Ważne
    Dziś tłusty czwartek! W przypadku pączków i faworków łatwo o...

    Dziś tłusty czwartek! W przypadku pączków i faworków łatwo o kulinarną wpadkę

    Agata Bociek

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    - Trzeba uważać na liczbę jajek i nie smażyć za długo faworków - zdradza nam Sebastian Lenda z cukierni Carolin & Simon przy ul. Partyzantów
    1/20
    przejdź do galerii

    - Trzeba uważać na liczbę jajek i nie smażyć za długo faworków - zdradza nam Sebastian Lenda z cukierni Carolin & Simon przy ul. Partyzantów. ©Janusz Wójtowicz

    Tradycja mówi, że w tłusty czwartek powinniśmy odpuścić sobie dietę. Ale naprawdę smaczne i zdrowe przysmaki dostać niełatwo. Tłusty czwartek to dzień, kiedy nasze podniebienia rozpieszcza smak pączków i chrupiących faworków. Przysmaki w atrakcyjnej cenie możemy kupić w każdym markecie. Ale czy będą one tak dobre i zdrowe, jak te przygotowane przez nas w domu albo wykonane przez profesjonalnych cukierników?

    Sonda

    Dziś tłusty czwartek. Ile pączków zazwyczaj zjadasz w tym dniu?

    W przypadku pączków i faworków łatwo o kulinarną wpadkę. Najtrudniejsze są pączki. Proces wyrastania ciasta bywa skomplikowany i trzeba pilnować, by za bardzo nie wyrosły. A potem uważać przy smażeniu. Podczas przekładania pączków na patelnię nie możemy ich mocno chwycić, bo wtedy ujdzie z nich powietrze i będzie katastrofa. Przygotowywanie ciasta do faworków również nie jest łatwym zadaniem, jest natomiast pracochłonne i dość drogie.

    ZOBACZ: Rozdajemy pączki! Zaproście nas do pracy w Tłusty Czwartek!


    - Trzeba uważać na liczbę jajek i nie smażyć za długo faworków - zdradza nam Sebastian Lenda z cukierni Carolin & Simon przy ul. Partyzantów. - Najczęstszy błąd to zbyt grube, za mało rozwałkowane ciasto. Ten błąd popełniają nawet ci najlepsi, choć u nas się nie zdarza. Pracuję w tej cukierni już jedenasty rok. Nasze słodkości robimy ręcznie, to ma duże znaczenie dla wyrobów, powoduje zupełnie inną jakość. W wielu miejscach, np. marketach, do wypieków dodaje się chemii. Faworki w innych sklepach często są bardzo twarde. Ale my używamy tylko naturalnych składników - podkreśla Sebastian Lenda.

    ZOBACZ KONIECZNIE: Jak usmażyć idealnego pączka na tłusty czwartek? (ZOBACZ)

    Bardzo ważna jest receptura. To od niej zależy smak i jakość. Nie dba o to część marketów i innych wielkich odbiorców pączków.

    W małych cukierniach przepisy są ważne dla cukierników, którzy pilnie strzegą ich tajemnicy. Właściciele cukierni Carolin & Simon stosują te same receptury od 45 lat. Sergiusz Siemionko otworzył ten zakład wraz z żoną Władysławą w 1971 roku. Cukiernia specjalizuje się w faworkach. Te przygotowane w Carolin & Simon cieszą się uznaniem smakoszy z całego Wrocławia. Trafiają też do... Włoch, Niemiec i Francji - do rodziny i przyjaciół stałych klientów i bywalców. Właściciele podkreślają, że ich faworki są kruche, delikatne i rozpływające się w ustach.



    Jak osiągnąć taki efekt? Bardzo ważne jest odpowiednio długie, intensywne bicie ciasta specjalnym kijem czy wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Istotne znaczenie mają właściwe proporcje składników, zwłaszcza żółtek i spirytusu. - Idealne faworki powinny być delikatne, rozpadać się, kiedy chwyta się je dłońmi. M. in. z tego powodu nazywa się je chruścikami. Faworków nie powinno się... gryźć zębami, tylko rozkruszać wargami. I tak muszą być kruche - twierdzi Sergiusz Siemionko.

    Czytaj także

      Komentarze (30)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Pączki można spokojnie zrobić w domu

      Mar (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Wielokrotnie robiłam pączki w domu (a do wybitnych kuchar się nie zaliczam) i nie zdarzyło się, aby nie wyszyły. Straszy się trudnością w ich przygotowaniu tylko po to, aby ludzie polecieli do...rozwiń całość

      Wielokrotnie robiłam pączki w domu (a do wybitnych kuchar się nie zaliczam) i nie zdarzyło się, aby nie wyszyły. Straszy się trudnością w ich przygotowaniu tylko po to, aby ludzie polecieli do sklepu. Ech...zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      a bułki słodnie gdzie?

      kala (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 4

      Nie każdy LUBI PĄCZKI, a widać piekarze nie pomyśleli o tym, że inne pieczywo słodkie tez powinno być w tym dniu w sprzedaży. Dobrze, że chociaż bułki zwykłe i chleb pieką w tym dniu. Widać to...rozwiń całość

      Nie każdy LUBI PĄCZKI, a widać piekarze nie pomyśleli o tym, że inne pieczywo słodkie tez powinno być w tym dniu w sprzedaży. Dobrze, że chociaż bułki zwykłe i chleb pieką w tym dniu. Widać to chyba jakaś schizofrenia Tłustoczwartkowa. Przykład HERT. nie popisali się. zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Wrcławianie

      mniammniam :-D (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      Tu na forum sapiecie a w realu wcinacie pączka aż wam się uszy trzęsą hehe:)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Dziś tłusty czwartek

      postepowy (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4

      jest tak tłusty jak 3 zł na godzine

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      dziękuję, bo brudno

      Ilona (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 4

      dzbanek na śmietanę był czarny od brudu, dalej nie wiem jak było, bo zrobiło mi się niedobrze

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Pyszności :P

      mry (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      Mam jeszcze dwa z dżemem różanym:). Komu???, komu??? bo idę do domu:)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Za darmo !!!!!....

      Mrozowianin (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

      ....nie wziąłbym pączka DOSTARCZONEO do dyskontu.....czekałem za to ok. 20 min na pączusie .....oczywiście posypane leciutko cukrem pudrem w cukierni YOGI.......no comm.,

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Unikajmy marketowych

      Dorota (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 7 / 2

      Unikam marketowych pączków i wszystkich do tego namawiam. Wiem, cena jest tak atrakcyjna, że często wygrywa z rozsądkiem, a smak, czasem wydaje się podobny do prawdziwego pączka, ale pączki z...rozwiń całość

      Unikam marketowych pączków i wszystkich do tego namawiam. Wiem, cena jest tak atrakcyjna, że często wygrywa z rozsądkiem, a smak, czasem wydaje się podobny do prawdziwego pączka, ale pączki z marketu są tak sztuczne... zresztą widać na drugi dzień, jak wygląda ciasto. Straszne.
      Warto kupić z małej cukierni, w której pączki przygotowuje się na bieżąco i ludziom zależy na jakości, bo zależy też na tym, by klient do nich wrócił. We Wrocławiu ja lubię taką cukiernię na Grota Roweckiego na Wojszycach. Mają fajne nadzienia i ciasto jest puszyste.
      zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Skromność pączkowego geniusza

      :) (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6 / 1

      "Te błędy popełniają nawet najlepsi, chociaż u nas się nie zdarza". Rewelacja!


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Geniusz

      S.S (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      Czy ten Pan smażył pączki? Czy faworki? To jest różnica! Geniusz z Ciebie jest Rewelacja!


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      @s.s

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Uwaga dotyczyła samozachwytu a nie wyrobu. Za trudne?


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      .

      S.S (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Ehhh samozachyt? Za trudne jest dla Ciebie odróżnienie pączków od faworkow ? Chyba tak. ..

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ....

      ..... (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 1

      Ta właścicielka na początku filmik patrzyła na tego cukiernika jakby miała go zaraz zatłuc albo wrzucić do gara z olejem.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      .........

      gość (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 8 / 1

      Ta właścicielka to okropnie apodyktyczna i niemiła osoba, nawet klientów traktuj jak zło konieczne

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecane

      Wideo