Menu Region

Przepis na lody - jak zrobić lody w domu

Przepis na lody - jak zrobić lody w domu

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Gazeta Wrocławska

Marta Wróbel

6Komentarzy Prześlij Drukuj
Lody! Kto nie lubi w orzeźwić się nimi w upalny dzień? Zwykle jednak, z braku czasu, lody kupujemy w spożywczym sklepie lub lodziarni. Domowe lody są jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Jak zrobić lody? Oto przepis!
Fabrykę lodów we własnym domu może mieć każdy. Przepis na lody jest prosty. Wystarczy mieć mikser lub blender, mleko lub ubitą śmietanę, wodę, opcjonalnie cukier i dodatki – świeże owoce, laskę wanilii, dwie łyżeczki kakao, kilka kostek czekolady lub garść orzechów. Przyda się też odrobina cierpliwości.

Lody domowym sposobem będziemy robić około dwóch godzin. Ale warto.
Po pierwsze, mamy pewność, że wszystkie składniki są świeże. Po drugie, nie dodajemy do lodów własnej roboty żadnych polepszaczy w postaci sztucznych barwników i konserwantów, które są wszechobecne w lodach masowej produkcji.

Przepis na lody jest prosty, a prawda jest taka, że te zimne, orzeźwiające desery – wbrew powszechnej opinii – są najmniej zabójcze dla naszej diety. A jeśli zrobimy je ze świeżej, niezbyt tłustej śmietany albo jogurtu greckiego i owoców, można potraktować je jak zdrową przekąskę. Będący na diecie i diabetycy zamiast cukru mogą użyć stewii albo jeszcze bardziej zminimalizować kalorie i zamiast tradycyjnych lodów zrobić sorbet, czyli po prostu połączyć wodę ze świeżymi owocami i ją zmiksować. Nic bardziej prostego.

Ale po kolei. W sklepach wciąż są świeże truskawki, więc wyjaśnijmy, jak zrobić w domu lody na przykładzie lodów truskawkowych. Kupujemy 900 g świeżych owoców i miksujemy je z 150 ml wody, 220 g cukru trzcinowego (ciepłą wodę wcześniej łączymy z cukrem, tak żeby się rozpuścił, a potem płyn studzimy),sokiem z jednej cytryny, sokiem z jednej pomarańczy, ubitym białkiem z jednego jajka i 300 ml ubitej śmietany. Najpierw miksujemy w blen-derze owoce, dodając powoli wodę z cukrem, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy do blendera wszystkie inne składniki. Jeśli akurat nie spodziewamy się na imprezie kilkunastu gości, zmniejszamy liczbę składników o połowę. Potem masę wkładamy na 20 minut do zamrażalnika, po wyciągnięciu ponownie miksujemy. Tę czynność powtarzamy jeszcze trzy, cztery razy. Po tym czasie lody powinny być gotowe.

Zamiast truskawek można użyć każdych innych owoców; najlepsze będą te o twardym miąższu. Arbuzy i melony bardziej nadają się do sorbetu.
Sorbet robimy podobnie jak zwykłe lody, pomijamy jednak mleko krowie lub sojowe (opcja dla wegan), śmietanę lub jogurt grecki i zmniejszamy ilość wody, żeby masa nie była zbyt rzadka.

Anna Barton, właścicielka wrocławskiego Domu Lodów Barton (7 lodziarni i wytwórnia lodów), pokazuje, jak samodzielnie zrobić lody truskawkowe. Choć – jak mówi – najlepsze są grejpfrutowe: tych nie umie sobie odmówić.

Anna Barton ma specjalną maszynę do miksowania lodów. W domu używamy blendera


W nim mieszamy owoce, wodę, bitą śmietanę, cukier i sok z cytryny


Składniki wkładamy na 20 minut do zamrażalnika, mieszamy. Czynność powtarzamy


Najlepiej wymieszać i włożyć ponowniedo lodówki cztery razy pod rząd. Gotowe!




PRZEPISY NA NAJLEPSZE DESERY LODOWE

Imperial, czyli lodowo-owocowa rozkosz
Jeśli chcemy zafundować gościom prawdziwą lodowo-owocową rozkosz, warto się za-opatrzyć nie tylko w nasze ulubione owoce, ale także w lodowy puchar z prawdziwego zda-rzenia. Kiedy już zrobimy samodzielnie lody, wystarczy finezyjnie pokroić owoce i udekorować nimi puchar. Pomocne nam w tym na pewno będą wykałaczki. Owoce nie muszą być wyszukane, by deser nie uderzył nas po kieszeni. Wystarczą sezonowe truskawki i jagody.

Składniki:
owoce do dekoracji: melon, arbuz, kiwi, truskawki, ciemne winogrona, pomarańcza, kokos, mandarynka i ananasb bita śmietana b 8 gałek lodów waniliowych: laska wanilii, 200 ml bitej śmietany, 100 ml wody, 100 g cukru trzcinowego b likier pomarańczowy b likier kokosowy

Sposób przygotowania
Lody waniliowe przygotować w podobny sposób jak wyżej. Włożyć gałki do pucharu, udekorować owocami i keksami bitej śmietany. Lody polać odrobiną obu likierów, a także stopioną czekoladą lub zmiksowanymi owocami.

Melba, czyli lodowe arcydzieło Escoffiera

Ten deser znany jest na całym świecie. Mąż śpiewaczki Nellie Melby w 1896 r. wydał na jej cześć w Londynie przyjęcie. Specjalniena tę okazję sprowadził z Paryża Augusta Escoffiera, aby mistrz kuchni skomponował deser lodowy dla artystki. Obrane ze skórki brzoskwinie (ugotowane w syropie z wanilią) spoczęły na grubej warstwie lodów śmietankowych. Wierzch otulała galaretka malinowa. Prostszą wersję deseru można zrobić samodzielnie w domu.

Składniki:
b galaretka wiśniowa lub malinowa b 6 gałek lodów waniliowych b brzoskwinie z puszki bez skórki b bita śmietana b pół kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki wody (do stopienia czekolady)

Sposób przygotowania
Na dno pucharu dajemy pokrojoną w kostkę galaretkę.Na to kładziemy gałki lodów i obrane ze skórki ćwiartki brzoskwiń. Dekorujemy bitą śmietaną i polewamy stopioną czekoladą.

Puchar prezydencki, czyli sałatka owocowa z lodami
W tym przypadku właściwie można lody pominąć i podać same (schłodzone wcześniej w lodówce) owoce lub owocez bitą śmietaną (wersja dla mniej dbających o linię). Nie ma jednak nic lepszego niż znalezienie orzeźwiającej gałki ulubionych lodów pod obfitą warstwą pysznych owoców.

Składniki:
5 gałek lodów zrobionych samodzielniez ulubionych owoców b sałatka owocowa: pokrojone w kostkę melon, truskawki, ananas, winogrona, jabłko, banan, arbuz b bita śmietana b wiórki kokosowe b płatki migdałowe

Sposób przygotowania
Lody z ulubionych owoców przygotować według przepisu w głównym tekście. Kilka gałek lodów umieścić na dnie pucharu, na gałkach położyć pokrojone w kostkę owoce. Udekorować całość bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Podobny deser Anna Barton stworzyła dla jednego z prezydentów Wrocławia.

Lodowe spaghetti:niebow gębie w czerwonym sosie


To kolejny klasyczny deser lodowy, bardzo popularny na całym świecie. I wbrew pozorom bardzo łatwy do wykonania w domu. Kiedy już zrobimy samodzielnie lody śmietankowe lub waniliowe, wystarczy przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Należy zrobić to bardzo szybko i podawać od razu, inaczej lody rozpuszczą się w ekspresowym tempie. W kawiarniach są specjalne maszyny do lodowego spaghetti, ale te z ziemniaczanej praski będą równie pyszne.

Składniki:
500 g lodów waniliowych lub śmietankowych b sos truskawkowy: 250 g truskawek i 3 łyżki cukru b pół kostki białej czekolady

Sposób przygotowania
Lody przecisnąć przez praskę do ziemniaków i polać sosem truskawkowym. Sos: truskawkizmiksować z cukrem i schłodzić całość przez 20 minut w lodówce. Całość posypać startymi na tarce wiórkami z białej czekolady. Można także deser udekorować innymi dodatkami, jak polewa czekoladowa czy samodzielnie zrobiony karmel. Karmel: podgrzewamy na patelni 25 g cukru i 200 ml wody. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy gaz i czekamy, aż karmel zgęstnieje.

To kolejny klasyczny deser lodowy, bardzo popularny na całym świecie. I wbrew pozorom bardzo łatwy do wykonania w domu. Kiedy już zrobimy samodzielnie lody śmietankowe lub waniliowe, wystarczy przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Należy zrobić to bardzo szybko i podawać od razu, inaczej lody rozpuszczą się w ekspresowym tempie. W kawiarniach są specjalne maszyny do lodowego spaghetti, ale te z ziemniaczanej praski będą równie pyszne.

Składniki:
500 g lodów waniliowych lub śmietankowych b sos truskawkowy: 250 g truskawek i 3 łyżki cukru b pół kostki białej czekolady

Sposób przygotowania
Lody przecisnąć przez praskę do ziemniaków i polać sosem truskawkowym. Sos: truskawkizmiksować z cukrem i schłodzić całość przez 20 minut w lodówce. Całość posypać startymi na tarce wiórkami z białej czekolady. Można także deser udekorować innymi dodatkami, jak polewa czekoladowa czy samodzielnie zrobiony karmel. Karmel: podgrzewamy na patelni 25 g cukru i 200 ml wody. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy gaz i czekamy, aż karmel zgęstnieje.
Reklama
6

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

przepis na lody

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

renata (gość)  •

Lato się zbliża to i ochota na lody wiec dlaczego by nie zrobić ich samemu ?
http://www.alestrona.net/850/jak_zrobic_lody_smietankowoczekoladowe.html

odpowiedzi (0)

skomentuj

Jedzenie lodów

+10 / -14

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

w upał (gość)  •

to kretynizm. Rosjanie wiedzą co robią jedząc lody na ulicy przy 10-ciostopniowym mrozie.

odpowiedzi (0)

skomentuj

na orzeżwienie

+28 / -13

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

proponuję (gość)  •

jednak gorącą herbatę bez cukru. W pierwszej chwili spoci sie człowiek jak ruda mysz pod miotłą, ale potem problemy z upałem znikają.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Moja żona ma 37 lat...

+32 / -25

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kRZYK! (gość)  •

..i dopiero teraz nauczyła się robić wyśmienite lody. Zauważyłem, że ostatnio dużo czyta na te tematy...

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama