18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Leczo. Przepisy na najlepsze leczo (JAK ZROBIĆ LECZO?)

JEW, SZUCH
fot. Polskapresse
Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Leczo czyli warzywny misz-masz z dodatkiem najczęściej wędliny (kiełbasy lub parówki) to obowiązkowy punkt lata. Przepis na leczo powinien zawsze zawierać: pomidory, paprykę, cebulę oraz zwykle wędlinę. Reszta składników lecza to już kwestia gustu i smaku.

Przepis na leczo w Polsce poza wspomnianymi składnikami najczęściej może zawierać także: kabaczki, cukinię, bakłażany, kukurydzę, a nawet jajka. Oczywiście leczo może być przygotowywane także w wersji bezmięsnej.

Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych. W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. ziemniakami, ale także jako osobne danie obiadowe badź na kolację. Wtedy zwykle dodaje się do niego wędlinę.

Oto wybrane przepisy na leczo:

Przepis 1

Składniki: 2 średnie cukinie, 5 papryk (najlepiej różne kolory, z przewagą czerwonych), dwa pętka kiełbasy swojskiej/wiejskiej (ważne, żeby była delikatnie pikantna), 1 puszka pomidorów krojonych, 0,5 kg pieczarek, 3 duże cebule, jeden ząbek czosnku

Paprykę kroimy w pasy i każdy pas na dwa lub trzy (w zależności od wielkości), cebulę cieniutko, kiełbasę i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, ząbek czosnku rozgniatamy. Podsmażamy cebulkę i kiełbasę aż do zarumienienia (najzdrowiej na oliwie z oliwek), po czym dorzucamy paprykę, pieczarki oraz cukinię. Gotujemy to pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Równocześnie przelewamy pomidory razem z sokiem do innego naczynia, gdzie doprawiamy ten sok (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, majeranek, zioła prowansalskie). Możemy od razu dorzucić także rozgnieciony czosnek. Po 10 minutach, dolewamy sok razem z pomidorami, po czym mieszamy całość, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli konsystencja leczo wydaje nam się zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody. Ważne, żeby używać dużego garnka, co ułatwia mieszanie potrawy.

Przepis 2

Składniki: Mała cukinia, 2 małe papryki słodkie, 2 pomidory, 100 g pieczarek, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, olej, sól i pieprz, papryka w proszku.

Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do nich pieczarki pokrojone w plasterki i całość dusimy przez ok. 10 minut. Cukinię obieramy i wydrążamy, a uzyskany miąższ kroimy kostkę. Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Warzywa dorzucamy do pieczarek i dusimy aż będą miekkie. Następnie dodajemy poszatkowane ogórki i doprawiamy do smaku. Leczo z cukinią powinno mieć gęstą i miękką konsystencję. Leczo można posypać startym serem żółtym.

Przepis 3

Składniki: Dwie papryki, trzy pomidory, jeden nie za duży kabaczek (od 20 do 30 cm) - koniecznie wybieramy z niego gniazdo nasienne, bo zepsuje cały efekt, duża cebula, wędlina, papryka w proszku, puszka kukurydzy konserwowej.

Podsmażyć cebulę, a następnie przełożyć do garnka i dodać pokrojoną dodać pokrojonego kabaczka. Dodajemy większe szczypty soli i pierzu, do tego sparzone i obrane pomidory oraz paprykę. Wybieramy wędlinę, którą chcemy dodać - parówka lub kiełbasa pamiętając, że kiełbasa nie powinna być zbyt twarda, bo zepsuje konsystencję lecza. Całość przyprawiamy papryką mieloną. Pół puszki kukurydzy konserwowej.

Przepis 4
Składniki: 3 papryki - po jednej zielonej, czerwonej i żółtej, 5 do 7 pomidorów (trzeba przetestować - kwestia smaku), dwie duże cebule, 100 gram boczku wędzonego, smalec (2 duże łyżki), pół kilo suchej kiełbasy, łyżeczka papryki w proszku, sól i pieprz do smaku.

Paprykę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, tak by łatwo odeszła od nich skórka. Boczek wędzony pokroić w wąskie paski. Następnie smalec rozpuścić w garnku i kolejno dodać do niego boczek oraz cebulkę. Podsmażanie trwa kilkanaście minut - następnie dodajemy wszystkie warzywne składniki. Na pięć minut przed końcem dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeżeli leczo wyjdzie dla nas za gęste można dodać bulion.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska