytrynowego

Wino domowe ze śliwek

10 l moszczu ze śliwek
4 kg cukru
3 l wody
drożdże, pożywka

Wino domowe z pomidorów

7 kg pomidorw
1,5 g pożywki
2 kg cukru
drożdże
Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu

WINO DOMOWE - CZY TO LEGALNE?

Uspokajamy. Jeśli produkujemy wino domowe na własny użytek, nie łamiemy prawa. Jedynym ograniczeniem jest to, że wino domowe nie może być wprowadzone do obrotu handlowego. Jeśli chcemy założyć winnicę - musimy mieć wpis do rejestru przedsiębiorstw, który prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Póki co nielegalne jest w Polsce pędzenie bimbru, a i to może się niedługo zmienić.

Masz inny przepis na wino domowe? Podziel się nim na naszym forum!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY] - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska