Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TŁUSTY CZWARTEK 2016 już 4 lutego. A kiedy śledzik? (ŚLEDZIK, PRZEPISY)

KCZ
07.03.2011 legnica violeta lupkowska ekspedientka ze sledziamy sledz ryba sledzik gazeta wroclawska piotr krzyzanowski/polskapresse
07.03.2011 legnica violeta lupkowska ekspedientka ze sledziamy sledz ryba sledzik gazeta wroclawska piotr krzyzanowski/polskapresse Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse
Tłusty Czwartek już w najbliższy czwartek, czyli 4 lutego. Ale to jeszcze nie koniec karnawałowej uczty. Kilka ni później będziemy obchodzić tzw. śledzika.

Zobacz też: Przepisy na pączki i faworki. Tłusty Czwartek 2016

ŚLEDZIK. SKĄD TA TRADYCJA?

Skąd pochodzi tradycja śledzika? Otóż dawniej, w XVI wieku, karnawałowe ucztowanie kończyło się tzw. pogrzebem basa. Zegar wybijał północ i od tego momentu zabawa miała ustąpić miejsca umartwianiu i powadze. Jednak zanim ostatecznie pożegnano karnawał, na stole pojawiał się alkohol, a zagryzką były śledzie i kapusta kiszona - symbole zbliżającego się okresu wyrzeczeń. Pierwszy postny posiłek składał się zwykle z mleka, jaj i śledzi.

Dzisiaj o genezie śledzika pamiętają nieliczni. Śledzik nie cieszy się taką popularnością jak poprzedzający go Tłusty Czwartek. Jest to święto ruchome, przypadające na ostatni dzień karnawału - w tym roku będzie to 9 luty.

ŚLEDZIK 2016. PRZEPISY NA ŚLEDZIE

Śledzik 2016. Sałatka śledziowa z burakami. Przepis

Składniki
6 filetów śledziowych
5 buraków
5 ziemniaków
1 kwaskowe jabłko
5 ogórków kiszonych
1 puszka groszku zielonego
0,5 szklanki śmietany 18 %
3/4 szklanki majonezu
sok z połowy cytryny
Sól, pieprz

Sposób przygotowania
Buraki i ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę.

Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sałatkę, wszystko dokładnie mieszamy.

Śledzik 2016. Pucharek śledziowy. Przepis

Składniki
1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g)
6 filetów śledzia marynowanego
1 puszka groszku konserwowego ( 400 g)
1 por
1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g)
majonez (pikantny) + śmietana lub jogurt -zmieszane
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Marchew i groszek odcedzić. Z filetów zdjąć skórę i pokroić śledzie w kostkę. Por umyć i drobno pokroić. Tak samo korniszony. i kroję drobniutko. Wszystkie składniki można wymieszać w misce z majonezem. Wówczas powstanie sałatka. Jeżeli jednak wybieramy wersję z pucharkiem śledziowym, to w przygotowanym wcześniej naczyniu należy układać kolejno warstwami: marchew, groszek, majonez, śledzie i potem znowu majonez, a następnie por, ogórki, śledzie i majonez.

Śledzik 2016. Sałatka śledziowa z cieciorką

Składniki
4 płaty śledziowe solone
4 duże ogórki kiszone
5 jajek
1 puszka cieciorki gotowanej na parze
majonez ok 3-4 łyżki
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania
Płaty śledziowe wymoczyć, aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w kostkę. Ogórki kiszone osączyć i również pokroić w kostkę. Cieciorkę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć z majonezem.

Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzik 2016. Śledzie z pomidorami i żurawiną. Przepis

Składniki
0,5 kg śledzi marynowanych,
słoiczek suszonych pomidorów,
garść żurawiny,
1 cebula,
olej z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania
Śledzie marynowane pokroić w paski, natomiast cebulę i suszone pomidory w kostkę. Do słoika wykładać na przemian śledzie, pomidory, żurawinę i cebulę.

Na koniec zalać olejem z suszonych pomidorów.

Śledzik 2016. Śledzie po węgiersku. Przepis

Składniki
400 g filetów śledziowych typu matias w oleju
100 ml mleka
1 duża cebula
5 świeżych, średnich pieczarek, pokrojonych w kostkę
300 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę
85 g przecieru pomidorowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania
Filety śledziowe wymoczyć w mleku. Czas moczenia to 20 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusić na małym ogniu 10 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość dusić jeszcze przez 5 minut delikatnie mieszając. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w dużą kostkę i zalać przygotowanym sosem paprykowo-pieczarkowym. Odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

Na następnej stronie znajdziecie przepisy na śledzie po kaszubsku i śledzie w śmietanie.

Śledzik 2016. Śledzie po kaszubsku. Przepis

Składniki
1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
2 średnie cebule
100 ml przecieru pomidorowego
500 ml mleka
50 ml oleju
2 łyżki cukru
4 łyżki octu
10 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
majeranek do smaku

Sposób przygotowania
Filety wymoczyć w mleku. Czas moczenia to 60 minut. Następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dolać resztę oleju. Poddusić kilka minut i wystudzić. Układać w słoiku warstwami kawałki filetów i przekładać sosem. Zakręcony słoik schować na co najmniej dobę do lodówki.

Śledzik 2016. Śledzie w śmietanie. Przepis

Składniki
500 g filetów śledziowych (matiasów)
150 ml śmietany 18%
500 ml mleka
50 g tartego chrzanu
50 g rodzynek
1 ugotowane żółtko
sól, cukier i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
1 natka pietruszki

Sposób przygotowania
Śledzie przez godzinę moczyć w mleku. Osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.

Śledzik 2016. Śledzie w śmietanie (inna wersja). Przepis

Składniki
6 płatów śledzi matjasów
kilka łyżeczek octu
biały pieprz do smaku
1 duża cebula
3 ogórki kiszone
1 duże kwaskowate jabłko
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta cukru
1 kubek śmietany 18%
3 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
1 jajko na twardo, drobno posiekane

Sposób przygotowania
Śledzie osączyć, pokroić w kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.

Zobacz też: Jak zrobić pączki? To musisz wiedzieć przed Tłustym Czwartkiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska