Menu Region

Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY]

Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Gazeta Wrocławska

Weronika Skupin

13Komentarzy Prześlij Drukuj
Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY] Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY]

(© fot. Mikołaj Suchan/Polskapresse)

Domowe wino można zrobić z porzeczek, wiśni, winogron, jeżyn, truskawek a nawet rabarbaru czy pomidorów! Choć produkcja wina domowego jest czasochłonna, nie powinna być problemem nawet dla początkującego winiarza. Jak zrobić wino domowe? Co należy kupić? Jakie owoce wybrać na wino domowe? Podpowiadamy.
WINO DOMOWE - CO BĘDZIE NAM POTRZEBNE

By zacząć domową produkcję wina domowego, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia i akcesoria: gąsiory, rurkę fermentacyjną, którą odprowadza się gazy, korek do butli, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy nasze domowe wino. Kupmy specjalne drożdże do produkcji wina. Owoce mają na sobie naturalne drożdże, jednak nie zawsze one wystarczą.

JAKIE OWOCE WYBRAĆ NA WINO DOMOWE?
Przede wszystkim - zdrowe i dorodne. Gdy sfermentujemy zgniłe jabłka czy gruszki, powstanie nam ocet. Nie ograniczajmy się tylko do sezonowych owoców. Również z warzyw może powstać pyszne wino domowe, np.
z pomidorów czy rabarbaru. Możemy śmiało dodać też jarzębiny, czy bakalii: rodzynek, czy suszonych moreli. Miody także wzbogacą domowe wino. Najpopularniejsze do produkcji domowego wina są winogrona, wiśnie, porzeczki, borówki, czarny bez, agrest, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czy czereśnie.

WINO DOMOWE - PRZYGOTOWANIE
Produkcję zacznijmy od przygotowania moszczu. Gdy sporządzamy wino domowe z winogron i nie chcemy pozbywać się naturalnie występującym na nich drożdży, nie myjmy owoców. Każdy przepis precyzuje, czy należy opłukać owoce na wino domowe, czy też nie. Owoce na domowe wino pozbawmy szypułek, liści i pestek.

Następnie przyrządzamy moszcz, który będzie podstawą naszego wina. Zgniatamy w tym celu owoce, np. maszynką do mięsa z odpowiednim wkładem albo sokowirówką. Moszcz na domowe wino przekładamy do gąsiora.

Pora na syrop z wody i cukru. Zazwyczaj przyrządza się go w proporcji litr cukru na litr wody. Taką mieszankę należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry cukru. Szczegóły precyzują przepisy na domowe wino. Im więcej cukru, tym trunek mocniejszy i słodszy. Do moszczu można dodać też kwasku, który zakwasi owoce (jeśli są zbyt słodkie) i pożywki dla drożdży (dostępna w sklepach).

Zakupione drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. Uważajmy jednak na ich rodzaj - w sklepie ogrodniczym czy winiarskim sprzedawca podpowie nam, które nadają się do przyrządzenia wytrawnego trunku, a które na słodkie domowe wino. Rozmnażamy je gotując w szklance soku z owoców na wino z dodatkiem łyżki cukru - wsypujemy opakowanie drożdży i odstawiamy na około 4 dni. Możemy też wsypać je do butelki (np. po małym Kubusiu) z letnią wodą, dodać dwie łyżeczki cukru i pożywkę. Wlot butelki zatykamy watą, a zawartość potrząsamy kilka razy dziennie przez trzy dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu.

Drożdże dolewamy do gąsiora, by połączyły się z moszczem i cukrem. Cukier można dodawać też stopniowo - na przykład drugą połowę po kilku tygodniach. Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 20 stopni Celsjusza.

Należy kilkukrotnie podczas dojrzewania zlać nasze domowe wino do mniejszego balona nie naruszając osadu. W tym celu gąsior stawiamy wyżej, a naczynie, do którego zlewamy domowe wino - niżej. Sterylną gumową rurkę wkładamy do wina z większego gąsiora (tak, by nie dotykała osadu) i ostrożnie zasysamy wino, po czym wkładamy drugi koniec rurki do sterylnego szklanego gąsiora poniżej.

Teraz pozostaje nam czekać. Jak długo? W zależności od rodzaju wina jakie chcemy uzyskać. Niektóre domowe wina są gotowe po kilku miesiącach, na te ciężkie, deserowe, musimy czekać nawet i dwa lata. Będziemy wiedzieć, że domowe wino jest gotowe do zlania, jeśli zauważymy, że dwutlenek węgla, który wydziela się w butli, wypycha wodę z rurki. Następnie zlewamy wino do butelek (z ciemnego szkła), korkujemy je i przechowujemy np. w piwnicy szyjką lekko w dół - by korek był mokry i rozszerzał się, a butelka była szczelna.

WINO DOMOWE - PRZEPISY

Domowe wino z winogron - przepis

To bardzo proste do przyrządzenia wino. Jeśli nie umyjemy owoców, nie musimy nawet dodawać drożdży. Możemy też zrezygnować z cukru i wody, jeśli nie potrzebujemy wina mocniejszego niż 10-procentowe. Mocniejsze wino domowe z winogron także da się łatwo przyrządzić.

Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12 proc. i 1800 g na wino 15 proc.

Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

Wino domowe z jagód i wiśni

Przepis na wino 15-procentowe
drożdże i pożywka
5 l moszczu z jagód
5 l moszczu z wiśni - 5,0 l
dwie łyżki kwasu cytrynowego
3 kg cukru
3 l wody

Wino domowe z malin

drożdże, pożywka
3 l moszczu
2 litry wody
2 kg cukru - 1 litr cukru na 1 litr wody od razu, a druga połowa w drugim, trzecim tygodniu

Mocne domowe wino agrestowe

drożdże (opakowanie na 20 l), pożywka
10 l moszczu z agrestu
5 litrów wody
4 kg cukru - około 3 kg od razu, 1 kg po tygodniu

można też zrobić wino agrestowe z dodatkiem miodu i rodzynek
7,5 l moszczu z agrestu
1,5 l moszczu z białych porzeczek
1 l moszczu z jabłek
250 g rodzynek
600 g miodu
4 kg cukru
9.5 l wody

Słabe wino domowe z czerwonych porzeczek

drożdże, pożywka
10 l moszczu porzeczkowego
4,5 kg cukru
17 l wody

Wino domowe z jabłek

3 kg jabłek
1 kg cukru
2 litry wody
drożdże, pożywka
5 dag rodzynków

inny przepis - ze słodkich jabłek
6,5 kg jabłek
1,6 kg cukru
drożdże, pożywka
woda (pół szklanki na litr moszczu)
5 g kwasu cytrynowego

Wino domowe z gruszek

10 l moszczu z gruszek
300 g cukru
drożdże
40 g kwasku cytrynowego

Wino domowe ze śliwek

10 l moszczu ze śliwek
4 kg cukru
3 l wody
drożdże, pożywka

Wino domowe z pomidorów

7 kg pomidorw
1,5 g pożywki
2 kg cukru
drożdże
Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu

WINO DOMOWE - CZY TO LEGALNE?

Uspokajamy. Jeśli produkujemy wino domowe na własny użytek, nie łamiemy prawa. Jedynym ograniczeniem jest to, że wino domowe nie może być wprowadzone do obrotu handlowego. Jeśli chcemy założyć winnicę - musimy mieć wpis do rejestru przedsiębiorstw, który prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Póki co nielegalne jest w Polsce pędzenie bimbru, a i to może się niedługo zmienić.

Masz inny przepis na wino domowe? Podziel się nim na naszym forum!
Reklama
13

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Bełkot w mózgu i balonie

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Andrzejwolski (gość)  •

Tak beznadziejnego artykułu jeszcze nie czytałem, pełen głupot i niejasności. jeśłi ktoś zrobi wino zgodnie tym bełkotem otrzyma mamrota zaoctowanego, beznadziejnego.
Jeśłi chcesz zabrać głos na jakiś temat, trzeba się trochę wysilić. Najważniejsze pamiętaj o jedenastym przykazaniu: nie zabieraj głosu w sprawach na których się nie znasz!

odpowiedzi (0)

skomentuj

Drożdże do wina

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Marek (gość)  •

Zrobiłem wino z aronii i porzeczek, dodałem do nich te drożdże http://www.ziolavita.pl/drozdze-winne-aktywne-uniwersalne-7g-multimex-p2371.html. Wino wyszło bardzo dobre, tylko trochę słodkie, chyba dałem za dużo cukru.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Grzane wino

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Johnny Waker (gość)  •

jeśli chcecie zrobić wspaniałe, aromatyczne grzane wino to polecam przepis na stronie >> www.jakzrobicalkohol.pl

odpowiedzi (0)

skomentuj

Program na wino

+1 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

bob (gość)  •

Jest fajny program który daje możliwość przygotowania wina w bardzo łatwy sposób!
http://egofiles.com/E0kMWNWa1wKllNGI

odpowiedzi (0)

skomentuj

wino z winogron

+3 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

. (gość)  •

My w tym roku pierwszy raz samodzielnie zrobiliśmy nasze wino z winogron. Wyszło pyszne. Obecnie leżakuje sobie w piwnicy. Czeka na odpowiedni moment;) Aż żałujemy, że nie mamy większej butli. http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=wino-z-jasnych-winogron

odpowiedzi (0)

skomentuj

pytanie

+3 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

marcin (gość)  •

co zrobić z winem które było nastawione bez drożdży winnych

odpowiedzi (0)

skomentuj

jhbb

+2 / -6

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

nnjn (gość)  •

jjhbjhnijniuhnjhnjhnjhb

odpowiedzi (0)

skomentuj

Przestało fermentować po 2 tygodniach

+6 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Adzia (gość)  •

Wino z winogron granatowych. 3kg owoców 2 kg cukru, rozdrobnione mixerem i zalane wodą 3l w 5 litrowym słoju. Po tygodniu przecedziłem miąsz i wlałem do bańki 10l, dodałem pożywkę, dodatek na obniżenie kwasowości, oraz 3 litry wody przegotowanej i ostudzonej oraz rozpuszczony w niej 1 kg cukru. Po 3 dniach przestało fermentować, przez te 3 dni fermentacja zamierała bardzo szybko. Przed zlaniem do bańki alkoholu było tylko 6% o ile nie oszukiwał przyżąd, wino nie było słodkie. Co może być przyczyną

skomentuj

Cukier zabił drożdże

+6 / -6

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

tyu (gość)  •

W nastawie za dużo cukru, przynajmniej o 2 kg

odpowiedzi (0)

skomentuj

Za mało cukru

+4 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Gavrin (gość)  •

Ja miąższu nie oddzielam. Nie dodaje tez drożdży. Winogrona mają je w dostatku w naturze. Co jakiś czas dolewam wodę z cukrem w proporcji 1:1 (jeden kilogram cukru na jeden litr wody). Im więcej wsypiesz cukru tym masz mocniejsze ale też i słodsze wino. Trzeba pamiętać, że drożdże bez cukru nie będę pracować no nie może butla stać w zimnym pomieszczeniu.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Przestało fermentować po 2 tygodniach

+1 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Adzia (gość)  •

Wino z winogron granatowych. 3kg owoców 2 kg cukru, rozdrobnione mixerem i zalane wodą 3l w 5 litrowym słoju. Po tygodniu przecedziłem miąsz i wlałem do bańki 10l, dodałem pożywkę, dodatek na obniżenie kwasowości, oraz 3 litry wody przegotowanej i ostudzonej oraz rozpuszczony w niej 1 kg cukru. Po 3 dniach przestało fermentować, przez te 3 dni fermentacja zamierała bardzo szybko. Przed zlaniem do bańki alkoholu było tylko 6% o ile nie oszukiwał przyżąd, wino nie było słodkie. Co może być przyczyną

odpowiedzi (0)

skomentuj

Kwasek

+2 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Jocker (gość)  •

Wszystko ok ale kwasek cytrynowy psuje aromat wina. A rozwiązać ten problem można dość łatwo. Po po prostu dać mniej cukru i tyle. Potem kontrolować nastaw cukromierzem. I dodawać pożądana ilość aż do uzyskania takiego wina jakie chcemy. Z resztą przepisów się zgadzam :) Ale kwasku radzę unikać. Dla testu zrobiłem kiedyś 2x5l ww dwóch gąsiorach. Cóż i ja i rodzina i goście zdecydowanie wskazali na ślepo to bez kwasku jako bogatsze w smaku.

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 »
Reklama
Reklama